Vårskrik och påskrop



Raffaelino del Garbo målade sin vision av uppståndelsen 1510, som ni ser uppfattade han den som en mycket politisk händelse, och visst var uppståndelsen en politisk händelse- maktens människor förlorade rädslan för döden som vapen mot dem som satte sig emot dem. Bara en sådan sak!

När Ronja Rövardotter möter våren gör hon det med ett illtjut som ekar över fjäll och skogar. När Jesus uppstår från det döda, det omöjliga slutet på denna hemska berättelse om smärtande kärlek ,var det bara några förskrämda vakter som ropade av skräck-de var inte vana vid änglar och döda som bröt sig ut från sina  gravar.

Senare på morgonen kom Maria från Magdala med balsameringsmyrra tilll graven. Hon grät så att hon inte kände igen Jesus utan misstog honom för trädgårdsmästaren. Det är inte konstigt ingen förväntar sig att någon alls ska uppstå från det döda, allra minst en som dött så lemlästad, så fullständigt söndertrasad som den korsfäste Jesus.

Men precis som våren gör att döden går baklänges i naturen gjorde den smärtande kärleken att döden verkade baklänges och ute i solen går Jesus. Då kommer det första påskropet: Maria springer in till de gömda lärjungarna och ropar ut att Jesus lever.

På samma sätt ropar ännu kyrkan i hela världen just idag* "Kristus är uppstånden-Ja han är sannerligen uppstånden!"


Så här föreställde sig pappa Bach att en av Mariorna vid graven påskropade efter mötet med Jesus**: Vi behöver inte myrra till att balsamera kroppen med, nu passar det bättre med en segerkrans! sångerskan heter Agnès Mellon och det är Collegium Vocale i Gent, Belgien som framför stycket:



*Jo, för i år firar både öst- och västkyrkan påsk samtidigt, det händer inte varje år pga att östkyrkan följer den julianska kalenderna medan väst följer den gregorianska kalendern (den vi tycker är den normala).

**Föredömligt nog textat till italienska så jag får utlopp för min italienska längtan och förstår mer för jag har ännu inte så mycket kunskaper i tyska att jag förstår allt av Bach underbara kantater-men det kommer!

Kommentarer
Postat av: BRåddjup

Det är med våren som med påsken; Livet segrar!

2011-04-24 @ 12:40:32
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Lars

Bra Bild :) ja i äldre tid när fattigdom och grymma herrar var vanliga så fick nog vanligt folk i betydligt större utsträckning än idag förlita sig på att döden inte var sista ordet och dom jordiska herrarna inte dom högsta och sista instansen när det gällde människornas väl.

Postat av: BRåddjup

Bråddjup: Ja kyrkoåret passar så bra in på det naturliga året, speciellt vid de stora högtiderna, påsken inte minst.



Lars: Ja det är en tröst för många att det finns rättvisa till slut och det är "min broder Jesus som dömer".

2011-04-24 @ 16:52:55
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Julia

Det är lite både och, ibland har jag Marcus med som fotar men för det mesta är det kamerans självutlösare jag har att tacka (och hästarnas tålamod) ;)

2011-04-27 @ 15:45:04
URL: http://jeldh.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0