En röd vardagsgryta utan döda djur i

En av mina favoriter i vegomatlagningens underbart väldoftande värld är linsgrytan som man aldrig ledsnar på. Tyvärr inget för Elis som blir jättesjuk av baljväxter, men Aron brukar beställa denna gryta då och då och resten av familjen tycker mycket om den.

Man tar 2 dl röda linser och sköljer i ett durkslag med ljummet vatten. Under tiden hackar man en ganska stor, eller två små, gul lök grovt, samt finhackar 1-2 vitlöksklyftor och steker dem genomskinliga i rapsolja någon minut på hög värme i en soppkastrull, min är av gjutjärn.

Sedan häller man i linserna och rör runt lite. En burk krossade tomater plus två burkar vatten och en grönsaksbuljongtärning eller matsked fond hälles över. Sedan ska det koka upp och sjuda i femton minuter.
En matsked torkad mynta tillsättes, svartpeppar och salt likaså, för en barnvänlig smak: 2 matskedar ketchup. I dl matlagningsgrädde eller oatlygrädde tillsättes sist av allt, men den kan helt uteslutas då blir smaken lite vassare.

Denna soppa räcker till 4-5 personer även om de är hungriga. Får man över gryta blir den bara godare dagarna efter-perfekt lunchmat tycker jag. Men glöm den inte i gjutjärnsgrytan! Då smakar den inte bra efter någon timme.

Elis gryta som han tål är också god. Byt då ut linserna mot quinoa och en burk majs.



Kommentarer
Postat av: h-f

Grattis på födelsedagen mamma ! Jag ringer dig imorgon och grattar ordentligt !

Puss och kram !

2011-09-13 @ 23:22:23
URL: http://ishav.blogg.se/
Postat av: Miriam

Grattis i efterskott :)

2011-09-14 @ 08:38:42
Postat av: Alma-Lena

Miriam och h-f: TACK!!!!

2011-09-14 @ 13:22:29
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0