Vargar och rödluvor

 
 
 
http://www.lettirapp.se/rodluvan.jpgBarockbloggen har tidigare skrivit om barocksagan "Rödluvan och vargen" i Gåsmors sagor och hur den förändrats över tid. Ännu har inte sagan om hur Rödluvan och vargen tillsammans lurar jägaren som vill dem båda ont skrivits, men det är nog bara en tidsfråga. Ingen rädder för vargen längre. Den är bara ett välkommet mobbingoffer för glesbygdsbor som känner sig överkörda av "stockholm". För "stockholm" är vargen lika välkommen. Vargjakten kan användas som avledande köttben åt de sura glesbygdsborna så de slipper göra något verkligt viktigt och användbart för områdena utanför Mälardalen och de två övriga storstadsregionerna i vårt glesbebodda land.
 
Istället för att ta betalt från utländska bolag som exploaterar våra mineraltillgångar i renbetesland ges renskötare i stort sett obegränsat och permanent tillstånd till skyddsjakt på varg. Gruvbolagen behöver ju inte ens betala bergsstat och absolut inga kommunala skatter eller avgifter. Pajala och vi alla i Norrbotten och norra Lappland måste betala allt; service, ombyggda vägar, alla människoliv och renliv som kommer att skördas av jättelika långtradare med malm och marker som förstörs för lång tid framöver. Staten tycker det är så oerhört bra för Pajala med gruvetableringen att vi inte ska få betalt för den. Men varg får vi ju jaga obegränsat, så vi ska inte klaga.
 
Lilla Rödluvan och vargen har många fler intressen gemensamma än jägaren och Rödluvan. Vi små Rödluvor behöver också oförstörd natur, ren luft och vatten. Vi tycker båda om blåbärsmarker, hjortronmyrar och lingonröda tuvor. Vargar äter minst lika mycket bär som björnar på hösten och hur det blir med bärtillgången när gruvbolagen börjar strippa mineraltillgångarna och bygga vägar i bärmarkerna förstår nog alla.
 
Rödluvan behöver också, precis som vargen, rent vatten. Tungmetall i vattendragen skadar varg och Rödluva lika effektivt. Likaså renar och älgar. Gruvor släpper upp mineralbundna tungmetaller i luft, mark och vatten mycket effektivt. Vi har på sistone hört om tungmetaller i barnmat som kommer från slam på åkrarna. Men gruvor talar vi inte om trots att gruvor sprider  giftiga tungmetaller som exempelvis kvicksilver och det ännu giftigare silvret, mycket effektivt. Men gruvor är ju så bra för oss i norra kolonierna och vi får ju jaga vargar så fort de dyker upp.
 
Rödluvan behöver liksom vargen, någon att älska och platser att vistas på ifred med sina ungar. Rödluvans ungar hotas lika mycket av trafiken som vargens ungar. Renar, älgar och rådjur dödas i stora mängder redan nu i trafiken, vargar likaså och det absolut största akuta livshotet för Rödluvan och hennes ungar är trafiken. Med gruvetableringen i norr ökar denna fara dramatiskt.  Northland Resources vägrar betala för järnväg som ansluter till Malmbanan i stället kräver de att svenska skattebetalare förstärker och breddar vägarna i Tornedalen för att köra nästintill otänkbart tunga fordon, långa ekipage, var sjunde minut(!)som kommer att innebära dödsfara för alla som vistas intill och på vägarna från Kaunisvaara och norrut. Olyckorna kommer att öka. Men det är ju så bra med gruvetableringar i norr, säger regeringen och så får vi ju jaga vargar när de vandrar in från Ryssland.
 
Inte konstigt att Lilla Rödluvan blivit Vargens enda vän och vice versa. De jagar vargar och rödluvor och vårt blod färgar snön lika röd som hematiten de gräver upp ur berget.
 
