Kraftskapande ridkonst-en introduktion I

Kraftskapande ridkonst är till för att din häst ska orka med det du vill göra med den; långa skogsturer, hoppning, trav, körning eller dressyr spelar ingen roll

Integrerad ridning, akademisk ridning, barockriddning, westernridning-en massa namn men vad står de för? Kraftskapande ridkonst är en gren av akademisk ridning som utvecklats av Ewa-Kristina Pettersson(fd.Jälmbrant) när hon skadades allvarligt i en ridolycka. Hon kunde inte längre rida med musklerna och sin styrka och letade sig tillbaka till ridningen genom att utbilda sig hos Bent Branderup i Danmark.

Sedan utvecklade hon på egen hand och med sina ridelever kraftskapande ridkonst. Till skillnad från all annan ridning betyder inte rasen eller hästdisciplin alls någon roll. Ewa tränar aktiva travhästar och allt ifrån islänningar till arabiska fullblod rids på kraftskapande ridkonstens clinics.

Kraftskapande ridkonst är helt klart en akademisk ridkonst, dels kommer grunderna från franska ridakademins höjdpunkt under 16- och 1700-talen, dels är det en reflekterande ridning. Det reflekterande består i att man funderar över sin ridning och försöker hitta kontakten med hästens hjärna i stället för att tvinga den med muskelstyrka. Som exempel på detta kan nämnas att du ger eftergift när hästen ska ner i gångart i stället för att förhålla. När man går upp i gångart samlar man hästen och släpper sedan bara fram hästens energi så sker övergången mjukt och naturligt.

Tanken är att hästen ska vilja bli riden och följa människans hjälper. På Majan och Chateau märks det så att de längtar ut på ridpassen och sölar när man ska tillbaka till hagen/stallet. Sommartid får jag dra Chateau på "släp" bakom mig på hemvägen.

À suivre!

Kommentarer
Postat av: Johanna

Bra inlägg :)

2012-04-01 @ 21:46:15
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Johanna: Tack. Har just stött på många frågor kring vad kraftskapande ridkonst går ut på och tänkte reda ut lite av det.

2012-04-01 @ 21:56:44
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0