Tjuvarnas jul- den svåra konsten att vara snäll i tidernas bästa TV-kalender

Årets kalender i TV är bara så underbar! Jag brukar ha total mediefasta i advent, men i år är Tjuvarnas jul ett stort och viktigt undantag som på alla sätt förstärker adventskänslan. För denna fantastiska serie i sann Charles Dickens-anda kan jag bara kapitulera. Fattigdomen är äcklig och frusen, tjuvarna fattiga och falska, skurkarna är bottenlöst ondskefulla och de renhjärtade är just renhjärtade. Mitt i detta står Kurre som vacklar mellan att vara den renhjärtade och snälla kille han är och den loser till ficktjuv alla andra ser i honom. Han är en vuxen Oliver Twist som aldrig slapp ur Fagins våld. Fast här heter Fagin Madame Bofvén, en sjörövare med massor av Indiana Jones -trick i bakfickan för att skydda sin enorma skatt.

Direktörskan är den andra stora skurken som i Hollywood naturligtvis hade gestaltats av Glenn Close. Men nu är inte detta Hollywood och det är en av Tjuvarnas juls stora förtjänster. Skådespeleriet står på topp och folk ser ut som folk. Trots det Dickens-liknande överdrivna i karaktärerna är rollgestaltningarna trovärdiga. Kurres vuxne Oliver Twist, Helan och Halvan(poliskonstaplarna Jansson och Jönsson), Djävulen bär Prada-chefen ( ja, direktörskan kunde ha gestaltats av Meryl Streep också) och Astrid Lindgren-Charlie. en äkta Kajsa Kavat/Pippi Långstrump, men också en Anne på Grönkulla som kommer med gemenskap och glädje till ensamma Kurre och Gerda och får ihop en familj av dem; jag tror på dem alla.

Referenserna till klassikerna är många och gör detta till en serie som roar hela familjen. Mormor känner igen Helan och Halvan, cineasten får hur många tillfällen som helst att imponera och samtidigt kan barnen roas, utan minsta förkunskap om Charles Dickens, matinéfilmer eller ens Astrid Lindgrens värld.

Tjuvarnas jul är ändå ett helt eget verk som tar upp svåra sociala villkor på ett för alla begripligt sätt. Någon kultursnobb i radion påstod att kalendern romantiserar fattigdomen. Det ser jag inte alls. Tvärtom är det för första gången på mycket länge vi verkligen utmanas i synen på det kapitalistiska samhället. Tjuvar liksom rika är totalt förblindade av rikedomens lockelser och låter alla mänskliga hänsyn vika för girigheten. Trollet får mat och en säng att sova i men belönar Kurre med att stjäla den dyra julklappsdockan av Charlie. Vari ligger det romantiska i det?

En annan person som absolut inte bidrar till att romantisera tjuv- och roffarsamhället, som vacklar mellan sin högfärd, fjäskande feghet mot överheten och riktig rättrådighet, är polismästare Lönnroth. Vi vet ännu inte hur det går, men jag tror att hans högfärd kommer att skamset få vika i slutet och både han och Kurre kommer nog att förlora respekten för giriga maktmänniskor i sin omgivning, jag kan ha fel-men jag kan min Dickens och Tjuvarnas jul utlovar ett slut där många får omvärdera sina liv.

Naturligtvis kommer Gerda och Kurre och Charlie att bli den familj de är till slut. Även om det ser mörkt ut just nu kommer den rättrådiga Gerda, modiga Charlie och snälle Kurre att segra. För det här är en äkta  adventssaga och hur var det nu G.K Chesterton sa?

"“Sagor är mer än sanna: inte för att de lär oss att drakar finns, utan för att de lär oss att drakar kan besegras.“


Kommentarer
Postat av: Bråddjup

Satt som klistrad i morse. Spänningen är olidlig!

Den är verkligen bra. har inte hört en enda uttala ett negativt ord om den. ALLA älskar den.

2011-12-16 @ 10:47:45
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Johanna

Jag har hört att den ska vara bra...men har inte sett den...många år sen jag såg julkalender...

2011-12-16 @ 11:26:56
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Lars

Vi kollade lite på arbetet idag på datorn den verkar super fin ska inn och kolla svt.se ,där man kan se den på webben,vad jag förstått även äldre avsnitt. Tycker inte det är en romantisering många idag som är förtids pensionärer på socialen eller arbetslösa försöker dryga ut sina osäkra inkomster från staten med "sidan om affärer" liksom Kurre . även radions julkalender "allt du önskar" överraskade mig lite som handlar om Elvira vars mamma är arbetslös och plötsligt måste "åka bort" en social tant kommer och hämtar Elvira och hon får bo i ett stort kråk slott hos en familj som heter lancelot.



nu tids sagor om hur många har det faktiskt.



Postat av: Alma-Lena

Bråddjup. Ja även om man inte har barn måste man se den-tycker jag. Mormor och morfar är också bitna



2011-12-16 @ 16:56:17
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Johanna: Ja, det blir ju så när man inte har barn. Jag däremot är expert på kalendrar=) Men om du klickar på bilden kommer du till Svt Play och kan se den. Det är verkligen en berättelse för alla åldrar.

2011-12-16 @ 16:56:58
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Lars: Jag planerade en post om radiokalendern i morgon eftersom jag tycker den hör ihop med Tjuvarnas jul på många sätt och den är också strålande! Den kryper också under skinnet på dagens situation, hur många små flickor har det inte som Elvira med en mamma som letar jobb någonstans och inte kan höra av sig?



Dessutom tycker jag det är en allegori över hur vi i den rika världen beter oss mot omgivningen. Vi skitar ned för andra och konsumerar oss till tristess och övermättnad medan vi lyssnar på glada och klämkäcka påbud om att "sudda bort vår sura min" och "ta fram vårt bästa humör". Det är som om jag hade beställt årets kalendrar=)

2011-12-16 @ 17:02:49
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Jo sett ur större perspektiv får fattigare länder agera slav arbetskraft och sedan dumpas en del miljögifter i fattiga länder så vi slipper skiten här ;) mycket av jul klapparna är väl ungefär som i karl-bertils jul..servett ringar i päronträ målning på bodens fästning osv..totalt meningslöst för vuxna människor som oftast redan har allt...men jag fick rapport idag från skandinaviska barnmissionen och dom har gett bort över 2000 getter hittils till fattiga familjer,det var inte illa.

Postat av: Alma-Lena

Lars: underbart goda nyheter-jag älskar getter, världen behöver fler av dem!!!! Söta, smarta och lättfödda med supergod mjölk!

2011-12-17 @ 13:33:52
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Absolut :D dom är rätt kul och personliga också, tycker jag.

Postat av: Minerva

Jag håller med! Jag tycker också att årets adventskalender är riktigt bra!

2011-12-18 @ 19:57:07
URL: http://minerva.bloggsida.se
Postat av: Alma-Lena

Minerva: Ja, och nu är det nästan olidligt spännande!

2011-12-18 @ 20:19:11
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0