St. Nikolaus-inte bortglömd kosmopolit


Sinterklaas med sin knekt Zwarte Piet som förr användes för att skrämma små barn med, men numera bara hjälper Sinterklaas att dela ut godis

Man kan tro att Barockbloggen glömde bort gårdagens märkesdagar, Finlands självständighetsdag, Shiiternas största högtid;sorgehögtiden Ashura och St. Nikolaus. Så var inte fallet. Men tiden räcker inte alltid till allt och denna bloggs devis är ju att vara ständigt otidsenlig, så vi tar väl St. Nikolaus idag i stället.

St. Nikolaus är ju omåttligt populär som helgon. Han är nationalhelgon för flera länder, mestadels i det gamla östromerska riket; Grekland, Serbien, Makedonien och Ryssland. Man tycker att han borde vara holländskt nationalhelgon, men det är han inte officiellt. Men deras Sinterklaas-firande antar samma stil som Skottlands St. Andrew-firande med fullkomliga orgier i holländskhet. Där kommer St. Nikolaus på en båt och rider sedan genom staden på en vit häst och man äter holländska tjocka halvmjuka pepperkakor, salt lakrits* och ost. På natten smyger han in i husen och lägger godis och presenter i barnens skor, men har de oborstade skor, och har betett sig allmänt slarvigt under året blir, det bara ett ris i skon.

När Nikolaus levde var han mycket ute på resor. Han bodde en tid i Jerusalem som eremit, men återvände hem till Turkiet där han blev biskop av Myra strax innan de sista och svåraste förföljelserna mot kristna satte igång under kejsar Diocletianus. Nikolaus klarade sig med ett fängelsestraff när så många andra blev martyrer till döds. Han släpptes inte ur fängelset förrän kejsar Konstantin, med sin fromma moder Helena och likaledes kristna systrar, blev den förste romerska kejsaren att tillåta kristna att inneha ämbeten i riket och han förbjöd också förföljelse av de kristna.

Det passar alltså bra att Nikolaus är sjöfarares skyddshelgon och att han är så internationellt populär, han var ju redan när han levde kosmopolit. Han var också generös. Han kom från en rik familj och satte i system att ge bort dyrbara gåvor till behövande människor, men bara i smyg om natten. Det sägs att han kastade in säckar med guld till en familj vars tre döttrar skulle säljas till prostitution.

St. Nikolaus ber säkert för ECPATs verksamhet. Många biståndsorganisationer gör nu det Nikolaus gjorde, hjälper fattiga familjer att klara sig utan att sälja sina barn. I dag vill jag särskilt lyfta fram Rädda Barnen. De har så länge jag kan minnas jobbat mot traficking, jag blev medlem när jag var tretton år och har kunnat följa deras seriösa arbete för barns rättigheter både hemifrån och på en del platser där de är verksamma.

Dagens julklappstips blir alltså att tända en stjärna för jordens barn och det gör du här.

St. Nikolaus internationella och barnvänliga prägel märks i dennan julsång där Elvis sjunger om hur han rider nedför Santa Claus-lane i äkta häst-jazztempo:

He doesn't care if you're a rich or poor boy,
He loves you just the same.
Santa knows that we're God's children,
That makes everything right.




*holländare och nordbor tycks vara de enda som uppskattar salt godis.


Kommentarer
Postat av: Lars

Läste att Biskopen ibland hade som vana att lägga en guld peng i folks skor. Så när folk skulle dra på sig skorna kände dom att det var något konstigt i skon och fann en guld peng, tidigt anonymt gåvogivande :D



Hörde från en Holländsk wow vän att det varit lite kontroverser runt Zwarte Piet vissa menar att det är rasism. vit biskop med svarta betjänter. Berättade då för honom att det är ungefär det samma här i sverige det får inte längre lov att heta negerbullar det heter kokosboll, Han berättade vidare att det fanns förslag på att måla Zwarte Piet grön så att ingen känner sig kränkt ja kanske tills ufo förbundet då kommer på att det kränker gröna marsianer det vill säga :D

2011-12-07 @ 16:55:02
Postat av: Alma-Lena

Lars: Jag tror att det visst kan ha funnits rasism i bakgrunden, eller snarare kolonialism och rädsla för det främmande. Jag tycker dock visst att man kan ha snälla Swarte Piet i Sinterklaas-tåget, alla vet ju att han var svart från början. Men vi kan ju berika traditionen med vår tids mycket klokare inställning till olika folkgrupper. För säga vad man vill om vår tid, för 50 år sedan var en svart person "neger" och väldigt exotisk. Nu är mörkhyade i olika nyanser, Lasse eller Stina och inte speciellt exotiska och det tycker jag är bra.

2011-12-07 @ 18:11:46
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Sant Alma jag tycker det är lite komiskt när folk vill skriva om historian eller av skaffa traditioner som inte riktigt stämmer med vår nutids upfattning jag menar när kolonialism och slaveri fanns tror jag det fanns människor som trots allt behandlade alla människor likvärdigt sammtidigt som det också fanns många exempel på raka motsatsen, "det anstötliga" sitter i betraktarens ögon resonerar Jag

2011-12-07 @ 19:26:12
Postat av: Alma-Lena

Lars: Jo, även där har Jesus rätt, det är från hjärtat allt kommer; rasism, egoism, vänlighet och tolerans. Sedan ska vi naturligtvis se till att det snälla regerar i samhälle och lagstiftning, men viktigast är ändå hur vi själva tänker och lever.

2011-12-07 @ 19:33:03
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Helr Rätt Alma gör inte lagstiftare och regeringar rätt så har man ändå sitt ansvar inför medmänniskor och gud vi är ju medborgare i ett större rike än svea rike :)

2011-12-07 @ 23:02:47
Postat av: Anonym

Lars: Helt rätt, vi är alla kosmopoliter.

2011-12-08 @ 08:41:11
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0