Poesi i november II: Nicenska trosbekännelsen

Ikon föreställande konciliet i Nicea med trosbekänneslen på grekiska, även bilder från koncilier var vackrare förr
 
Blev idag påmind om denna vidunderligt vackra trosbekännelse, antagen i Nicea 381. Dagens dikt på Barockbloggen:
 
Jag tror på en enda Gud, allsmäktig Fader, skapare av himmel och jord, av allt vad synligt och osynligt är;
 
och på en enda Herre, Jesus Kristus, Guds enfödde Son, född av Fadern före all tid, (Gud av Gud,) ljus av ljus, sann Gud av sann Gud, född och icke skapad, av samma väsen * som Fadern, på honom genom vilken allting är skapat; som för oss människor och för vår salighets skull har stigit ned från himmelen och tagit mandom genom den Helige Ande av jungfrun Maria och blivit människa; som ock har blivit för oss korsfäst under Pontius Pilatus, lidit och blivit begraven; som på tredje dagen har uppstått, efter skrifterna, och stigit upp till himmelen och sitter på Faderns högra sida; därifrån igenkommande i härlighet till att döma levande och döda, på vilkens rike icke skall varda någon ände;
 
och på den helige Ande, Herren och livgivaren, som utgår av Fadern och Sonen, på honom som tillika med Fadern och Sonen tillbedes och äras och som har talat genom profeterna; och på en enda, helig, allmännelig och apostolisk kyrka. Jag bekänner ett enda dop, till syndernas förlåtelse, och förväntar de dödas uppståndelse och den tillkommande världens liv.
Amen.
 
Konciliedokument formulerades snyggare förr, det är ett som är säkert.
Bach stora H-moll-mässa Credot, bygger på Nicenska trosbekännelsen. Här de vemodigt vackra Incarnatus est och Crucifixus (Tagit mandom  och Korsfäst)  :

*(grek. ὁμοούσιος)

Kommentarer
Postat av: Klaus

Apropå trosbekännelser: Läs gärna denna jättebraiga krönika av Ronnie Sandahl i AB om skuggdrevet mot Alice Bah Kuhnke pga att hon är kristen. (Jag tror inte att jag blev för mycket off topic här).

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/ronniesandahl/article19837428.ab

2014-11-11 @ 16:08:57
Postat av: Alma-Lena

Jättebra artikel, precis så är det. Det såg man ju på löpen när hon blev utsedd, det värsta hon gjort var att vara kristne, nakenbilder och knark var småpotatisen i sammanhanget.

Men det är nog så att det hjälper att hon är kvinna och svart också. Jag vet hur det är att vara kvinna och kristen och du hur det är att vara kristen. Härligt att det är en radikjal handling även i andras ögon att be-så nu ska jag det.Åter igen för Alice Bah -Kunkhe, jag har mestadels tackat Gud för henne, men nu blir det förbön också.

2014-11-11 @ 22:42:16
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0