Angela-kunskap är makt

En pastell som i 1800-talets romantiska anda visar hur konstnären Pietro Calzavacca uppfattade Sankta Angela. Lite för smörig för en barockbloggare egentligen men hon tycks ha blivit ett populärt motiv först kring sin helgonförklaring 1807 så de flesta bilder jag sett av henne är ännu mer sötsliskiga. Här finns åtminstone lite pondus i porträttet av henne och hon sitter i det rum som hon skapat åt sig.
 
Dagens kalenderflicka är Angela av Merici grundaren av ursulinerorden. Ursulinerna sysslar främst med flickors utbildning men också sjukvård och omvårdnad. Men det centrala var alltså flickors utbildning. Angela av Merici såg det som sitt kall ifrån Gud att utbilda flickor.
 
 Angela från den italienska staden Merici blev föräldralös vid tio års ålder den enda från den närmaste familjen som fanns kvar var hennes syster som sedan dog hastigt och Angela sörjde henne mycket mest för att systern inte fått motta den sista smörjelsen och nattvarden  eftersom hennes död kom så plötsligt. Angela togs om hand av släktingar men blev i tonåren fransiscanernunna och självförsörjande. Trots detta stannade hon i släktingens hemstad Salo tills denna släkting dog och flyttade sedan till sin hemstad för att starta sin första flickskola som blev så framgångsrik att hon blev kallad till Brescia för att grunda en likadan skola och så var hennes livsverk igång;  ursulinerorden som hon grundade med hjälp av 12 av sina tidigare elever. Ursulinerna sysslar med utbildning av flickor utan egna medel att betala en utbildning och de ger inte bara "nyttiga " kurser som sömnad och snickeri, nej de är berömda för sin musik- och konstutbildning av de fattiga flickorna.
 
Påven Clemens VII ville 1525 kalla den driftiga Angela att stanna i Rom i den påvliga närheten. En ofattbar ära för vilken katolik som helst, men Angela sa nej eftersom hennes kallelse var hos flickorna i ursulinerordens skolor, inte att vara andlig vägledare i Vatikanen. Hon hade skapat sitt eget rum, sin egen orden och vägrade ge upp detta egna rum.
 
Idag finns Ursulinerskolor och -sjukhus över hela världen och en sak som jag tror Angela av Merici hade gillat mycket är att FN antog flickors utbildning som ett milleniemål. Jag tror ju att hon ser detta från himmeln; hon kanske är en av dem som påmint om flickornas nyckelposition i samhället så att det blev ett av millenniemålen och dessutom ett av dem som uppfyllts med råge redan innan 2015. Angela visste nog  redan på 1500-talet det vi vet nu att hjälper du en flicka hjälper du en hel familj, hjälper du några flickor har du fått en hel by på fötter och får flickorna jämlik utbildning får hela landet det mycket bättre. Det finns en direkt korrelation mellan hur spritt och stabilt välståndet i ett land är och hur jämställt det är. Läs mer om det i den av långvarig forskning mycket väl underbyggda och intressant skrivna boken The Spirit Level: Why More Equal Societies Almost Always Do Better av Richard Wilkinson och  Kate Pickett. Allen Lane, 2009.

Kommentarer
Postat av: Lars

Kunskap är makt på många sätt,att man kan försörja sig själv,kan läsa och förstå vad myndigheter skriver och kan reflektera kritiskt runt det hela. Rena skräck exemplet härförleden när saudiska kvinnor skulle ut och köra bil och myndigheterna skrämmdes med att kvinnor kan bli sterila om dom kör bil, har man noll utbildning har man inte mycket att sätta i mot sådan skrämsel.

När makten har rätt
har rätten ingen makt

2013-12-07 @ 17:01:09
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, det är lättare att lura den som inte vet. Därför är senaste PISA-undersökningen så skrämmande.jag som träffar dessa elever dagligen märker ju hur lättlurade många blivit. Konsprationsteorier regerar. Ofta läser de bara rubrik och ingress och missförstår resten och de läser dessutom enbart skräpsidor. Det mest seriösa är Aftonbladet.se. Jag blir ändå glad när jag, också dagligen, möter dem som vill veta mer, som vill lära sig och som har ett kritiskt förhållningssätt till nätrykten och moderna myter. Men tyvärr är det just läsförståelsen som stupar mest och det började 2003. Konstigt nog samtidigt som en-till-en-datorn började dra fram i skolorna.

2013-12-07 @ 20:30:42
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars

Kan tänka mig det Alma,vet man inte så mycket om historia ,samhällskunskap och sånt antar jag människor lätt hamnar fel , brukar följa olika debatter i tidningarna och människor som kommenterar tror många gånger på konspirationer hellre än att kolla fakta och det är sorligt, är inte så jätte insatt i vad som hänt inom skolan men av vad jag läst verkar det som att lärar yrket förlorat lite av sin status och betalning och många lämnat yrket, vet inte om jag har rätt där ? bra kvalitee på undervisning är ju en investering för framtiden funderar jag, jag menar ungdommar som slutar i extrema rörelser , kriminalitet osv är inte så billigt för samhället det heller. Finns ett gammalt talesätt som lyder att snålheten bedrar visheten. och extrema besparingar inom skolan är kanske ett sådant exempel.

2013-12-08 @ 07:57:00
Postat av: Alma-Lena

Lars: Jo, debatten handlar om pengar och status, men inte är vi galet underbetalda på något sätt. Typiskt att man fastnar där. Däremot har vi för långa arbetsveckor typ 50-60 timmar om man slår ut det över året eftersom vi svenska- och språklärare har så många arbetstoppar som nu i terminsslut pga en massa överflödig administration. Inte en dag utan arbete och långa arbetsdagar. Det skulle jag vilja ändra på. Loven som folk avundas oss är ju dessutom knökfulla med möten, fortbildning och att försöka komma ikapp så de är inte till stor lättnad. Ingen vågar dock tala om en-till-en-datorerna. Dvs att varje elev får varsin dator i skolor som vill ligga i framkant. En utmärkt hjälp i textbearbetningen och att få kontakt med barn från målspråksländer. Tyvärr också en utmärkt distraktion från skolarbetet med Facebook ett knapptryck bort...Jag har elever från fyra olika skolor i engelska. Tre av skolorna har inte en-till-en-dator. Gissa vilken skola som har de elever som klarar sig sämst i engelska?

2013-12-08 @ 08:59:49
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars

Ser Att DN har i sin ledare i dag om PISA

http://www.dn.se/ledare/kolumner/peter-wolodarski-trenden-ar-tydlig-ost-tar-over-fran-vast/

och att ni lärare måste sköta en massa som tar tid från undervisningen, jag hoppas verkligen det förändras jag med.

Förmodar det är den klassen som har dator som klarar sig sämst ? :)

2013-12-08 @ 11:22:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0