Donne II:Vägen till livet–Den yttersta dagen en glädjedag bliver!

Det talas mycket om jordens undergång just nu och vulgäruppfattningen om att ragnarök och Bibelns sista bok handlar om samma sak, nämligen jordens undergång. Så fel det kan bli! Uppenbarelseboken Johannes apokalyps handlar om Jordens befrielse om vägen till livet för hela skapelsen. Om den dagen som Paulus berättar att hela skapelsen längtar efter. Det är det Bibelns slut på historien handlar om, ett mycket lyckligt slut där skapelsen ska återuppstå precis så bra som den var från början.

I stället för vimsiga amerikanska radiopredikanter får ni här läsa en dikt av min käre John Donne om denna sista eviga dag:

RESURRECTION.

Moist with one drop of Thy blood, my dry soul
Shall—though she now be in extreme degree 
Too stony hard, and yet too fleshly—be 
Freed by that drop, from being starved, hard or foul, 
And life by this death abled shall control 
Death, whom Thy death slew ; nor shall to me 
Fear of first or last death bring misery, 
If in thy life-book my name thou enroll. 
Flesh in that long sleep is not putrified, 
But made that there, of which, and for which it was ; 
Nor can by other means be glorified. 
May then sin's sleep and death soon from me pass, 
That waked from both, I again risen may 
Salute the last and everlasting day.


Mer musik av Jan Dismas Zelenka ur Missa Votiva: Kyrie eleison-herre förbarma dig, som hela skapelsen ropar för att få bli befriad snart (inte gå under), det hörs på den glada musiken att det är en glädjens dag den väntar på:

Kommentarer
Postat av: Lars

:) ja i matteus 19:28 exempelvis berättar jesus för petrus att världen kommer att födas på nytt när människosonen sitter på sin tron.



Fin musik.

Postat av: Alma-Lena

Lars: Så kul att höra av dig igen, jag har saknat dig! Jo, uppståndelsen är en förebild till allt som ska ske när Jesus kommer tillbaka med hela skapelsen. Den där virrpannan i USA hade tydligen sagt att husdjur inte år del av den nya skapelsen-så puckat! Kul paradis utan djur! Nå, han kanske får vara i någon djursanerad del av den nya skapelsen.

2011-05-21 @ 21:27:48
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

tack Alma :)



jesaja 65 talar om den "nya jorden" och vargar ,lamm och andra djur som lever i fred med varandra i guds rike , så jag tror den där farbrorn är helt ute och snurrar ;)



En fin vers från en bok som i protestantiska sammanhang räknas som en apokryf tycker jag har något bra att säga, från boken salomos vishet:



Du älskar allt som finns till och avskyr ingenting av det du skapat, ty du skulle aldrig ha gett gestalt åt något du hatade. Hur skulle något ha kunnat bestå mot din vilja? Hur hade det kunnat bevaras om det inte hade kallats till liv av dig? Du skonar allt därför att det är ditt, du härskare som älskar allt levande,ty din oförgängliga ande finns i allt.

Postat av: Alma- Lena

Lars: Jättefin vers som verkligen understryker detta. I love it!



Jo jag diskuterade mycket med en frikyrkopastor tillika far till mina kompisar, jag tycker mycket om honom men han var så säker på att djur inte skulle finnas i den nya skapelsen. Då sa jag, besserwisseraktigt, som alltid: Vadå, ska det bara vara ett lamm och ett lejon där?



Man kan undra hur de tänker som bara ser gator av guld i en återupprättad skapelse.

2011-05-21 @ 23:23:24
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0