Chanukka

Idag börjar judarnas "jul", Chanukka. Det är en fest som minns tempelinvigningen efter Mackabéerupproret som kom till stånd då Israel var del av Alexander den stores hellenistiska välde. För att upprätthålla makten och freden inom rikets gränser utformades en hellenestisk livsåskådning som blandade de olika religionerna i främre orienten och Grekland. För att manifestera hellenismens seger över judendomen placerades en staty av den grekiske överguden Zeus i Jerusalems tempel. Jerusalem som burit det, ganska ironiska namnet fridens boning, fick alltså ett tempel tillägnat denne krigiska, våldsamme, våldtäktsman, i stället för ett tempel helgat åt Israels, Isaks och Abrahams Gud.

Israels Gud som lett dem från slaveret i Egypten fick sitt tempel orenat av ockupationsmakten. Då drog Judas Mackabéus igång ett uppror som lyckades och templet rensades från hellenistisk religionsutövning. Åter ställdes menorans åtta brinnande ljus på sin plats och därför firas Chanukka med att man tänder ett nytt ljus varje kväll på den åtta-armade menoran och när alla åtta ljusen brinner har man stor fest med presenter och god mat-precis som julen-fast man firar inte Messias födelse, eftersom många judar fortfarande väntar på Messias.


Musik ur Händels oratorium "Judas Mackabéus," härlig adventsmusik för kristna och lika frejdig chanukka-musik för judar:


Kommentarer
Postat av: Lars

superfint, vissa menar ju att judarna fallit bort från guds ynnest och gud har glömt sitt folk, är inte så säker på att det är så när jag läser rom 11

Postat av: Alma-Lena

Lars: Jag kan nog hålla med. Dessutom undrar jag om den speciella utvaldhet som judarna har är något att stå efter. Jesus och det judiska folket har väl lidit mer än de flesta "icke-valda" det är också ett stort mysterium. Men det är ju så lätt att konstatera att så är fallet.

2011-12-20 @ 19:49:48
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Jo judarna har fått otroligt mycket stryk genom tiden, ett sant mirakel att ett sådant litet folk har överlevt tidens tand när stora folk som hettiterna exempelvis är puts borta, sammtidigt har ju alla gamla profet texter bevarats av judarna om messias och det kommande gudsriket, rätt spännande i jesaja 66 kan man läsa om den nya jorden versen 22 Ty likasom de nya himlar och den nya jord, som jag vill göra, bliva beståndande inför mig, säger HERREN, så skall det ock vara med edra barn och med edert namn.



Det är väl där svaret ligger, men som sagt ett litet putte folk som överlevt sedan tiden hedenhös ja det är ett mirakel det ;)

Postat av: Johanna

Titta gärna in på hemsida, fullt med evenemang, clinics etc på gång i länet. http://forceinthehorse.webs.com/

2011-12-21 @ 09:36:39
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Lars

Yes ! nu har vi fått vår första snö i skåne..ser ut som att det blir white christmas här nere med...

Postat av: Alma-Lena

Johanna: Vad glad jag är för allt jobb du lägger ned på sidan och servar oss andra som bara har att rida och gå på kurs=)

2011-12-21 @ 16:00:14
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Lars: Rätt åt dig Lars! Hoppas det håller i sig, det blir så mycket ljusare med snön.

2011-12-21 @ 16:01:17
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Brorsan

När de väl renat templet, så hade de bara olja till menorahn som skulle räcka i 1 dygn. Mirakulöst räckte oljan i 8 dygn, därför har man 8 ljus i ljusstaken till Chanukka.



Därefter (några hundra år) kunde vår Messias Yeshua (Jesus) bäras fram i ett renat tempel. Ett led i hans uppdrag att uppfylla hela lagen.



Som någon sa: "Ingen chanukka. Ingen frälsare."



Nåd och frid

Micael

2011-12-28 @ 17:11:23
Postat av: Alma-Lena

Brorsan: Japp, bra att du förtydligar. Bloggens format förenklar på gränsen till lögn. Därför blir jag så glad för alla kommentarer som fördjupar och förtydligar! TACK! God jul och god Chanukka!

2012-01-01 @ 17:26:09
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0