14 december Pocahontas - prinsessa av två folk

 
 
 
En målning som sägs föreställa Pocahontas/ Rebecca Rolfe  med sonen Thomas
 
Prinsessornas adventskalender verkar detta bli i år.  Idag, eftersom Klaus av Lucia som lady påmindes om filmen Pocahontas där Pocahontas ger mat till nybyggarna, vilket den riktiga Pocahontas inte gjorde vad jag vet. Det gjorde däremot andra ursprungsamerikaner till de nybyggare som kom med de första skeppen bland andra Mayflower till "Nya England" och höll på att svälta ihjäl eftersom de inte hunnit få skördar i det nya landet. Efter denna händelse firas Thanksgiving både i USA och Canada med stort allvar.
 
Pocahontas var prinsessa av Powhatan, det land som av engelsmännen kallades Virginia. När den historia utspelade sig som utgör inspirationen til otaliga litterära verk: förutom Disney-filmen är väl några rader i låten "Fever" mest kända: "Captain Smith and Pocahontas, had a very mad affair. When her daddy tried to kill him she said : 'Daddy , oh don't you dare. He gives me fever..."
 
I verkligheten var Pocahontas sin pappa Powhatans favoritdotter precis som Ingegerd var sin pappas ögonsten. Sant var troligen att Smith skulle dödas som straff för att ha dödat några av Powhatans folk utan orsak. Pocahontas var inte kär i honom. När Smith efter Pocahontas död berättar om händelsen säger han att hon var 10 eller 11 år och ville efter att hon räddat honom kalla honom fader liksom han hade kallat hennes pappa kung Powhatan fader. Det ville Smith inte eftersom han inte hade en kungs rang men hon svarade: "Were you not afraid to come into my father's country and caused fear in him and all his people (but me) and fear you here I should call you 'father'? I tell you then I will, and you shall call me child, and so I will be for ever and ever your countryman."
 
I verkligheten giftes Pocahontas bort med den engelska kolonisten och änklingen John Rolfe som i ett brev till den engelske guvernören* skrev: "Pocahontas, to whom my hearty and best thoughts are, and have been a long time so entangled, and enthralled in so intricate a labyrinth that I was even a-wearied to unwind myself thereout." Powhatan gifte gärna bort henne som ett fredsinitiativ. Så blev Pocahontas också en prinsessa i europeisk stil som giftes bort av politiska skäl.
 
Innan hon gifte sig döptes hon och valde då namnet Rebecca, efter den bibliska patriarken Isaks fru som blev tvillingmamma och på så sätt anmoder till två folk. Egentligen hette hon aldrig Pocahontas, det var ett noa-namn som användes av hennes folk i kommunikationen med nybyggarna från fjärran Europa vilket sas betyda " olydig, bångstyrig flicka". De trodde att hennes riktiga namn kunde användas för att göra henne illa.
Miniatyr med vilket Pocahontas presenterades i London-societeten som prinsessa av Virginia med sina tre namn och sitt officiella powhatannamn Matoaka uppe till höger
 
När hon gift sig och lämnat sitt folk, enligt hävd eftersom hon tyckte att hennes pappa såg henne som mindre viktig än gamla svärd och yxor, avslöjade hon detta för sin make John Rolfe. Då verkar hon ha slutat vara rädd för att någon ska skada henne på magiskt vis. Hennes nya namn Rebecca som hon själv valt, behövde inte hållas hemligt. Hon hade skapat sitt eget liv och sin egen framtid. Men man kan ju förstå att hennes släkt upplevde henne som bångstyrig.
 
 
Hennes liv blev mycket kort. Hon dog av okänd anledning , troligen smittkoppor eller någon annan europeisk virussjukdom, på hemväg från besök i England när hon var 22 år gammal. Hon fick en son, Thomas, tillsammans med John Rolfe. Från denne säger sig många amerikaner härstamma.**  Barockens era var ju intresserad av döden och man var noga med att skriva ner vad folk sa på dödsbädden. Pocahontas sa, enligt sin make, när hon dog i hans armar: "all must die, but tis enough that her child liveth".
 
Och jag som inte kan sluta fundera på Crispina, tänker att kanske var det så Crispina tänkte när hon böjde sig för bödelns yxa.
 
 
 
 
 
 
*som han måste be om tillstånd från för att få gifta sig med denna "hedning"
**Här ovan syns fotot av Motaoka  Whittle Sims (död 1901) från Virgina som på både mödernet och fädernet härstammade från Pocahontas. Något familjen verkar varit mycket stolt över som man kan förstå av att hon hette just Motaoka.
 
Nedan Disney-versionen av Pocahontas, när hon kommer med mat till nybyggarna:
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Klaus

O, jag har fått bidra lite med en kalenderflicka!
Dock har jag aldrig sett Disneyfilmen, bara den oerhört vackra, långsamma filmen "a new world" där porträttet av Pocahontas är alldeles självlysande. Men regissören, Malick, tog sig säkert artistiska friheter, bl a var P med där i matutdelningen.

2013-12-14 @ 07:58:17
Postat av: Johanna

Intressant läsning.

2013-12-14 @ 08:04:16
URL: http://walkyria.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Klaus: Ja, bloggens fördel är ju samspelet med er som så vänligt läser den. Ska ändra det om filmen. Det är den enda jag sett om henne. Sedan kan hon ju mycket väl ha kommit med mat hon också, men det känns lite sammanblandat med Thanksgiving-traditionen. Som engelsklärare får man fördjupa sig i sådana gestalter som Pocahontas och då slås man av hur viktig hon blivit för den amerikanska självbilden, liksom Thanksgiving. För några år sedan hade vi ett projekt där elever fick läsa i faksimil en del av de första amerikanernas brev-de skrev tack och lov mycket. I början var de flesta mötena med uramerikanerna ganska lugna. Tyvärr ändrades det. Skrev själv om kväkarna och Pennsylvania i realiauppsatsen på universitetet. Lovande början blev tyvärr en blodig historia.

