Anna

Barockbloggen har hamnat lite ur fas, men inte ska vi glömma Anna-dagen för det. Jag älskar motivet Anna själv tredje och adventskalendern öppnar därför luckan så vi kan få se en av otaliga tolkningar av detta älskade motiv, där mormor Anna håller mamma Maria i famnen som i sin tur bär på Jesus. När man ser alla dessa representationer av kvinnlig styrka och makt förstår man varför kvinnorna var de första att anamma kristendomen, både i Norden och hela den värlsdvida kyrkan.

Photo: Mikael Lindmark

Anna själv tredje-skulptur i Enångers gamla kyrka, denna underbara skulptur är snidad i furu och signerad av Haaken Gullesen 1520 ( "IAAK HAAKEN GULLESON MALER MVCXX"), alltså ingen flamländsk mästare utan en nordisk dito.

Kommentarer
Postat av: Lars

Jo det tror jag med att kvinnorna här i norden såg en betydligt bättre framtid i kristendom och guds mor.och förövrigt även jesus exempel som aldrig omyndig förklarade någon efter kön, kvinnorna var ju dom första som träffade jesus efter uppståndelsen och vittnade för apostlarna om vad som hänt.



http://www.youtube.com/watch?v=4su1_kMEFGg&noredirect=1

Postat av: Alma-Lena

Lars: Du hittar då allt möjligt intressant! Vilka bra runstensklipp, jag gillar att läsa runskrift och en av mina små riddare likaså-bra med wasser-music till, faktiskt, en känsla av stork´maktstidens vurm för runstenar kom med automatiskt.



Du har ju rätt om kvinnans situation. Det brukar ju sägas att vikingatidens kvinnor hade det så bra innan kristendomen kom. Vi vet ju oerhört lite om det förstås, men det vi vet: att de kunde se fram emot en evighet i Hels iskalla vite och att det ofta var just kvinnor som först blev kristna, reste runstenar, grundade kloster osv. talar ju helt emot denna teori.

2011-12-10 @ 08:08:29
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Minerva

Vilken fantastisk adventskalender du har!

2011-12-13 @ 06:38:28
URL: http://minerva.bloggsida.se
Postat av: Minerva

Vilken fantastisk adventskalender du har!

2011-12-13 @ 06:38:36
URL: http://minerva.bloggsida.se
Postat av: Alma-Lena

Minerva: Tack för berömmet. Beröm från dig är en stor ära, du har en så vacker blogg!

2011-12-13 @ 06:51:26
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0