St. Cecilia

Idag firas kyrkomusikens speciella helgon St. Cecilia. Troligen dog hon under kejsar Marcus Aurelius regeringstid 176-180 på Sicilien men man har också sagt att hon dog 100 år senare i Rom. Hur som helst blev hon dömd till döden eftersom hon var gift med en man som blivit avrättad tillsammans med sin bor och en romersk soldat eftersom de vägrade tillbe kejsaren pga sin kristna tro och soldaten vägrade ju döda så omvända soldater uppfattades dessutom som desertörer.

Det sägs att Cecilia halshöggs sjungandes lovsånger och därför blev hon kyrkomusikens skyddshelgon nästan genast efter sin död. Att hon snabbt blev populär som helgon var också pga att hon testamenterade sitt hus till att bli en kyrkolokal.

Hon är ett av sju kvinnliga helgon som nämns vid namn i den katolska mässboken ochär välkänd och populär i hela den kristna kyrkan, även östkyrkan, och hon firas den 22 november med stora kyrkokonserter. Även inom profan musik förekommer referenser till Cecilia. Det sägs att det är hon som är Cecilia i Paul Simons låt och att han sjunger om att det är så svårt att skriva musik.

Kul för oss som bor i sverige är att veta att Ulla Billquists paradnummer "Min soldat" översatts till engelska och heter då The Shrine of St. Cecilia.

Namnet Cecilia kommer från den romerska släkten Caecilius vars anfader antagligen var blind, eftersom det är vad ordet betyder. Ibland avbildas därför Cecilia som blind, men det var hon troligen inte, hon var bara en kvinna från släkten Caecilius.

Cecilia finns avbidad otaliga gånger, då oftast med en orgel som attribut, men också andra musikinstrument förekommer. Här får ni ett urval.

St. Cecilia målad av Raphael

Cecilia tillsammans med sin man och svåger som dödades för sin kristna tros skull målade av Boticelli

Cecilia och hennes make Valerianus målade av Lelio Orsi ca 1555. En ängel förebådar deras martyrdöd med att komma med martyrkronor till dem medan Cecilia spelar orgel.

Tidig barockmålning av St. Cecilia spelandes violoncell, med en flöjt, en bönbok och en ängel som håller upp noterna åt henne, men hon seri stället in i himlen medan hon musicerar.
Artemisia Gentileschi, en av Barock-Olgas favoriter, målade förstås också Cecilia. Här spelandes på en spinett eller cembalo.

Supermodern musik för att vara här på Barockbloggen, Benjamin Brittens "Hymn to Cecilia" för den påminner om mina härliga kördagar när jag sjöng med Frost (Tony's Frosties som vi spjuveraktigt sa). Men innan ni lyssnar vill jag delge en länk till en hundrepris på hundstunden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0