Tomas och julfriden

 
En av de bästa noveller jag vet är Selma Lagerlöfs "Gudsfreden" ur samlingen Osynliga länkar. Där berättar hon om vådan av att bryta den fred som råder över julen med hela skapelsen. Den julefriden ringes in just idag i mina hemtrakter. Traditionen känns ursprunglig. Att varken jaga eller slita under de mörkaste veckorna på året när allt levande måste börja använda förråden från sommarens och höstens ymniga tid är en klok överlevnadsstrategi och ett hållbart förhållningssätt gentemot den natur vi alla lever av. Att låta både slaktdjur och jaktdjur vara i fred inför senvinterns vedermödor när ljuset ändå inte räcker till för annat än en stillsam zombie-tillvaro är helt enkelt levnadsvisdom.
 
I den kalla Norden var vi mer tydligt beroende av naturen än längre söderut i Europa* och detta tror jag är ett bidrag vi kan ge folken i världen: julfriden som instiftad av Gud och inbegripen hela skapelsen. Om förödande svedjebruk och skogsskövling, avskyvärda krig och djurfabriker tog time-out i några veckor kring årsskiftet skulle stora lyckovinster håvas in. Tänk om man därtill lade ut semestrar och ledigheter så förbränningen av de dyrbara oåterkalleliga fossila bränslena fick gå på sparlåga från Tomas till Trettondagen överallt på jorden , även i USA och Kina där man annars knappast ens har helgledigt för stora delar av befolkningen. Ja, alla förstår hur bra planeten skulle må av det.
 
Alla människor skulle dessutom få betänketid medan vi håller fred med den skapelse vi hör ihop med och kanske skulle vi leva hållbarare året runt? Kanske skulle krigsherrar och rebeller få svårt att motivera sig till att ta tlll vapen igen? Kanske skulle någon uppfinna något bra som gör oss mindre benägna att sitta i enskilda bilar och förgifta planeten så fort vi ska röra på oss? Vanan att hålla fred är lätt att falla in i när man prövat på den. Om alla förstod att det är en evig och nödvändig ordning att hålla Gudsfreden skulle världen bli en bättre plats för alla. Gudsfruktan, att bära frukt för Gud, är kanske inte så dumt ändå? Selma Lagerlöf världsberömd författare, fredsaktivist och ansvarsfull godsägare, porträtterad av Carl Larsson,  blir därför dagens självklara kalenderflicka. Och ta nu julfriden som rings in till anledning att läsa "Gudsfreden" klicka på namnet så kommer du till den.
 
*Men det är naturligtvis bara en chimär -ALLA är helt beroende av naturen, var vi än bor.

Kommentarer
Postat av: ulla fredriksson

Fridfull juletid till er alla

God Jul och Gott Nytt År
önskar en strumpstickande vän.
Ulla

2013-12-21 @ 08:30:50
Postat av: ulla fredriksson

Från Folkminnen på fb.I morgon, lördag, infaller Tomasdagen. För länge sedan var det den dagen som julfriden inträdde, och detta markerades med att man ställde undan arbetsredskap som till exempel spinnrocken. All så kallad kringgärning, alltså arbeten som innebär att något går runt: spinnrockshjul, kvarnhjul, brödkavel osv. var förbjuden fram till Knutsdagen i januari. På Tomasdagen satte man upp julstänger, alltså höga granar med alla grenar utom toppruskan avkvistade, på gården. Träkors, så kallade Tomaskors, kunde också sättas upp på dyngstacken.
Tomasdagen var också en lämplig dag att "säga upp" skadedjur från gården. "Ut ur detta hus, råtta och mus, loppa och lus!"
Dagen kallas också "Tomas fylletunna" eftersom man säkert avsmakade årets julbrännvin och öl.
Vem var Tomas? Han var en av apostlarna, den som tvivlade på Kristi uppståndelse innan han hade fått se den uppståndne Jesu hål efter spikarna i händerna och sticka in sin hand i såret i Jesu sida.

2013-12-21 @ 08:32:20
Postat av: Klaus

Begränsningar kan vara nyttiga, göra gott.
Hursomhelst känner denne lille zombie att det är skönt att vintersolståndet passeras kl 1811 idag :-)

2013-12-21 @ 09:59:22
Postat av: Alma-Lena

Ulla: tack kära vän för att du orkar med min blogg trots att vi alla slitit som oxar och åsnor denna förfärliga hösttermin. Nu hoppas jag vi får en lugn jul!

2013-12-22 @ 07:48:01
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Klaus: Ja. Min lärare i miljöpedagogik menade att religionerna kom till just för att begränsa människans negativa påverkan på vår ekologiska nisch. Det är ju långt ifrån hållbart med en grupp människor som jagar, fiskar och samlar ohämmat oavsett teknologi.

2013-12-22 @ 07:49:49
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0