Rut och Noomi- feministisk bibelläsning



”Tvinga mig inte att överge dig
och vända tillbaka.
Dit du går, går också jag,
och där du stannar, stannar jag.
Ditt folk är mitt folk,
och din Gud är min Gud.
Där du dör, vill jag dö,
och där vill jag bli begraven.
Herren må göra mig vad som helst -
endast döden skall skilja oss åt.” Målning av William Blakely, olja på duk ca 1795

I dag har Rut namnsdag. Hon är en av dessa märkliga kvinnor som finns nämnda i Jesu stamtavlor. De släktregister man skrev i romarriket kring år 0 upptog aldrig kvinnor om de inte var särsklit bemärkta typ Cleopatra, drottning av Egypten, eller så. I Jesu stamtavla nämns inte heller många kvinnor, man samtliga som nämns är antingen: icke-judar/utlänningar, eller prostituerade. Ibland är förmodern både utlänning och prostituerad som Tamar.

Rut är dock "bara" utlänning, inte prostituerad. Hon kommer till Israel som "ekonomisk flykting" som SD-anhängare brukar uttrycka saken, när folk flyr svältdöden i stället för att bara lägga sig ner och dö. Förutom att vara en av ytterst få namngivna kvinnor i Jesu stamtavla är också Rut föremål för en hel bok. Detta var inte vanligt i forntiden. Rut står ganska ensam bland psykopathjältar som Gilgamesh, Odyssevs och Herkules. Forntida skrifter som avhandlar vardag är över huvud taget ovanliga. Det mesta är hovpoesi om fantastiska äventyr och dramatiska drabbningar.

Ruts bok handlar om två kvinnor, Rut och Noomi som flyr till Noomis gamla hemland. Där försöker de klara sig genom att plocka överblivna ax efter skörden. Egentligen är båda kvinnorna huvudpersoner. Svärmor Noomi som mist båda sina söner och svärdottern Rut som väljer att följa sin älskade svärmor i exil till ett land där hon är en ensamstående barnlös främling. Boken har ändå den främmande yngre kvinnans namn, Ruts bok.

Kanske för att det är Rut som agerar när hon och Noomi valt en make de anser passande, Boas, och helt sonika lägger sig i hans säng när han sover och på så sätt helt oblygt friar till honom i en kultur där det var fullkomligt otänkbart att kvinnor valde något alls. I bokens sista rader är Boas helt undanskuffad och det är Noomi som jublar när Rut fött en frisk liten gosse som blir farfar till kung David. Grannkvinnorna kommer för att gratulera: "Då sade kvinnorna till Noomi: ”Lovad vare Herren, som i dag har låtit dig få en skyldeman. Han skall bli ryktbar i Israel. Han skall ge dig nytt livsmod och sörja för dig på din ålderdom. Det är ju din sonhustru som har fött honom, hon som älskar dig och är mer för dig än sju söner.”

Behöver det sägas att denna korta bok om dessa tuffa kvinnor med sitt feministiska budskap om att vägra vara undergiven och i stället välja kvinnlig vänskap framför allt är en av Barock-Olgas favoriter?

Musik av en feminist passar här, en triosonat av Elfrida André:


Kommentarer
Postat av: Minerva

Men så märkligt! Jag tänkte själv skriva om Rut idag, men märkte att klockan blev mycket och att namnsdagsbarnet därmed höll på att bli inaktuellt!



Som barn hade jag en seriebok med bibliska berättelser. Just berättelsen om Rut, Noomi och Boas minns jag särskilt av någon anledning, troligen därför att Rut var tecknad som en mycket vacker kvinna.



De vackra orden som du citerar kom till mig när jag tänkte på Rut. Borde inte de läsas vid vigslar, egentligen?

2012-01-04 @ 21:28:15
URL: http://minerva.bloggsida.se
Postat av: Lars

Ja Bibeln är fantastisk många "små människor" som är dom verkliga hjältarna och i centrum. Jag kommer att tänka på herdarna varje jul som var den tidens fas 3 som fick se hur änglarna sjöng när jesus föddes och herdarna lovprisade gud för dom fantisktiska saker dom fått uppleva. den filmen spelades inte i kung Herodes palats inte ;) eller som sagt kvinnorna som fick uppleva när jesus uppstått någon av evangelie skrivarna säger att apostlarna till en början tyckte att kvinnornas vittnesmål var "löst prat" ligger en läxa i det där om man råkar vara man och tro man är viktig petter på grund av kön, gud väljer vem han vill som också Ruts bok vittnar om. man kan fundera på paulus ord "Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus" en förutsättning för att kristna ska kunna leva i harmoni och kärlek med varandra utan rädsla/hieraki eller fötryck oavsett kön eller nation så är alla medborgare i guds rike med samma rätt, tror Lars när han läser sin bibel.

Postat av: Alma-Lena

Minerva: Mina barn har fått den där seriebibeln av en bekant i grannbyn Lappträsk. Rut är mycket vacker där.



Jag har ju jobbat som kyrkvaktmästare och en del människor har faktiskt valt detta bibelord till vigseln. Speciellt enkönade par brukar gilla detta citat. Men jag tror inte det ingår i någon ritual-vilket ju är märkligt egentligen.

2012-01-04 @ 22:35:52
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Lars: Du har som vanligt så rätt. I mina hemtrakter skulle de säga att du talar som en predikant. Det är menat som beröm!

2012-01-04 @ 22:37:07
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0