Hematit bildkälla Wikipedia
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars Nilsson

sant Alma

Så här skrev en journalist i går om vad han tyckte centern borde driva:

Lööf är tydlig med att en levande landsbygd förutsätter att även människor kan leva och försörja sig där: att man kan bygga vid sjön, att man får bruka skogen. Den idén står mot drömmen om landet som friluftsmuseum. Egen kraft står mot allmosor uppifrån. Det är en gammal konflikt i ny tappning. Den kan och bör Centern ta väl vara på.

men tror mest det är en from önskan politiken och storföretagen lär fortsätta sätta dagordning för hur vi människor ska passa in i deras fabriks tanke system som inte är så människovänliga och vargvänligt för den delen i heller.sen kan man ju undra om lööfs tanke om månggifte går så bra ihop med vargen som är trogen sin partner ;)

http://www.youtube.com/watch?v=Ee4HF_py-XQ

2013-02-02 @ 17:55:15
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja,det är vad centern BORDE göra, men de föreslår i stället plattskatt och polygami. Så klart gillar de inte de trogna vargparen som sörjer alfatiken/hannen när hen dödas och dessutom tar tid på sig att hitta en ny partner. Anti-polyamorösa vargar måste tydligen utrotas, vad händer med Rödluvan som inte heller gillar tanken på månggifte?

2013-02-02 @ 19:24:20
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars Nilsson

om rödluvan ja hon lär bli lite ovanligare här i samhället om polygami ska bli lag och rätt.jag tror lööv fattat beslutet itifrån politiska föreställningar om absolut frihet kanske populism men tror inte hon har någon kunskap om samhällen där polygami praktiseras. exempelvis går det då att ha favorit hustru och dom av fruarna man tycker sämre om kan man mer eller mindre sätta på undantag...i afrika är det inte ovanligt med kvinnor som lever i misär och svält för att dom hamnat längst ner på mannens favorit lista vad gäller hustrur.i ett äktenskap finns ju "oskrivna lagar" att älska i nöd och lust dela tillgångar och bördor med den kvinna man är gift med om man har ett vanligt äktenskap..men har en man många kvinnor är det ju upplagt för hiarkier bland kvinnorna...hur bra blir det ?
ja inte går det i hop med vad dessa politiker påstår sig sträva efter i mina ögon att man ska värna kvinnor och feminism. men får väl hoppas att kristna står kvar vid vad dom tycker är rätt sen får samhället gå sin väg...men tror inte det blir bra för samhället..men kanske bra för oss kristna att det vi lär ut har sund vettig grund och inte bara antika dumma skrifter...funderar Lars...om förslaget går igenom vill säga

2013-02-02 @ 20:01:29
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja små Rödluvor får nog snabbt lära sig att lyda och hålla sig på mattan om polygami införs. Så fungerar det ju på de ställen där vi redan har månggifte.

Så tragiskt att när länder som till exempel Marocko äntligen har infört engifte ska Centern tönta sig med sitt antifeministiska ultraliberala puckoförslag.

Tyvärr tror jag detta bara är första politiska propån om detta vansinne. Ja, måtte kyrkan stå emot. Jämlika äktenskap är bäst på alla sätt.

Det du skriver om afrikanska polygama förhållanden stämmer så väl. Det händer inte så sällan att fru nummer ett begär en fru nummer två som hjälp i hushållet. Det är ingen lek att vara nummer två, det innebär ofta ett liv i misär och slaveri under både en man och en fru nummer ett.

2013-02-02 @ 20:52:36
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars Nilsson

Helt sant Alma , är 2-3 år sedan jag läste en artikel att konservativa kyrkor i afrika hade stora framgångar, en av anledningen var att man höll fast vid kristna äktenskap och tydligen styrkte det kvinnorna och barnen som mannen då var tvungen att dela sina inkomster med och ägna sin uppmärksamhet åt och man undervisade även om trohet som något bibliskt även det väldigt konservativt på våra breddgrader ;)..medans män som var polygamister och höll fast vid gamal stam religion kunde ha många hustrur och sätta dom på undantag han inte gilla ..bra om man vill att kvinnorna ska vara slavinnor och leva i fruktan..men inte så bra för samhällen/byar ekonomiskt och socialt när det finns kvinnor och barn som växer upp i misär för att dom befinner sig långt ner på mannens favorit lista.så lätt att förstå att dessa kyrkor går framåt tycker jag framåt..praktisk visdom helt enkelt ;)

2013-02-03 @ 14:44:30
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, nyckeln till et bättre liv och allmänt ökad levnadsstandard har kvinnorna.

2013-02-04 @ 22:04:30
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0