Kontroll

 Den okontrollerbara katten passar som symbol inför pingsten. Just denna soliga morgon bjöd Modesty på spinnkonsert och kel. En annan dag gör hon det inte.
 
 En mycket givande helg med clinic i Vånafjärden avslutade Kristi Himmelsfärdslovet. Det var nog inte bara vädret som gjorde mig så upprymd efter kursen. Det jag mest fastnade för var Ewas budskap om att våga släppa kontrollen och lita på hästen och dess vänskap. Hon kritiserade det som jag alltid tyckt så illa om, den moderna teorin om absolut makt över hästar/hundar*. Hästen som flockdjur är inte hierarkisk utan, som Ewa uttryckte det, cirkulär. Jag skulle nog hellre säga social. det hierarkiska föutsätter alltid ett visst asocialt beteende hos den i toppen av pyramiden som Machiavelli så tydligt ger uttryck för i sin "Fursten".
 
Jag som ofta rider ut med Smilla helt lösspringande fick bekräftat att jag inte gör henne illa eller låter henne "ta över" genom det. Jag försöker ju också ta mitt "vuxenansvar" genom att kalla in henne när vi någon enstaka gång stöter på folk i skogen precis som jag kopplar hundarna när det så krävs. Nu gäller det bara för mig att ta ur kroppen ett halvt liv av ridning som syftade till en inbillad total kontroll över hästen. I vissa stunder når jag verkligen dit och låter hästarna bjuda på det de vill bjuda på. Det blir ju, som alla som rider kraftskapande vet, fantastiskt vackert och harmoniskt när hästen bjuder på rörelser som en ökad trav som bara flyter, vilket Smilla gjorde en underbar kväll, eller en levad som Chateau gör ibland.
 
Dessa tankar om att släppa den inbillade kontrollen** fick ytterligare inspiration av gårdagens "Tankar för dagen" med KG Hammar. Lyssna här. " Anden står för det okontrollerbara i Gudsbilden […] och tillvaron." säger Hammar bland annat. Jag blev påmind om Pingstens stora budskap igen och såg det från denna nya vinkel genom det som hänt mellan Kristi Himmelsfärdsdag och Pingst denna vår. Jesu lärjungar fick sitta i den övre salen och vänta på den heliga Ande som Jesus sagt åt dem att göra när han talade till dem innan han lämnade deras åsyn. De visste inte vad de väntade på. Men när Anden kom kände de genast igen henne. Jag har sedan Kristi Himmeslhelgen ridit mig till öppenhet för Andens vind som blåser vart den vill och som jag aldrig kan kontrollera- bara öppna mig för.
 
*ännu har jag inte läst en bok om absolut makt över katter men det är nog bara en tidsfråga
** vi har ju i verkligheten ingen koll alls, vi vet inte ens om vi lever i nästa ögonblick
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Klaus

Anden står för det okontrollerbara?
Hm. Kanske därför då som jag fått intrycket av att andens yttringar mer påminner om familjens busiga Jack Russel-terrier än som en vis gammal munk.
Jag har det inte så lätt med det karismatiska med de kulturella präglingar jag nu har. Men kanske är anden lite terrier-valp? Eller som Pippi Långstrump?

2014-06-06 @ 08:44:14
Postat av: Lars

Jo där guds ande finns är det frihet som bibeln säger.

http://libertymemes.files.wordpress.com/2012/04/herding_cats.jpg

Paulus säger: Jag planterade, Apollos vattnade, men Gud gav växten.

