Kärleken inverterad-kärleken till pengar II


Men självklart började inte kärleken till pengar och utnyttjandet av de fattiga i och med att man erkände kapitalismen som statsbärande princip och världens enda fullt accepterade religion. Så fort människorna började kunna samla på sig större förråd än man behövde för sitt dagliga uppehälle blev det så. Redan de gammaltestamentliga profeterna talade mot de rikas utnyttjande av fattiga. Profeten Amos progeterade mot att "Man säljer den fattige för ett par skor" för flera tusen år sedan.

Ja, inte är det någon rik som betalar för de dyra springskorna. Den som verkligen betalar är ju den som gör skorna. Hur mycket får de fattiga fabriksarbetarna för ett par skor? Ja, de kan hur som helst aldrig köpa sig sådana skor själv. Men jag springer också med dessa skor på fötterna-vad annars? Vi har ju inga verkliga valmöjligheter. Men ändå prisas vår stora "frihet" som pengar köpt åt oss. Förr fanns alltså profeter som Amos, nu verkar alla ha köpt den kapitalistiska världsbilden utan större protester.

Ett exempel på denna världsbild som vi slukat med hull och hår:
När Bibeln säger att allting är skapat skönt för sin tid säger kapitalismen att allting är skapat fult för sin tid och ska därför korrigeras. Turligt nog går denna korrektion alltid att köpa för pengar! Därför tar den med små bröst banklån för att få stora och den storbystade betalar lika dyrt för att äntligen bli en "normal" b-kupa. Den lockiga kämpar med plattången och den med rakt hår betalar för att lockpermanentas. Och alla kvinnor måste ständigt minnas att de aldrig kan vara för unga eller för smala och är man inte naturligt utmärglad och dör vid 15 års ålder, så går det att köpa hjälp även mot det  för pengar.

Så kan listan göras oändlig på hur kapitalismens kroppshat driver oss till den ena knasigheten till den andra för att kanske , kanske duga. När det hade räckt med att ta till sig den mångtusenåriga sanningen från Predikaren: Allting har sin tid. Allting är skapat skönt för sin tid om det får ha sin tid.

Medan Bibeln hyllar skapelsens skönhet  hatar kapitalismen den levande skapelsen och den mjuka människokroppen den ska tuktas och späkas och omformas och det får absolut inte finnas för mycket av den-speciellt inte av kvinnokroppen. Till och med den vackra Boule de Suif har på bio gestaltats av Hollywoodslanka skådisar och i min utgåva av boken står en liten brasklapp i en fotnot om hur det kunde komma sig att Maupassant beskriver en tjock kvinna som vacker, alltigenom aptitretande och attraktiv. Detta är tydligen en otänkbar tanke i vårt samhälle.

Kärleken till pengar är roten till allt ont, för kärleken till pengar driver bort all annan kärlek. Kärleken har bara föremålet för kärleken för ögonen inte sin egen vinning. Kärleken till pengar är precis tvärtom men ändå likadan; penningen blir till slut ett självändamål. Vad har Joakim von Anka sina pengar till egentligen? Kunde han inte bada i vilket metallskrot som helst egentligen? Hur kul är det att bara vakta sina pengar mot Björnligan och Magica de Hex?

Många hävdar att även vi kristna ska sträva efter att få så mycket pengar som möjligt, med motiveringen att vi kan göra så mycket gott med dem. Samma personer blir ofta som Joakim von Anka och gör snart bara gott mot sina pengar. Också hos dem drev kärleken till pengarna bort all annan kärlek. Men själva argumentet låter ju bra.

Då vill jag svara med ord av Moder Teresa; "Jag är inte säker på exakt hur himlen kommer att se ut, men jag vet att när vi dör och det börjar bli dags för Gud att döma oss, kommer han inte att fråga 'Hur många goda gärningar har du gjort i ditt liv?'. Han kommer snarare att fråga 'Med hur mycket kärlek har du gjort vad du gjort?'"

Stöd Caritas som bl.a stöder Moder Teresas Barmhärtighetsystrar. Fastemusiken för dagen: Man blir så lycklig av Johnny Clegg att vi tar en låt till. Nu en liveversion med en härligt vacker kvinna med MYCKET kropp i en manifestation för AIDS-hiv offer och -forskning. Tyvärr gick inte hela låten att lägga in här, men följ den här för hela slanten, som man så vackert säger.


Kommentarer
Postat av: Karl

Visst är det en konstig värld där pengar styr allt. Men även utan pengar är det väl troligt att många skulle fortsätta att tävla om att samla på sig mest saker...



/Karl

2012-03-27 @ 14:44:13
URL: http://www.lastoffer.net/laana_pengar/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0