Barockpärlan Jimmy

 
 
 
Apropå namn så är det tydligen så att namn som Ronny och Jimmy i Sverige är överrepresenterade hos dem som dömts till fängelsestraff. Men den Jimmy jag ska skriva om tillhör inte den gruppen. Barockpärlan som ska presenteras är den djupt troende sydtstatsbaptisten, männsikorättskämpen, fredaktivisten och fd presidenten Jimmy Carter.
 
Snart nittio år gammal (han fyller 90 den 1:a oktober i år )är han fortfarande vital och engagerad både i sin hemförsamling där han ibland håller i söndagsskolan.* Han är även engagerad i demokratirörelser och rättviseprojekt runt hela jorden och han är något så ovanligt som en amerikan med miljötänk. Redan när han blev  president 1977  lät han installera solceller på Vita husets tak eftersom ett av hans mål var att föra över USAs energianvändning till förnybara energikällor för att fasa ut oljan.** Needless to say är han idag det rödaste skynket som finns för USAs republikaner och tea party-rörelsen.
 
Så röd är han att Barack Obama håller replängds avstånd till Carter eftersom han inte vill förknippas med denna "vänsterradikal". Men det tycks inte bekymra Carter som nu tillhör "the Elders"*** en grupp vördnadsbjudande ledare där också Nelson Mandela ingick. Andra Elders som kan nämnas är Mary Robinson fd irländsk president, Kofi Annan fd generalsekreterare för FN, Graça Machel, fredsaktivist ooch politiker från Moçambique, samt Nelson Mandelas änka, Gro Harlem Brundtland fd statsminister från Norge och Desmond Tutu biskop från Sydafrika. 
 
Jimmi Carter har agerat som medlare i olika konflikter exempelvis medlade han när USA stod på randen till att invadera Haiti när Haiti stod inför politiskt kaos efter att ha blivit av med den galna diktatorklanen Papa och Baby Doc. Detta gjorde han genom sin bistånds- och fredsorganisation Carter Center som redan hade ett stort arbete i Haiti. Han medlade också fram fred i balkankriget 1994. Han agerade alltså som privatperson, inte delegerad av USAs regering. När jordbävningen drabbade Haiti 2010 tog Jimmy och Rosalynn Carters organisation Habitat for Humanity ett stort ansvar för återuppbyggnaden av landet .
 
Jimmy Carter är nämligen en man som alltid samarbetat mycket nära sin fru Rosalynn Carter som han mötte i sin ungdom och gifte sig med 1946. Han är också bror till den berömda evangelisten Ruth Staples Carter och är en stark förespråkare för kvinnors rättigheter och hälsa runt om i världen. Man kan nog säga att Rosalynn och Jimmy inte kan tänkas utan varandra och de har byggt upp sin organisation tillsammans även om de har olika fokusområden där Rosalynn specialiserat sig på psykisk hälsa och vaccinationskampanjer för barn
 
 2002 fick dock endast Jimmy Carter Nobels fredspris för sina många fredsfrämjande insatser bl.a via Carter Center, där den mest lysande var fredsavtalet mellan Egypten och Israel medan han fortfarande var president i USA. Han är fortfarande djupt engagerad i Israel-Palestina konflikten och är också hatad i hemlandet för sin bok Palestina. Fred inte apartheid (Palestine. Peace not Apartheid 2006) i vilken han tar avstånd från Israels behandling av palestinier utan att kritisera Isarels rätt att existera. En hållning som barockbloggen helt och hållet delar. men bland konservativa Israelvänner anses han numera vara närmast Hamas-aktivist. Ett sorgligt bevis på den polariserade politiska atmosfären i världens mäktigaste demokrati.
 
Man han har naturligtvis också många beundrare i sitt hemland. Efter hans lyckade insats för freden i Haiti fick han detta omdöme i Los Angeles Times: "a preternatural patience and an unshakable faith in his fellow man."
För detta orubbliga förtroende för sin medmänniska har han blivit USAs mest förhånade  ex-president men utanför sitt hemlands gränser röner han desto större aktning. Till dem som högaktar Jimmy Carter sluter sig naturligtvis Barockbloggen som härmed lägger till Jimmy Carters långa lista med utmärkelser hederstiteln Barockpärla.
 
