Preciösa salonger, samtalet som nöje och motståndshandling

Barockens litterära salonger

Under 1600-talet samlades franska överklassdamer till salong, som trogna läsare vet. Madame de Lafayette som skrev La Princesse de Clèves var en av centralgestalterna i Paris salonger. La préciosité var inte bara en sammanslutning för författare och bokläsare det var också ett samlingsnamn för en språklig förnyelse och, framför allt, en feministisk rörelse.

Preciöserna diskuterade litteratur tillsammans, men utifrån det litteraturstudiet undersökte man också samhällslivet och kvinnans villkor i det sociala samspelet. Som så ofta förr under krigiska tider, vilket 1600-talet definitivt var i Frankrike, intog kvinnorna nya positioner i samhället.

Paradoxalt nog har Europas krig ofta lett till förbättringar för kvinnorna i samhället. När kriget tog slut fick kvinnorna ta några steg tillbaka, men innan dess hade de trots allt tagit flera steg framåt och landvinningarna förlorades aldrig helt. Den mentala miljön förändrades sakta men säkert mot ett mer jämlikt samhälle, även om mycket återstår att göra innan en kvinna räknas som likvärdig en man.

Igår hade jag en liten preciös salong, numera med hjälp av informationstekniken med vännen Å. Vi diskuterade Psaltaren och många nya infallsvinklar på mycket kom fram. Vi har alldeles för lite tid för våra litterära salonger-men när tillfället kommer är det desto mer välkommet. Samtalet är nog det allra mest utvecklande sätt människor kan interagera på.


Nutidens litterära salonger

Kommentarer
Postat av: Lars

Jo det är nog helt rätt ärliga samtal som förs människor i mellan utvecklar, alla har väl olika gåvor och kunskap.



Järn ger skärpa åt järn – så skärper den ena människan den andra!” (Ord 27:17)



intressant dokumentär från 2:a världskriget om "lottor" som tog över många av männens arbete som filmen säger för samma lön och ansvar, en rätt malplacerad kommentar är väl: "You won't be an Admiral,but you can be his secretary" och nuförtiden i den svenska armeen kan väl både kvinnor och män vara del av stridande förband.Även om jag inte gillar krig går det alltid att lära sig något av ändrad samhälls/köns syn



http://www.youtube.com/watch?v=4v3C7LkADvk&feature=related



Postat av: Alma-Lena

Lars: Tack för titt-tipset!



Ja, det där ordspråket stämmer precis på mina litterära salonger. Jag tycker du och jag skärper varandra också. Tack för att du hänger med här på min salong=)

2012-01-31 @ 16:13:44
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

tack tack :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0