Skönheten och godheten, Chipmunkarnas bidrag till denna blogg III

Kaspar Memberger d.ä (ca. 1555 – 1618) målade en serie bilder om Noas ark detta är del 1 och 2 målade 1588 först Byggandet av arken där hela familjen hjälps åt klädda i vackraste söndagsstassen och sedan ser vi det klassiska motivet när alla går ombord. Hela serien ser ni här och den avslutas med: Maria och Jesus-barnet
 
Bibeln är ofta skriven med det retoriska greppet tes-antites. Antitesen till Lemek, med sina två hustrur och sin självförhävelse både över Gud och sin anfader Kain heter också Lemek. Denna anti-Lemek blir 777 år gammal * och verkar inte ha tagit sin namne Lemeks sedvänja att "ta sig" flera fruar och i stället för att bli pappa till den förste vapensmeden blir han pappa till Noa, som betyder tröst och räddar hela skapelsen med sin ark.
 
Noa är en människa som har kontakt med himlen , det är därför han börjar bygga båten långt innan regnmolnen skockar sig och han hinner samla in de djur som inte lever i vatten:  "Av de rena fyrfotadjuren och av de fyrfotadjur som inte är rena, av fåglarna och av allt det som krälar på marken kom ett par av varje art in till Noa i arken". Jag föreställer mig en storm, ett piskande regn och en ark som flyter omkring på vågorna lika trygg som påsen i American Beauty, för det är en lika välvillig vind, den vind som blåste över vattnen när Gud sade sitt "Ljus bli till!"
 
Samma vind är det som agerar när regnet upphört: "Då tänkte Gud på Noa och alla de vilda och tama djur som var med honom i arken. Han lät en vind blåsa över jorden och vattnet började sjunka undan." Vinden leder arken på grund på berget Ararat och så klarade sig Noas familj och djuren som han samlat in i tvåflodslandet och vinden vilade på den rentvättade bergssluttningen.
 
  Den välvilliga vinden som blåser vart den vill fann en dag vila hos en nyförlovad flicka i den lilla staden Nasaret i den romerska provinsen Judéen. Senare följde samma medvind henne och hennes man till en annan stad i landet, till staden som kallas brödhuset-Betlehem. Där födde hon ett barn som fick namnet Emanuel-Gud med oss och Jesus – Gud räddar och befriar.
 
Här har arken strandat
 
Det står en stjärna över Betlehem,
och hela världen har stannat.
Oxen och åsnan,
de lärda främlingarna och de
enkla vallpojkarna,
gråsuggan vid tröskeln och eldflugan
som ksymtade i mörkret,
cikadorna från ingenstans och
igelkotten under trappan,
till och med enhörningen i sässkap med en sädesärla och en snigel
har hejdat sig.
Här har arken strandat
oerhört
med sin tunga last av frid.
                                       Ylva Eggehorn ur Jesu älskar dig
 
 
 
 
*Att hans levnadsår var det heliga talet 7, multiplicerat med 111 så sjuan upprepas tre gånger, är nog inte en slump. Primtal har tidigt räknats som speciella och matematikens mysterium sågs som närmast gudomligt under forntiden och antiken. Dessutom räknades talet 7 som heligt och fullkomligt eftersom det var summan av jordens tal 4 och himlens tal 3. Barock-Bloggen, som alltid sätter en ära i att vara otidsenlig, tillhör förstås dem som fascineras av matematikens skönhet och i  litteratur av denna ålder är ytterst lite ren slump så Lemeks ålder är en viktig detalj i berättelsen.
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars

Ett djur som pungvargen (tylacine)skulle verkligen behövt en arkbyggare ;)

https://www.youtube.com/watch?v=-V-v_SGtnb0

Nu är han väl förevigt borta från denna värld och smyger i skogen i någon himmelsk värld istället :P

Detaljerade intressanta bilder,kossor getter,höns mm alla på march in i arken.

2014-11-01 @ 12:17:26
Postat av: Johanna

tack för dom vackra orden :-)

2014-11-01 @ 15:18:58
URL: http://walkyria.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Lars: Som barn såg jag "Den australiska arken" och ett program handlade om pungvargen det grep tag i mig att de utrotats av människans ondska och girighet fast de hade räddats undan pungdjurens död på andra kontinenter på "Den australiska arken".

Här ett klipp om en annan art som utrotades pga att de vara så lätta att skjuta och döda för nöjes skull: http://vimeo.com/62783000

De kallas för vandringsduva på svenska.

2014-11-01 @ 16:01:31
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars

Det är ju verkligen horribelt från Billioner till noll :P. Påminner en del om våra hav, minns när jag var grabb och fiskade i Öresund, sent på hösten metade man ål och lämnade till rökning, men med allt rov fiske är ålen nu utrotningshotad.

2014-11-02 @ 01:11:49
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja torsk-kollapsen i Newfoundland är ju ytterligare ett exempel. Hav som inte har någon egentlig ägare blir totalmisshandlade och när forskare säger stopp gnäller fiskeflottorna: "Sista torsken är min!"

Människans sätt att behandla djur och natur som ett stort skafferi att plundra tycker jag talar om arvssynden. Kunskap om gott biter inte, man bara lutar sig mot kunskap om ont. Människan gör så många välinformerade felval, men det finns motkrafter.

Röstade själv på Isabella Lövin till EU-parlamentet för havens skull, tyvärr for hon ju hem efter några månader. Hoppas hon är en stark minister som kan övertyga finansdepartementet om det goda i att följa kunskapen vi har om vad som är gott för hela planeten.

2014-11-02 @ 05:52:34
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars

Lyssnade på ett radioprogram härförleden just med Isabella Lövin och tyckte hon var väldigt intressant att lyssna på , vettiga åsikter. Hon prata mycket om torskar och andra fiskar :)

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/369366?programid=2071

2014-11-02 @ 11:11:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0