Änglar


Den heliga Mikaels dag firades igår och då talar man om änglarna i kyrkoårets texter. Mikael som firas är ju inget helgon utan en ärkeängel. Änglar framställs ofta som små knubbiga barnänglar uatn större auktoritet. Men Mikael är i konsten och litteraturen en mycket imponerande varelse.

Den heliga Mikael målad av Raphael


I Bibeln beskrivs alla änglamöten som skrämmande. Änglarnas vanligaste replik är "var inte rädda". Det verkar alltså som om alla som mött änglar blivit rädda som första reaktion vilket talar för att änglar inte är små knubbiga bokmärkesprydnader.

Änglar har på sistone fått en renässans. De har väl länge varit ganska populära speciellt i barnsammanhang: "Det går en ängel kring vårt hus..." läste ju Kajsa Kavat och hennes mormor varje kväll. En bild av trygghet när ingen annan trygghet finns. En ängel som håller vakt kring huset bör ju se ut som en Mikael-ängel för att ingjuta den trygghet man behöver under nattens mörka timmar i djup sömn så jag föreställer mig en sådan ängel som vandrar kring Kajsa Kavats mormors lilla stuga i fattigkvarteren.


Men så finns ju den där ängeln vid vår sida, den ängeln får gärna vara stark, men inte skrämmande. Ulf Nilsson har skrivit en bok som jag och barnen älskar att läsa vid läggdags, den heter just "En ängel vid din sida". Läs den! Passar lika bra för vuxna som för barn, en underbar allåldersbok som tar upp de stora och svåra frågorna i livet men utan att skrämmas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0