Vårkolik

Denna veckas ridkurs blev kortvarig för Elis, hans häst, Rekyl, hade drabbats av vårkolik och fick gå tillbaka till stallet för avsadling och medicinering med linfröolja.



Vanligtvis fungerar det här lilla ekipaget mycket bra ihop, men nu blev Rekyl svullen om magen och började slå mot buken så det var bara att sitta av.

Chateau har en gång fått vårkolik, inte lika långt gången som Rekyls, men det var ändå läskigt för min häst är ju vanligtvis hälsan själv och fel på aptiten har hon aldrig haft. men då slutade hon äta och spottade ut(!) morötterna. Då ordinerades hon att dricka mycket vatten eftersom vårkoliken beror på att hästarna dricker för lite en period innan de vant sig av med att äta snö. Dessutom får de i sig sand och jord när de äter utomhus  efter snösmältningen innan  de kommit ut på det riktiga betet.

Chateau repade sig snabbt när hon fick en matsked linfröolja i maten morgon och kväll och äppelcidervinäger i vattnet, då blev det plötsligt mycket populärare med vatten. Ett tips fick jag av en annan hästägare med barn på ridskolan: hon blötlägger sin betfor i jättemycket vatten och använder det extravattnet till att vattna sina hästar med på våren så slipper hon vårkoliken numera.Får din häst problem med sitt drickande kan dess tips vara till hjälp innan koliken slagit till.



Kommentarer
Postat av: Johanna

Bra tips.

Jag fyller vatten minst 1 gång per dag året runt ute i hagen & ger bara vatten i hink inomhus, då ser man hur mycket hästen druckit.

2012-05-14 @ 12:08:23
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Johanna: Ja, jag vattnar bara i hink för Chateau ids inte vänta på långsamt rinnande vattenskålar och nu har vi bara hinkvatten. Hörde om en man som ägde ett av de största stallen i Kentucky (och de är enorma!!)som helt saknade automatiska vattenkoppar just för att han skulle kunna kontrollera hur mycket hästarna dricker.



Med många ponnyer är dock problemet att de föredrar att äta snö framför att dricka vatten på vintern, en sådan ponny är min Chateau och denna lilla Rekyl.Då får man luras med lite "läsk".

2012-05-14 @ 13:02:01
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

Synd om både häst och ryttare att det blev en sådan kort tur. Hoppas det går bättre nästa gång.

2012-05-15 @ 21:13:17
Postat av: Alma-Lena

Bråddjup: Ja, idag är de förhoppningsvis friska på ridskolan.

2012-05-16 @ 13:33:58
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0