Hästars hälsa VI


Caravaggio målade Pauli omvändelse 1600-01 som om Paulus ridit till Damaskus på en italiensk lanthäst. Här ser man att hästen inte alls är överviktig men muskulös.

Johanna tog upp en intressant vinkling på detta med hästars hälsa:

"Jag tror du är inne på rätt spår.
Sen ökar "välfärdssjukdomarna" också, som fång till exempel, för mycket mat & för lite motion."

Absolut är detta med fodret en viktig orsak till hästars korta liv. Ofta får hästar som promenadrids för mycket specialkraftfoder och dessutom massor med godis. Även elithästar får en underlig balans i foderstaten.

Jag hade en gång i min vård en travare, den enda "million dollar horse" jag varit i närheten av. Innan sin pensionering hade han sprungit in mer än en miljon kronor till sin ägare. Hans mage var en katastrof. Han var mager som ett spjälstaket, man kunde räkna hans revben på långt håll, varje kota stack ut men magen var som en jätteballong och vad han än åt var hans avföring grön och rinnande. En gång när han fick en högiva i hagen kom det ut foder ur näsborrarna på honom, det närmaste jag sett en häst spy, pga att han hade svårt att svälja grovfoder. Det var ingen foderstrupsförstoppning som jag först trodde utan bara ovana, och löste sig efter en tid, men magen var alltid hans känsligaste punkt.

Han hade fått äta minimalt med hö och maximalt med kraftfoder för man trodde då att hästar i tävling blir för tunga med hö och får för lite energi och muskler. Man hade alltså satt honom på en slags protein-only-diet för hästar hela tiden. Den som vet vad deffning inför fitness-tävlingar innebär förstår nog varför denna häst, som alltid gick på sådan diet, mådde.

Nu visar forskning att detta var helt fel:
"Tävlande hästar behöver inte äta stora mängder kraftfoder, till exempel havre, för att kunna prestera. Det är fullt tillräckligt med ett bra grovfoder (hö eller hösilage) för att ge hästen tillräckligt med näring och energi. Genom att i huvudsak fodra hästen med grovfoder kan man dessutom undvika negativa effekter. Stora kraftfodergivor (till exempel havre) har visat sig ge såväl kolik, magsår, muskelproblem som beteendestörningar hos hästarna. Det visar ny forskning som agronom Malin Connysson vid SLU på Wången har gjort." läs hela artikeln här.Andra intressanta vetesnkapliga rön kring detta ämne publiceras i Journal of Medical Science.

 

Sedan är ju även betet nu för tiden ofta gödslat med konstgödsel, vall gödslas ibland, men framförallt är det läckage från åkermarker runtomkring som orsakar övergödningen. Min vän Maj-Britt hade två curlys ett tag och de fick tom fångliknande allergisymptom om de åt kvävegödslat hö. Man måste vara noga med varifrån man köpte hö till dem. Hur många tänker på det när man har en fånghäst eller, som jag, en häst som lätt blir tjock?

Fram till 1950-talet gick hästar i mina hemtrakter ute i skogen och letade mat själva under sommaren. Man inhägnade ängar och odlingar på de bördigaste markerna för att stänga hästar och andra betesdjur ute från dem, inte tvärtom. Från de ängar som nu är bete skulle man ju på den tiden ta hö till vintern. Det var alltså ett helt annat bete än dagens harvade och ibalnd till och med gödslade vall.

Vår luft är också koldioxidmättad. Detta påverkar både klimatet så växtsäsongen för gräs blir längre, men koldioxid göder också gröna växter väldigt bra, det vet de som koldioxoidgödslar i sitt växtakvarium. Betet är alltså mycket frodigare nu än under barocken och våra hästar har inte hunnit anpassa sina kroppar till detta näringsintag-precis som vi människor inte klarar en kosthållning som folk bara kunde drömma om 1950.

 

Fjällbete, magert bete som passar nordsvenska hästar och ponnyer som Chateau, hon blir aldrig tjock av att beta på fjällängar.Här en underskön jättehage i Alalahti vid Paittasjärvi, vid foten av Kebnekajse. Det liknar antagligen det bete barockens hästar hade tillgång till.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0