Andra lördagen i fastan- barocksagor

Perrault skrev under barocken sin Gåsmors sagor en del av de sagorna finns också i brödernas Grimms sagosamlingar från romantiken. I morse ville minstingen mysa i sängen på morgonen och läsa sagor. Han har nyss fått en bokkasset med olika Grimm-sagor; den vi läste först var «Rumpelstiltskin». Sonen berättade att den var en riktig hemsk historia med en mamma som gör något riktigt hemskt. Hon lovar att ge bort sitt barn! «Du skulle aldrig göra något sånt!»


Nej, det är klart älskade ungen min, så är det; varken Rumpelstiltskin eller vargen får ta dig ifrån mig! Två sagor i boxen handlade om barn som lovades eller lämnades bort och det avspeglar förstås den tradition man hade av att lämna bort barn til fattiga ammor som jag berättat om under veckan.

Det är nog ingen slump att båda barnen i sagorna var flickor. Flickor kunde lämnas bort för att inte hämtas hem i högre grad än pojkar. Det sägs att under barocken drog kärror genom Paris och samlade upp spädbarn som kördes ut på landet till ammor som kunde ta emot upp till fem spädbarn från rika föräldrar i Paris. Det sägs att det är därfifrån uttrycket «tappad bakom en vagn» kommer, för man var kanske inte alltid så noga med att se till att alla barnen följde med hela vägen.

De rika mammorna födde barn med mindre än ett års mellanrum, de kunde få 15-20 barn, medan fattiga fick betydligt färre barn. Att noblessens kvinnor födde barn var ju inte konstigt det var ju deras enda riktiga uppgift i livet, att skaffa arvtagare till sin make. I så fall var ju förstås flickor mindre värda en pojkar.  Flickorna kunde lämnas kvar på landet och var säkert välkomna som gratis arbetskraft.

Lilla Rapunsel har säkert funnits, flickan som lämnas bort och aldrig hämtas tillbaka och sedan muras in i ett torn av den gamla häxan som tagit hand om henne när hon växte upp. Detta måste ha varit trösterika sagor, trots sina grymma detaljer, för alla de barn som aldrig kom till sina biologiska föräldrar igen eller som hade så vidriga föräldrar att de drömde om att de egentligen vara barn till kungaföräldrar som gråter och saknar dem varje dag och bara genom hot lämnat bort sitt älskade lilla barn.

I Sverige fanns mer praktiska tröstesagor. Här kunde man drömma om att bli lyckligen adopterad av tre snälla tanter som råkar känna en lagom sträng skollärare så man får gå i skolan. Jo, för nog fanns dessa bortglömda barn i Sverige också. Sverige var ett fattigare land och barnen var nog oftare verkligt föräldralösa, men nog fick de slita ont som fosterbarn på arbetsintensiva gårdar och torp de också. Det fanns inte bara en Tvätt-Kristin i landet. Det var nog tyvärr tanterna som var mer ovanliga.

Min käre make stöder SOS barnbyar som arbetar för att barn ska hitta antingen sina färgglada tanter eller åtminstone få en fin barnby där de kan bo och undervisas av farbror blå under trygga hemförhållanden. De har bland annat roliga presentidéer till den som har allt, kolla in här.

Fick en länk av bloggvännen Lars som ledde till Jordi Savalls orkester. Härligt dansant barockmusik av det folkliga slaget på barocktidens instrument. Kolla in trummisen! Nu ska jag och mina ungar dansa!


Kommentarer
Postat av: Lars

Huva !



Tänker på barnauktioner som var vanliga i sverige på 1800-talet till en bit in på 1900-talet det kom väl nya fattigvårds direktiv på 1930 talet eller så som tur var och socialtjänstlagen på 60 talet (finns en del att läsa om fattigvården på nätet).



Jag hade ett fadderbarn hos sos-barnbyar i många år hon hette Hanin och bodde i syrien. Rätt spännande med sos för man får ett eget fadderbarn får julkort och följa barnens utveckling, hon är väl nästan 25 år nu och har säkert flyttat från barnhemmet och kanske hittat en man.



Ja trummisen ( pedro estevan) med skägget verkar vara en skön individ :) Här spelar han ihop med Arianna savall.



http://www.youtube.com/watch?v=IUavmFj_FkQ&feature=related

Postat av: Bråddjup

Kommer lite sökt att tänka på den oefterliknelige Nils Jönsson Poppe som av sin mor lämnades till en dansk änglamakerska vilken satte honom på en diet bestående av brödbitar doppade i pilsner. Tur för honom att han efter ett par år omhändertogs av makarna Jönsson.

Det finns en viss risk för ett Bråddjupt inlägg om denne stora komiker inom kort på en blogg nära dig...

2011-03-26 @ 18:26:15
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Ja när man auktionerade ut föräldralösa barn och orkeslösa vuxna till den som ville ha minst betalt för besväret var det inte goda tider. På sätt och vis är vi på väg tillbaka dit känns det som med privatiseringar inom äldreomsorgen. Hjonen ska skötas av privata företag som låter gamla lida för att spara ihop till en rejäl vinst åt företaget.



Bråddjup, inte var det väl så sökt med Hr Poppe? Ser fram emot ditt inlägg.



Förresten så är det earth hour nu, men jag använder batteriet till datorn så just nu drar den ingen ström.

2011-03-26 @ 21:16:11
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

jäpp när man hör talas om gamla människor där vårdpersonalen inte har tid att titta till dom så att dom får mask i liggsåren då börjar man ju tänka, vadå välfärd :P

Postat av: Alma-Lena

Lars. Och nu handlar det definitivt inte om att vi inte råd utan bara om att vi ska sänka skatten och subventionera lyxreparationer och hemhjälp för de redan rika.

2011-03-27 @ 10:54:53
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0