*I makarna Carters hemförsamling innebär det bibelundervisning för alla åldrar innan själva gudstjänsten.
**efterträdaren Ronald Reagan lät montera ned dem så fort han installerats.
***The Elders startades av Kofi Annan för att samla prestigelösa och kloka ledare för att bekämpa globala hot som AIDS, fattigdom och den snabba klmatförändringen.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars

Intressant, har hört att efter oljekrisen 79 insåg carter hur bräckligt och farligt det var att göra sig oljeberoende och förlita sig på några diktaturer i mellersta östern och satte igång en utredning hur usa skulle minska/ bryta sitt oljeberoende. Även det skrotades tyvärr av reagan, nu kämpar man i usa med fracking och andra metoder för att kräma ut den olja som finns kvar, carter var långt före sin tid och är en värdig fredspristagare som inte riktigt har dalat på det viset som obama. Samma elände i vår egen tid, den som bara tänker på billigt pekar österut och säger det finns billig gas där, men herr putin verkar stänga gaskranen när det passar hans syften, förhoppninsvis smarta svenska politiker inser vikten av att ha mer "närodlad" energi.

2014-06-19 @ 11:21:39
Postat av: klaus

Ber att få instämma.

2014-06-19 @ 20:21:50
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Även jag beundrar Jimmy Carter för hans rättframma kritik av de Israeliska bosättningarna. Tyvärr så är USA:s presidenter bakbundna av sin hemmaopinion, först sen de slutat kan de säga vad de egentligen tycker.

Kristna sionister har historiskt spelat en stor roll i Storbritannien men är i dag viktigare i USA, inte bara för att USA är dagens supermakt. Vissa beräkningar pekar på att de kan vara tio gånger så många som judiska sionister i USA. Somliga ledande kristna sionister hävdar, att de omfattar så många som 100 miljoner. Israels existens ses som ett uttryck för gudomlig rätt, bibliskt mandat, unikt historiskt anspråk och tvingande behov. De är alltså en stark politisk kraft, som f ö Bush och för den delen även Reagan och Carter identifierade sig med. Senare har dock Carter intagit en mycket mer kritisk hållning till israelisk politik. not 2

http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2013/03/kristen-sionism-3.html

Det är oerhört trist att kristna motverkar en rättvis fred för sina kristna trossyskon i Palestina.

Nu har jag sett filmen ”With God On Our Side” en film tar en titt på teologin av kristna sionismen. Som recensent är jag rätt värdelös men jag vill ändå försöka berätta hur jag upplevde filmen.
http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2010/09/with-god-on-our-side.html

2014-06-21 @ 09:34:06
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.se
Postat av: Alma-Lena

Lars: Fracking är verkligen skrämmande. Hur mycket är det värt att slippa ställa om samhället? Bilder från Alberta i Canada är skrämmande ett landskap som ser ut som värsta dystopi-sci-fi du kan tänka dig. Här en länk: http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/industry-news/energy-and-resources/fracking-almost-completely-unregulated-in-alberta-ndp-charges/article16694749/ Det var sannelrigen en tragedi att Reagan vann och USA vände sig från den progressiva linje Carter introducerade.

Billigt för vem? Kan man också fundera. Gas från Ryssland, vad kostar den på gräsrotsnivå? Det är ju bara att se på vad den kostar Ukraina just nu. Kärnkraft är ett annat exempel, den är ju bara billig så länge vi skattebetalare tar alla försäkringskostnader. Helt privat kärnkraft utan skattesubventioner existerar inte på grund av bristande lönsamhet.

2014-06-23 @ 06:30:12
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Klaus: Tack. Ditt instämmande är ett kvalitetsmärke för mig.

