Barndomen undersöks med hjälp av empiri

Rubens målning av den heliga familjen visar ett knubbigt barn med ett barns proprtioner, ingen sträng minivuxen som denna medeltida skulptur visar upp:


Francois I i Frankrike införde utbildning på hög nivå på franska i hela landet och fler och fler vetenskapsmän började skriva på andra språk än latin, även om avhandlingsspråket förtfarande var latin och det lingua franca man använde över gränserna mellan vetenskapsmännens språkområden var latin. Detta fokus på utbildning och vetenskap gjord att man började tänka empiriskt. det låter konstigt för oss som är vana att låta oss ledas av erfarenheten, men det är inte självklart att reflektera över saker som man saknar språk för. En sådan sak som man inte funderat på var hur man ska uppfostra människobarn. Ingen läste bibeln på egen hand och de subversiva texter där Jesus lyfter fram barnen som föredömen användes inte alls lika flitgt i medeltida katedraler som i 1900-talets söndagsskolor.

Medeltidsbarn ser på målningar ut som små vuxna, och tänk på alla konstverk med mamma Maria och Jesusbarnet, där den nyfödde Jesus ser ut som en sträng vuxen man i litet format. Barn under medeltiden levde också på helt vuxna villkor. De fick arbeta hårt från tidig ålder och små överklassbarn piskades redan i vaggan av därtill anställd personal, över- och medelklassmammor ammade inte sina egna barn, det överlät man till ammor. Det ser man många spår av i litteraturen, en av de mest berömda är väl Julias amma i berättelsen om Romeo och Julia. Amman fick ju närheten till barnet som naturöigtvis ledde till att barnet hade amman i föräldrarnas ställe livet igenom.

Men under tidig barock ser vi något hända med synen på barnet. Man börjar tänka vetenskapligt också där, dvs använda empiri, sin erfarenhet och reflektera utifrån den. Ett exempel kan vi ta från Frankrike som under denna dynamiska period var ledande på många områden i Europeiskt intellektuellt liv. Barn på barockmålningar ser visserligen sällan glada ut, men de har ett barns proportioner och knubbiga kinder vilket tyder på att man börjat se på barnet som något annat än en blivande vuxen, det vi inte har ord för kan vi inte se. Orden började formas och nu började man se hur ett barn verkligen ser ut.

Dr. Mukwege på Panzisjukhuset i Kongo DRC hjälper mammor och barn som skadats svårt av grym sexuell tortyr. Jag stöder Läkarmissionens arbete, de stöder i sin tur bland annat Panzi-sjukhuset. Vi sjunger Kyrie eleison Herre förbarma dig med barn från Kongo:




Kommentarer
Postat av: Lars

Intressant så mycket kände jag inte till. men har sett att jesus ibland framställs som en mini vuxen inte ett barn exempelvis på äldre ikon målningar när han är med sin mor maria. Däremot vet jag att jesus på äldre krusefix låt säga 1100-1300 framställs som en segerrik kung, vi har ett sådant i den medeltids kyrkan där jag är (förmodligen en kopia) men ändå lite märkligt att jesus har en kunga krona och det ser ut som han strålar och ler. Under sengotisk tid (har jag läst) att man strävade efter mer realism så jesus framställdes med törnekrona och lidande på korset. Dr. Mukwege har jag läst lite om han verkar göra ett storartat arbete.

Postat av: Alma-Lena

Lars: Jo triumfkrucifixen kom ur modet, efter digerdöden speciellt. I förkunnelsen tryckte man då på den lidande herrens tjänare Jes. 53, medan den seggerrike kungen var mer populär i början av medeltiden och kristendomens segertåg över Europa.



Ja det stora vackra landet Kongo har så mycket grymhet och lidande att ta itu med. Jag är glad att det finns några människor som Mukwege och hans medarbetare, det behövs fler men en är bättre än ingen. Där ser man hur mycket en enskild människas val kan betyda för så många. Det är hoppingivande!



2011-03-24 @ 11:02:41
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0