Johanna: Vad roligt att du tycker det! Lördag är en härlig dag nu ska jag dyka ner i din blogg och se senaste nytt om din vackra häst!

2013-12-14 @ 08:14:00
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars

Tragiskt hur många europer behandlade naturfolk när dom kom i kontakt med dom tänker på inuiter,samer osv

2013-12-14 @ 08:40:11
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja du har rätt. Värst var det för dem som bodde på en annan kontinent pga alla virus och andra epidemier som afrikaner och eurasier haft årtusenden på sig att anpassa sig till. Fast jag ogillar termen naturfolk. Alla folk är väl naturfolk och alla folk har en civilisation. Jag vet att ingen menar något illa med det uttrycket men det bygger på en typisk europeisk fördom om den "gode vilden" och reducerar andra folk till halvdjur.

2013-12-14 @ 09:21:51
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars

I betydelsen la jag människor som lever nära naturen , idag kan man ju lära och läsa mycket om hur dessa folkslag överlevde finns mycket naturvisdom hos dessa om man läser om överlevnad i skog och mark eller små odling, men är ju medveten att stamkrig och grymmheter fanns innan europerna dök upp exempelvis i nord amerika så "god vilde" som du säger är påhitt,håller helt med. Tragiskt menar jag att vissa Europeer hade en sådan överläsen syn på sig själva och tyckte Indianerna i nord amerika var vildar.

2013-12-14 @ 09:51:17
Postat av: Alma-Lena

Lars: Jag förstår men du är ju också i högsta grad en naturmänniska som levre av vad naturen ger. Fler och fler både inuiter, samer och uramerikaner glömmer bort det sambandet. men även nu när vi sitter framför en dator är det bra att påminna sig om att ALLT är naturprodukter, även datorn. Vi är alla beroende av det naturen ger och skulle den kollapsa dör vi.

2013-12-14 @ 11:11:55
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars

Helt rätt Alma :) det är inte alla människor som förstår det du säger, att vi är beroende av jorden.

2013-12-14 @ 17:26:20
Postat av: h-f

Lätt en av de absolut bästa Disney-filmerna genom tiderna ! Förstår att den fick pris för bästa musik. Dessutom en av de bäst översatta låtarna. "Du tror du äger jorden som du står på, att allt blir ditt där du har gått i hamn. Men berg och träd, ja allt som finns omkring dig, har ett liv, har en ande, har ett namn. Du tror att de som du vill kalla mänskor, ska se ut och alltid tänka just som du. Men om du följer spår du aldrig sett förr, kan du lära med ditt hjärta här och nu. Har du hört en varg som ylar under månens ljus - en vildkatt blir en stjärnbild mot din kind. Kan du sjunga högt med bergets alla röster, kan du måla allt med färger i en vind ? Kom spring på gömda stigarna i skogen. Kom smaka söta bär ur sol och jord. Kom njut av överflödet i naturen, allt du ser har ett värde utan ord. En gränslös värld för oss och all andra, där varje litet liv ska va en vän. För alltid ska vi tillhöra varandra, i en kretsgång utan slut - här ser du den. Hur högt orkar trädet att nå ? Om du fäller det, vem kan svara då ? Och du hör nog aldrig vargen under månens ljus. För vilken färg du än har på din kind - måste sjunga högt med bergets alla röster. Måste måla allt med färger i en vind. Du kan äga jorden här, den får liv först när du lär dig att se att det finns färger i en vind."

Bästa texten EVER !

PUSS !

2013-12-14 @ 22:47:59
URL: http://ishav.blogg.se
Postat av: Lars

oj vad fint h-f :)

2013-12-14 @ 23:55:52
Postat av: Alma-Lena

Lars och h-f: Ja det är en fin text. En slags apologetik och teologisk sammanfattning för skapelsen ur ett kristet perspektiv. Vi pratade om skapelsen en dag och då sa Aron: "Vilken tur att Gud inte blåste in anden i människorna och djuren innan han var klar med dem. Tänk vad hemskt om han skulle göra ögat med en kniv medan man levde." Just det avsnittet ur skapelseberättelsen talar så tydligt om att vi är av samma grundmaterial och har samma livsande ifrån Gud allt som skapats.

2013-12-15 @ 15:02:59
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Christine

I know you are busy running your business but I just wanted to drop by and tell you that you can drive thousands of targeted visitors straight to your website using our easy to use website. These are real human leads that are targeted by both country and keywords. We only send visitors that are interested in the keywords which are related to your content and niche. We partner with a large network of websites so that we can provide visitors from almost every country on earth. Check it out here: http://wildro.se/1dt Unsubscribe here: http://wildro.se/1du

2019-06-13 @ 22:14:04
URL: http://short.juny.online/c
Postat av: Christine

I know you are busy running your business but I just wanted to drop by and tell you that you can drive thousands of targeted visitors straight to your website using our easy to use platform. These are real human visitors that are targeted by both country and keywords. We only send visitors that are interested in the keywords which are related to your content and niche. We partner with a large network of websites so that we can provide visitors from almost every country on earth. Check it out here: http://agito.top/3t Unsubscribe here: http://wildro.se/1du

2019-07-05 @ 08:59:02
URL: http://wildro.se/1dt

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0