Verksamma Valborgar

Den första maj ska man ta en cykeltur oavsett om det blåser 30 sekundmeters snöstorm eller solen skiner över torra vägar. I Sverige firar vi valborgsmäss kvällen innan, vi gillar det där med att ta ut glädjen i förskott-för säkerhets skull. Men det är idag det är den heliga Valborgs egen dag. Det är inte hennes "himmelska födelsedag" som firas 1 maj, utan den dag hennes reliker flyttades till Eichstätt från klostret i Heidenheim där hon dog. Detta datum firas till exempel i Finland (Vappu) och Sverige, fast hon i helgonkalendern firas 25 februari,när hon dog "den himmelska födelsedagen."

Valborg räknas som Englands(där hon föddes) och Tysklands(där hon verkade som missionär och abedissa) första författarinna. Jag vill inte alls lansera någon "motdag" till första maj som arbetarnas helgdag. Valborg var en hårt arbetande person. Därför vill jag idag uppmärksamma arbete med att påminna om Valborgar som arbetat, men också uttryckt sig kreativt i sin verksamhet; som författarinnan Valborg och hennes 1000 år yngre namne Maria Antonia Walpurgis Symphorosa (1724-1780).

Maria Antonia Walpurgis Symphorosa skrev bland annat uppskattade operor varav en handlade om amazonernas drottning Talestri. En aria från denna följer här och blir min hyllning till min kära släkting Valborg som i somras, fullt verksam med sitt kreativa liv av bakande och slöjdande, satte sig i en stol och helt stilla fick fira sin "himmelska födelsedag" och förenas med verksamma Valborgar i himmelriket där arbetets möda är slut, bara dess glädje återstår.


Här syns den heliga Valborg när hon symboliskt reser det kristna korset i Tyskland som barockmålaren Peter Paul Rubens framställt det. De röda färgerna och fladdrande fanorna passar så bra in på denna dag.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0