Julefrid



Nu har julefriden trätt in. Tomasdagen är ju traditionellt startdatum för denna period av fred som tidigare sågs med sådant allvar att brott som begicks under denna period fick dubbelt straff. När första världskrigets första jul inträdde slutade soldaterna slåss med varandra och gick i stället upp ur skyttegravarna för att gemensamt fira jul. Året därpå gav man mindra mat och mer sprit till soldaterna så detta inte skulle upprepas-och det gjorde det inte heller.

Julefriden håller man inte bara med andra männsikor, äkta nordisk julefrid innefattar allt skapat, träd och djur inräknade. Julgrisen var ju sedan länge slaktad och ingen jakt bedrevs under de heliga juldagarna-inte ens en ripa skulle en rättskaffens människa snara.


Färdiga julklappar i ljusens fridfulla sken. Julavslutningen lyckligen överstånden. Gödselkärran är tömd, spånförrådet fyllt och talgbollar uthängda. Julefrid.

Ville man bli av med råttor, möss och löss skulle man inte ta tlll våldsmetoder och argan list som råttgift. Nej i stället tog man på Tomasdagen på sig söndagsstassen och läste upp ett artigt formulerat uppsägningsformulär i alla de utrymmen som man ville se fria från ohyra under det följande året. Efter att ha tackat för gott samarbete kunde man avsluta sittt uppsägningstal med orden: "I vittnens närvaro säger jag nu ut er. Flytta till Sven Nilsson i Hagatorpet (eller vart man nu tyckte de kunde flytta)."

Vissa saker var bättre förr och julefriden är en sådan institution som jag önskar återupplivad å det snaraste!


Mamma Modesty ger Tom Puss ett julbad. Katter är de enda råttavskräckare som tillåts från Tomas till Knut.


Kommentarer
Postat av: Johanna

Jo tänkte vara med som fotfolk, hade varit kul att delta med häst, men vet ju inte om han är bra tills dess.

2011-12-22 @ 18:12:56
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Johanna

Det är kallridhus.

2011-12-22 @ 18:23:52
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Lars

En bra bok är stilla natt av stanley weintraub som berättar om "förbrödringen" mellan soldaterna i första världskriget.



Vad mysfint när har där hemma :)



Pelle miss uppfattade helt betydelsen av "fågelbord" här om dagen han åt upp en grönsiska och sedan fick han utskällning av sin matte , pelle slickade bara tassen i ren nonchalans den rackans katten :)



Men sen har vi med hängt upp hållare till talgbollar idag på ställen där katten inte når.



Vilken fin bild på tom puss som får en fri tvätt

Postat av: Alma-Lena

Lars: Jo en och annan oförsiktig fågel stryker nog med här också, men det är mest skator som dristar sig in i katternas eget hus här på gården där katterna kan gå in och ut som de vill och skatorna gärna smiter in för att stjäla kattmat, men har svårt att ta sig ut igen. Vi har fått en liten tuff katt som adopterat vårt kattdagis som sitt hem och den lilla är skatornas skräck numera.



Jo talgbollarna måste hänga högt på lagom veka grenar så inte våra katter också missförstår betydelsen av ordet fågelmatning.



Är det den boken "Stilla natt" som filmen "Joyeux noël" bygger på? Den filmen handlar om just den händelsen i kriget.

2011-12-22 @ 19:31:04
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

Både julefrid och julefröjd i detta hus vid vägens slut. Gillar!

2011-12-22 @ 21:17:43
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Lars

Kanske Alma stanley´s bok är från 2002 Läste lite om Joyeux noël på nätet som kom 2005 men hittar inget om vad filmen grundar sig på.Men hittade en jätte artikel på wikipedia om julfriden 1914.Längst ner på sidan finns det referenser till olika böcker m.m verkar som att det finns en del böcker och annat om händelsen.



http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_truce

Postat av: Alma-Lena

Bråddjup: Me like also!

2011-12-22 @ 22:29:28
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Lars: Visst är det en intressant och hoppingivande händelse-tänk om barnet i krubban fick inspirera till liknande olydnadsaktioner runt om i världen även 2011.

2011-12-22 @ 22:31:24
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0