19 december Rebecca, en lämplig fru åt Isak

Rebecca står och pratar med Eliezer, Abrahams sändebud, denna coola skönhet ser på, detalj. Hela hennes attityd är underbar på denna barockmålning av Nicolas Poussin målad 1668.Jag tycker hon är mycket mer lik Rebecca än den kvinna som Poussin målade som Rebecca. Avgör själva, längst ned syns hela målningen.
 
 
Mellan 1993 och 2000 delade ett äkta par på namnsdagen idag; Rebecca och Isak. Här har vi åter en man som överglänses av en kvinna. Isak är ingen stark karaktär det är Rebecca som lyser och ser till att saker händer på gott och ont. Man kan förstå Isaks tillbakadragna läggning när man tänker på den traumatiska upplevelsen när han som barn skulle offras av sin egen pappa. Han blev visserligen räddad men inte av sin pappa utan Gud själv måste komma till undsättning. Det är lätt att begripa att Isak var en mammas pojke.
 
När så mamma Sara dog var Isak förbi av sorg och för att trösta honom sände Abraham bud till sin släkting Laban för att hämta en lämplig fru till sin son, en fru som skulle trösta honom i sorgen efter modern. Tjänaren Eliezer som for till Laban pratade med Gud om saken och kom fram till en överensskommelse; den flicka som kommer fram till mig vid brunnen och ger både mig och kamelerna att dricka är den fru som Isak ska få.
 
Att gå till brunnen utan manligt sällskap var inte comme il faut i Mellanöstern på den tiden. Inte ens flera tusen år senare när Jesus mötte kvinnan vid den brunn som Rebeccas son Jakob skulle gräva i Samarien var det en normal sak för en kvinna att gå mitt på dagen utan eskort till brunnen. Rebecca var också en sådan djärv flicka att hon började prata med tjänaren och erbjöd sig att inte bara ge honom utan också hans tio kameler att dricka.
 
Eliezer hade också det goda omdömet att se att en så generös, djärv och bångstyrig flicka var den bästa tänkbara frun Isak kunde få i stället för att se hennes oblyghet som ett lyte och tecken på att hon inte skulle bli en foglig fru och därmed utesluten som gemål åt Isak. Rebecca blev ingen foglig fru men Isak blev tröstad av henne i sorgen efter sin moder. Tvillingar födde hon åt sig och Isak, Jakob och Esau. Fortsättning följer i morgon!
 
Källa till bilderna Louvrens blogg
 
 

Kommentarer
Postat av: Klaus

Rebecca, är det hon i blått egentligen? Håller med, hon den coola verkar roligare!
"Bångstyrig" är ett bra ord tycker jag, ordet rent ljudmässigt stämmer med innebörden.
När döttrarna var små så brukade jag kalla dem Bångstyre och Sprakfåle (bland mycket annat).

2013-12-19 @ 22:37:46
Postat av: Alma-Lena

Klaus: Ja, hon i blått som ser så mesig ut. Så har jag aldrig uppfattat henne i texterna. En mycket ung flicka som gör helt emot seden, det var ju därför det var ett tecken från Gud, ser inte ut så där. Ja visst är det bra ord både bångstyre och sprakfåle. Sådana ord vill jag inte ska falla i glömska! Bra att du använde dem om döttrarna som tydligen blivit lugnare med åren=)

2013-12-20 @ 05:49:45
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0