Beatrice



Idag har Beatrice namnsdag. Förutom att min kära svägerska heter så har en annan mycket välkänd kvinna burit detta vackra italienska namn. Till skillnad från min svägerska är dock den Beatrice som jag tänker på en fiktiv karaktär. Hon förekommer som den viktigaste personen i Dantes Komedi som brukar kallas den gudomliga; La (Divina) Commédia. Den långa diktcykel som handlar om hur Dante på mitten av sin levnads bana får göra en tur till, först Inferno och studera hela dess straffskala, beledsagad av den romerske antike skalden Vergilius. Sedan kom han till Pardiset och dit blev han ledsagad av sin ungdoms kärlek Beatrice.

Dantes Komedi är först om mycket; första stora verk skrivet på italienska, första verk i allegorisk stil att bli en spridd och allmänt läst bok utan att första levt länge i muntlig tradition och den första boken med en fiktiv karta i. Nu har ju varje fantasyroman, eller dataspel, med självaktning en karta över den uppdiktade värld som läsaren/spelaren kan orientera sig med. Men Dante var först med sin karta över det hinsides.

Men till skillnad från väldigt mycket fantasy har Dante en kvinnlig hjälte, för det är just vad Beatrice är. Utan henne hade han inte fått se Paradiset eftersom Vergilius som varandes en hednisk romare, inte hade tillträde dit. Fantasyn börjar bli mer jämställd. Nu finns till och med hela serier med kvinnliga huvudpersoner som till exempel Lene Kaaberböls böcker om Skämmerskans dotter (rekommenderas).  Men Dante var också här först; med Beatrice.

Dagens lucka innehåller ett möte mellan storheter från olika epoker. Vi började med en bok från italiens tidiga renässans nu måste vi åter till barocken! En av mina absoluta favoriter av Christmas Carols är skriven i början av 1700-talet av Isaac Watts och med en melodi inspirerad av några takter av Händel.

På svenska låter en del av texten: Gläd dig du jord!...Låt alla folk ge honom rum och jord och himmel sjung! En fin sång i adventstid som förut alltid var avslutningspsalm på adventskonserterna i Kiruna kyrka. Vi har många röststarka sångare i Kiruna, men ingen liknar förstås denna helt oöverträffade kvinna; Mahalia Jackson:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0