Eva – moder till allt levande

 
Julaftons namnsdag är Evas namnsdag, hon som heter det hon är-Moder till allt levande. På så sätt skiljer sig den judisk-kristna skapelseberättelsen från många andra där Himlen är en manlig karaktär och Jorden kvinnan som passiv inväntar regn och fruktsamhet från ovan. Kvinnan är den ena delen av moder jord, mannen den andra delen: jorden. Eva är moder, Adam är jord. Tillsammans representerar de moder jord precis som de tillsammans representerar Guds avbild: "Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem."
 
I konst och litteratur är Eva ofta misskänd som en fiende till allt levande, hon jämställs med grekernas Pandora som släpper ut allt lidande på jorden, men hos den käre C.S. Lewis  representeras den enhet och jämlikhet som finns mellan kvinnan och mannen i Bibelns första kapitel. I Narnia är Eva en drottning, den mest vördnadsvärda av alla vördnadsvärda. När Lewis skriver om skapelsen tar han in en Eva från vår värld till att styra och vårda Narnia,en arbetarkvinna gift med en droskkusk som blir Narnias kung.
 
Helen kallades på Jorden Nellie och var inflyttad till London från landet precis som kung Frank, droskkusken. Till Narnia kallas hon mitt i tvättejobbet med uppkavlade ärmar, rosiga kinder och löddriga händer. Aslan ger dem uppdraget, precis som Eva och Adam fick sitt uppdrag, att vårda skapelsen:
" You shall rule and name all these creatures, and do justice among them, and protect them from their enemies when enemies arise. (.[…] Can you rule these creatures kindly and fairly, remembering that they are not slaves ...but... free subjects? […] and would you bring up your own children to do the same?" 
 
"...I'd do my best: wouldn't we, Nellie?"*
 
När konstnärer och författare genom årtusendena läst Bibeln har de sällan sett och lyft fram just detta som Lewis tar upp så perfekt med dessa ord: "wouldn't we Nellie?" Den första enheten där man och kvinna tillsammans är Guds avbild och var för sig inte kan göra något uttrycks i dessa vardagliga ord. Lewis kan sin Bibel ,det märks, för när det står i Bibeln att Adam behöver en "hjälp" används i hebreiska grundtexten ordet som vi i svenskan också översatt: "frälsare, förlossare" som också kan syfta på kvinnans förmåga att föda barn – och om Jesus.
 
Så Jesusbarnet som föds i Betlehem bär i sig inte bara den nye Adam, den nya jorden, men också den nya Eva, modern till allt levande. I honom föds alla släkten på nytt. En ny mänsklighet får träda fram tillsammans med den nya jorden.
 
Den majestätiska likheten med Jesus, Gud själv, som ges åt Eva i Bibeln uttrycker Lewis bäst av de fiktionsförfattare jag läst. När hon kröns till drottning lyckas Lewis förmedla den vördnad vi borde känna inför Eva, moder till allt levande ,när Aslan välsignar Narnias kung och drottning:
"Rise up king and queen of Narnia […] Be just, merciful and brave. The blessing is upon you."
Then everyone cheered or bayed or neighed or trumpeted or clapped its wings and the royal pair stood looking solemn and a little shy, but all the nobler for their shyness." **
 
En ganska nyskriven julsång passar här även om orden lagts i de tre vise männens mun, de som firas särskilt på Trettondagen:
 
* tyvärr hittar jag inte den svenska boken i röran i barnens rum, men här en trist ord-för -ord översättning av mig:
"Ni skall råda över och namnge alla dessa varelser och skipa rätt ibland dem, och försvara dem mot fiender när fiender reser sig upp emot dem. Kan ni råda över dem vänligt och rättvist och minnas att de inte är slavar utan fria undersåtar och kommer ni att uppfostra era barn till att göra sammalunda?"
"Jag ska göra mitt bästa; visst ska vi det, Nellie?"
 
** "Res er upp, kung och drottning av Narnia! Var rättvisa, barmhärtiga och modiga. Välsignelse vilar över er."
Sedan hurrade eller ylade eller gnäggade eller trumpetade eller klappade alla med vingarna och det kungliga paret stod och såg allvarliga och lite blyga ut, men de blev bara ädlare av denna sin blyghet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0