Natalie-födelsedag

I dag har Natalie och Natalia namnsdag en namnsdag som betyder födelsedag och det kommer naturligtvis från julen som på många språk, speciellt de romanska, heter just födelse eller födelsedag; Noël, Navidad, Natale t ex. Natalie är förstås ett franskt flicknamn och Natalia ryskt, men båda har bildats ur latinets dies natalis= födelsens dag/Jesu födelsedag.
 
Det är förstås naturligt att Natalie får sin namnsdag under de heliga juldagarna när vi firar olika aspekter av Jesu födelse. Idag uppmärksammar Barockbloggen flykten till Egypten som följde på Herodes barnamord i Betlehem. Despoten Herodes var inte att leka med, det visste alla. Josefus, judisk krönikör skriver om hur Herodes till och med dödade sina egna små söner för att behålla makten hos sig själv, kanske passade han på i samband med att han dödade barnen i Betlehem? Om han ändå lät döda ca 20 småbarn kunde ju några till slinka med som var ett mycket tydligt hot mot hans makt.
 
Josef blev varnad av en ängel i en dröm och flydde med Maria och Jesus till Egypten. Tur att det var Egypten han valde och inte exempelvis Sverige av idag. De hade knappast fått asyl här på så lösa grunder som att Josef blivit varnad av en ängel för att Herodes ville döda Jesus. Att vara förföljd som grupp räknas ju aldrig som asylskäl i Sverige och Herodes ville ju döda alla gossebarn under 2 år i Betlehem, Jesus var inte speciellt namngiven och utpekad.
 
Är du förföljd som kristen, kvinna eler homosexuell har du ju ingen asylchans, du måste ha underskrivna dokument som visar att just du personligen är hotad och knappt ens det räcker. Det finns människor som haft med sig domar från domstolar, underskrivna och ingen tror att de är förfalskade, asyl får de ändå inte. Migrationsverket säger glatt till folk, utan att skämmas: "Ta det inte personligt, du blir bara mördad för att du är kristen/kvinna/homosexuell så åk hem du!"
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0