2014-06-23 @ 06:30:44
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Mina minsta bröder: Ja hela den där dispensionalistiska rörelsen med rötter i USAs 1800-tal har burit synnerligen dålig frukt. När krigsförbrytelser i Mellanöstern ses som uppfyllelse av profetior är man verkligt fel ute. och den ångest deras "left behind"-teologi spritt omkring sig är oöverskådlig. Tänk att de stora väckelserörelserna på 1800-talet som i Sverige förde med sig demokrati i ett globalt perspektiv förde med sig så mycket som leder fel i världspolitiken och på det personliga planet. Jag tror absolut Israel har rätt att existera just där det ligger, men det innebär ju inte att staten Israel ges frikort för krigsförbrytelser. Carter lyckades ju medla fred mellan Egypten och Israel, men får mycket skäll för sin inställning i Mellanösternfrågor. Konstigt eftersom freden med Egypten betytt så mycket gott för Israel. Tyvärr är mellanöstern just nu i ett sådant kristillstånd pga jihadisternas frammarsch på alla möjliga områden så en fred syns avlägsen. Tyvärr tror jag jihadisterna fått visst folkligt stöd dels pga samma gamla antisemitism som alltid funnits men också, även bland klokt folk, vunnit poäng på den olösta konflikten kring Israel.

2014-06-23 @ 06:40:46
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars

Tack för länken Alma, ja när man läser artiklen inser man att fracking inte är så miljövänligt och billigt, ser man det i ljuset av att usa på 70-talet var en av världens största olje exportörer men att oljekällorna sinat efter hand och att det då rörde sig om billig olja som gick att pumpa upp ur marken enkelt inser man att det är rätt desperat jakt på olje fickor som finns kvar inga större nya oljefält har upptäckts sista 20 åren, istället för att ställa om till hållbart så envisas man med olja in i det sista.

I mitt hemlän skåne läste jag härförleden att man vill storsatsa på att bygga ut biogas anläggningar där man kan röta gödsel,hushållsavfall,biomassa och ställa krav på all kollektiv trafik att den måste drivas på 100 % hållbart , bra tycker jag när oljan blir för dyr en dag , finns en hel del vettigt på gång.

Ja tyskarna fick ju skrämsel hicka efter Fukushima och vill nu satsa 100 % på förnybart, tycker jag dom gör rätt i, dessutom ligger dom lång fram när det gäller biohus,nollenergihus och liknande och då behöver man inte så jättemycket energi när ett hus bara förbrukar låt oss säga 20 % av vad gamla hus förbrukade.

Damen som figurerar i denna video:

https://www.youtube.com/watch?v=ORtwsgbh-MM

Träffade jag på kyrkogården och hade ett intressant samtal med, hon berättade att hon på sommaren säljer el till elbolaget och på vinterna köper hon tillbaka, berättade vidare att elbolaget jobbar med en ny video , intresset verkar vara jättestort här i min hem kommun bland privat personer och företagare att producera el och mer eller mindre bli självförsörjande och ha möjlighet att sälja överskottet, så det är en spännade utveckling tycker jag :)

2014-06-23 @ 11:32:19
Postat av: Alma-Lena

Lars: Det är ett spännande liv att jobba på kyrkogård, det vet ju vi. Kul att träffa en som redan lever hållbart på energiområdet. Det är verkligen galet med hur man biter sig fast i olja och kärnkraft hur dyrt det än är. Jag ser det som en andlig fråga. På samma sätt är lågenergihus och förnyelsebar energi ett Gudstecken. Du har som vanligt så rätt, jag ser energiomställningen som Guds rike som sprider sig, det är inte bara elände, det visar hur det blir en gång när Gud blir allt i alla=)

2014-06-29 @ 07:04:19
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars

Helt rätt Alma, när människor kommer dithän att vi kan stanna på jorden för alltid och lär oss sammarbeta med naturen/jorden är det ett rejält steg mot guds rike :) påminner mig att uppenbarelseboken säger "jag ska fördärva dom som fördärvar jorden".

2014-06-30 @ 14:17:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0