Hästars hälsa II

Först vill jag tacka för kommentarer på gårdagens inlägg, det kommer poster om dem!

Peter Paul Rubens har målat St. Göran och Draken. Hästar som fick slåss mot drakar hade antagligen ofta skador och levde väl inte så länge-men det gjorde knappast riddarna heller-värst var det dock för drakarna  förstås

Men trots att medeltidens hästburna krig för länge sedan kommit ur modet lever inte dagens hästar så mycket längre än medeltidshästar, medan vi människor fyrdubblat medelivslängden sedan dess. Framförallt tror jag sporthästar står för den låga medellivslängden. Kanske slaktar man hästar som skulle ha bra mycket längre liv om de fick bygga upp sin muskulatur på rätt sätt och vila sig frisk, men i tävlingscirkusen finns inget tålamod samtidigt som det handlar om stora pengar. En bra tävlingshäst kan kosta många miljoner. Om en sådan häst blir skadad måste man nästan slakta den genast för att kunna använda försäkringspengarna till en ny häst.

 

 

Ja märkte denna inställning när jag ringde mitt försäkringsbolags veterinärservice när Chateau fick RAO. Jag ville inte störa min ordinarie veterinär bara med oroliga frågor men tänkte att jag betalt mitt försäkringsbolag skrämmande summor under åren trots att jag aldrig, tack Gud, behövt använda försäkringen till veterinärvård och därför kunde unna mig att fråga deras telefonveterinär. Hon var stressad och trött och tyckte jag skulle avliva Chateau! På några dagar med medicin var Chateau helt frisk och just nu är hon i bättre form än någonsin efter att ha ätit sin medicin i 3 veckor. Jag gissar att veterinären var van vid att folk ville avliva sina hästar och få ut högsta försäkringsbelopp så fort som möjligt.

 

Men de är ju helt tokigt att avliva en vän när den behöver medicineras tre veckor om året för att orka vara den underbara häst hon är resten av året. Tävlingscirkusen har dock aldrig intresserat mig och även om den gjort det hade det knappast varit intressant att slakta min vän ändå för några veckors konvalescens. Tydligen tänker många annorlunda och det är ju ett tänk man måste ändra på.Om man inte kan se att även en tävlingshäst är en levande varelse ska man byta ut den mot en cykel !



Kommentarer
Postat av: Lars

Trist när det går pengar i det på det viset, såg något liknande på youtube om en rodeon häst som blev illa stångad av en tjur och efter det inte syntes till mer på rodeon troligtvis slaktad, showen är viktigare för ägarna. tycker också det är helt fel att behandla levande varalser på sådant sätt.

Postat av: Bråddjup

Ja det är inte klokt. En del verkar bara tänka på pengar. I alla lägen.

2011-07-03 @ 23:26:03
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, det du nämner är ju som tjurfäktning, en rest från gladiatorspel och rent djurplågeri egentligen. Stackars trängda tjur och stackars snälla och lydiga hästar som inte är värd mer än pengar för sina människor.



Bråddjup: ja, kärleken till pengar är i sanning roten till allt ont.

2011-07-04 @ 10:05:09
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Cecilia

Grym blogg du har! Har du designat den själv? Om inte, var hittar man isåfall designen du använder? Tack :)

2011-07-11 @ 03:03:39
URL: http://gravidforsakring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0