Vad man kan lära sig av en valp III

En valp är alltid glad och möter nya bekantskaper med vänlig nyfikenhet. Om den sedan får ett positivt svar på sitt glada svansviftande blir den en trygg vuxen hund som välkomnar nyheter. Om den bemöts med hårda ord, våld och skrämsel blir den i stället så småningom aggressivt hotfull och drar sig undan om någon söker en vänlig kontakt.

Av det kan man lära sig mycket. Dels att bemöta alla man möter med POSITIV förväntan. Det normala är då att man möts av ett positivt gensvar. Kanske möter man någon som i stället attackerar utan anledning. Då kanske den personen en gång var som den lyckliga valpen men blev bryskt behandlad när han/hon tog kontakt och lärde sig att anfall är bästa försvar.



Några små ljuvliga valpar blir dessutom tränade till aggressivitet. Ständigt får normala hundägare lida för att vissa tokskaft dresserar fram "kamphundar" av sina små glada valpar. Ofta väljer dessa ondskefulla människor storvuxna raser med stark vaktinstinkt, brukshundsflit eller kampinstinkt. Hundar som avlats fram för de romerska gladiatorspelen, att valla får bland vargar eller barockens björnhetsningar ska nu skrämma in respekt hos grannar och obekanta på gatan. Ibland biter de ihjäl ett barn och då ropas om förbud för vissa raser. Men den sorgliga sanningen är att i varje glad valp finns potentialen att dressera fram ett livsfarligt monster. Här är det ägaren som måste ta sitt ansvar.




Kommentarer
Postat av: h-f

Det är inte bara människor som dresserar sina hundar till kamp som är farliga. Dagligen möter jag idioter på våra hundpromenader. Människor som inte kopplar sina hundar. Människor som låter sina hundar sticka ut från tomten och attackera oss. Människor som inte bryr sig om att hålla sina hundar nära sig själva när de får möte. Människor som inte fattar att när både jag och min hund vänder ryggen till är vi inte intresserade av att prata/leka. Människor som inte begriper att deras hund kan vara en utlösande faktor för min hund, för deras hund är ju "så liten och söt". Listn kan göras oändligt lång.



Och borde vi ha ett rasförbud ? Nej. Självklart inte. Borde vi ha någon slags licens för att skaffa hund, häst, katt, kanin osvosv ? Ja. Självklart.

2011-08-19 @ 11:49:53
URL: http://ishav.blogg.se/
Postat av: mamma

H.f: Ja, jag tänkte på det också, fostrar man sin lilla glada valp fel eller själv inte har disciplin och känsla för vad som passar blir det också fel, även om man har en chihuahua. Jag tycker bara det är så dumt med hundförbud. Till slut förbjuder de alla hundar över toypudelstorlek och man har ändå inte vunnit något. Det konstigaste är att ingen skulle låta en tamråtta bete sig som en en ilsken dvärghund, fast de är små.

2011-08-19 @ 19:29:33
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Anna Lyckoprick

Men halleduusingen vilka fina valpbilder!

2011-08-20 @ 23:14:47
URL: http://www.lyckoprickar.se
Postat av: Alma-Lena

Anna Lyckoprick: Visst är de fina! Först kusinens vilda vorsteh-valp, sedan vännens border-collie och längst ner dotterns urfina Kapten, sennen-mix.

2011-08-21 @ 08:24:22
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0