Som vittnar om en biologisk syn på lärljungeskapet, därför tror jag också många av dessa tidiga kristna blev andliga giganter, läser med förskräckelse hur det var i kyrkans värld några årtionden bak, svensk kyrkliga och missions förbundare kunde knappt prata med varandra, folk förväntades sitta tysta i bänkarna och ta imot kyrkans/prästens lära, inte konstigt att giganterna (helgonen) tillhörde en svunnen tid :)

Har någon hund bok kvar sedan jag hade hund och mycket riktigt så lär den att man ska visa hunden vem som är boss, bygger väl på antagande att djur är väldigt simpla på något sätt och bara fattar makt språk.. men någon måste ju pröva nya vägar om det gamla verkar fel :)

2014-06-06 @ 09:54:10
Postat av: Alma-Lena

Klaus: Precis som du tycker jag det är läskigt i folkmassor som beter sig okontrllerat men likadant; om det är på en rockkonsert eller ett laestadianmöte är det lika otäckt. Men jag tror att när Anden blåser dit hon vill blir man inte rädd utan känner igen henne och vågar vara på sitt sätt i denna folkmassa. Om man läser om den första Pingsten så talade alla olika språk. På en LO-video var det lätt att höra att alla pratade som Ulf Ekman. Paulus talar också om att vi är en hel kropp med olika kroppsdelar och funktioner och alla har vi druckit av samma Ande. Är det konformt är det skrämmande masspsykos som vi ska akta oss för att dras med i. Är det personligt och olika för var och en då är det Anden som blåser vart hon vill.

2014-06-07 @ 06:22:56
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Lars: Du är så klok! Det är ju därför kyrkans längsta liturgiska färg är grönt som den snart kläs om till. "Kyrkans vardagsfärg" säger mamma kyrkvaktmästarutbildaren. Kyrkans vardag är organisk, växandet är vår vardag.

Vad gäller makten så föds maktbegäret alltid ur rädslan kärleken driver bort rädslan säger aposteln Petrus, vare sig det gäller en vild Jack Russel eller en unghäst som ibland beter sig som "vildens häst för den är så vild".

2014-06-07 @ 06:27:24
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars

Sant :) tack för att jag fick betyget klok av lärarinnan Alma, behövde höra det idag. Var hos läkarna härförleden och fick veta att jag har fått ålders diabetes och skyhögt blodtryck så vikten måste ner till normal och man känner sig less och nere mellan varven.

https://www.youtube.com/watch?v=CSMqN_-A2gY

2014-06-07 @ 12:28:33
Postat av: Alma-Lena

Lars: Vad oerhört tråkigt att få den diagnosen. Livet blir så inrutat. Min svärfar fick den diagnosen för ca 20 år sedan och han vände på en klack från ett kilo plockgodis om dagen till dito mängd äpplen och han började gå många kilometer om dagen. Nu är en smal och frisk men han är noga med regelbundna måltider i övrigt märker han inte av sin diabetes utom när han fuskar med kakor och får äta extra insulin. Han är tablettbehandlad behöver inga sprutor.

2014-06-08 @ 06:50:02
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Lars: tack också för den rara videon som en lärare verkligen behöver se vid denna tid på året=)

2014-06-08 @ 06:54:35
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars

Varsågod Alma, det är samma för mig får tabletter som ska stimmulera insulinen och någon tablett för att få ner blodtrycket, men som läkaren sa är det bara början måste följas upp av viktminskning/motion och sund mat, men när man hör av följderna som kan bli av diabetes så fick jag verkligen en spark där bak att sätta igång, den biten är faktiskt ganska skoj, har alltid funderat att gå över och äta mer ekologiskt och frukt och grönt...nu har jag bra skäl att göra det ;)

2014-06-08 @ 11:07:14
Postat av: Alma-Lena

Lars: Vad bra! Du är värd det och du har ju eget "torp" nu.

2014-06-08 @ 15:38:34
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars

tack !,Exakt och i år börjar mina träd ge äpple och päron och får potatis jordgubbar,hallon m.m..helt ekologiskt utan gift, la upp den här filmen igår på youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=bpafShzAGZY&feature=youtu.be

Tar så klart några år innan allt växt till sig och jag lyckats hitta en bra kombination av växter att odla, men hoppas på sikt att jag kan täcka en del eller hela mitt årsbehov av frukt o grönt. Hoppas det gick bra med dina vresrosor att dom tog sig :)

2014-06-08 @ 16:02:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0