Stilla veckan måndag

Måndagen i Stilla veckan brukar man särskilt minnas Jesu vänner Marta. Maria och Lasarus i Betania. Det var ju dit han drog sig tillbaka efter Palmsöndagens dramatiska händelser. Betania betyder beit= hus och dadel-eller fikon en del tolkar det som betryckets hus. Jag väljer det positiva dadelhuset. Tamar, en av Jesu stammödrar enligt stamtavlan i Matteus evangelium, har ju ett namn som betyder dadelpalm. Dadlarna som var så viktiga och symboliserade fruktsamhet och liv. Här återkommer de i namnet på byn där Jesus så ofta vistades och dit han också drog sig när det hade stormat kring honom under denna hans sista vecka i livet.

Idag har vi haft glädjen att sitta kring fullsatt bord med Mirjam, Fredrik, Emma-Lie och Jasmin, precis som Jesus låg till bords hos de tre syskonen, av vilka systrarna verkar ha stått honom allra närmast. Denna dag på kyrkoåret brukar vi minnas hur Lasarus uppväcks från de döda av Jesus, men vanligtvis är han bara nämnd i förbifarten medan hans systrar är de framträdande personerna. Så är det också när Lasaros väcks upp, det är samtalet mellan Marta och Maria och Jesus som är det centrala i berättelsen.

Att fira denna dag med sina kära vid bordet passar utmärkt. Jesu vänskap med systrarna i byn som heter som hans egen stammoder Tamar, påminner om hur viktigt det är att ha vänner att dela måltider och sorger med. Jesus kunde visserligen trösta bättre än de flesta genom att han gav livet åter till den bror som systrarna sörjde. Men han behövde också sina vänner nu i denna stund när snaran börjar dras åt kring honom av hans mäktiga fiender.

Vi kan alla vara vänner som gläder varandra, tröstar varandra eller helt enkelt bara sitter ner tillsammans och känner oss mindre ensamma för en stund-en nog så viktig sak. Vi människor är inte gjorda för evig ensamhet. Vi behöver alla ett Betiania att komma till. En plats att vila på. En plats att hämta kraft ifrån. En plats att känna oss trygga oh älskade på när alla andra i hela världen verkar vara emot oss.

Röda korset bedriver vänskapsverksamhet så att människor som pga ålder och handikapp kan ha blivit ensamma får besök och nya vänner, den som besöker får också en menigsfull sysselsättning och nya vänner-en vinna-vinnasituation som vi alla kan stödja på olika sätt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0