Epifaniedagen, jul i östkyrkan-ett minne blott?

Ikon föreställande Jesu dop

I östkyrkan börjar julfirandet på det vi kallar Trettondagen som firas till minne av Jesu dop som blev början på hans offentliga gärning. Epifaniedagen(uppenbarelsedagen) kallas den i väst och den firades långt innan julen, som ju är en romersk sed som blev modern efter att Kristendomen blev favoriserad religion i Romarriket på 300-talet. Men innan kyrkan kom till Konstantinopel och Rom fanns kyrkan i Mellanöstern.

Den första församlingen var den i Jerusalem och i Damaskus fanns redan en kristen församling när Paulus reste dit för att förfölja de kristna där. Då mötte han i stället Jesus i ett ljus så starkt ljussken att han blev blind, och troligen ögonskadad för livet. I dmaskus fick han i stället söka hjälp av den kristna församlingen och sedan blev Paulus den som ivrigast spred den kristna tron mellan städerna i romarriket.

Åt öster for andra apostlar; Tomas sägs ha nått ända till Indien. I Egypten var kristendomen enda religion fram till arabernas invasion på 600-talet. Filippus döpte den första kristna etiopiern. Kort sagt kristendomen är inte en europeisk religion från början. Men nu är snart de kristna i kyrkans ursprungsområde utrotade. Antingen bokstavligen dödade i attentat utförda av fanatiska islamister eller bortdrivna till länder där man inte behöver frukta för sitt liv när man går till Epifaniemässan.

P1s Människor och tro berättade om denna trängda folkspillra i helgen. När ni lyssnar, tänk på att det i Sverige inte anses vara asylskäl nog att tillhöra en förföljd folkgrupp. Man måste bevisa att just jag personligen hotas till livet av just personliga skäl. Gärna då med vidimerade dokument och vittnesmål från dem som förföljerer en. Blir man mördad av helt opersonliga skäl, som ens kristna tro eller etniska tillhörighet, står svenska myndigheter gärna vid sidan av och tittar på så länge vi slipper bära "flyktingbördan", som Tobias Bilström uttrycker saken. Därför skickas varje vecka flygplanslaster med tvångsavvisade kristna till förintelsen i Mellanöstern.

Titta in på Sofias och min blogg Öppet landskap för att få tips på vad du kan göra för att hjälpa till att förhindra detta folkmord på världens äldsta kristna kyrka. genom att åtminstone ge dem som kommer hit asyl i Sverige.


Kristi dop (1448-1450), av Piero della Francesca. Finns i National Gallery i London.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0