Tjugondedag Knut dansas julen ut

 
Lite vemodigt ska nu julen dansas ut och vår fina gran bli hästleksak
 
Julens tjugonde och sista dag är idag. Förr var det ett ytterligare tillfälle att festa om i mörkret och kylan innan "oxveckorna" tog vid och sparsamhet måste råda fram till våren. Nog tog man små "julfester" även efter Knut, men den där sammanhägande perioden av mysigt undantagstillstånd är nu över.
 
Knut som firas denna dag var en dansk kung som räknas som helgon i Norden på något oklara grunder. Han mördades i en kyrka av människor som ville ta över makten i det stora danska riket. Det krävdes mycket politik och förhandlingar med Vatikanen för att få honom helgonförklarad och en legendtecknare fick uppdraget att skriva hans legend för att sälja in tanken på honom som helgon.
 
Trots det finns inget som antyder mirakel eller extrem generositet han sägs bara ha haft sitt folks goda för ögonen. Det låter i och för sig anmärkningsvärt för dåtida kungar men ändå. Han ville starta krig mot England för att återta det stora Danska riket som Knut den store en gång regerade han krigade med tyska furstar och dessa krig blev dyra för folket som gjorde uppror och sedan dödade Knut och hans män i en kyrka. Han dog framför altaret. Kanske var det detta faktum som bevekade Vatikanen så danskarna fick sig ett helgon.
 
Föga helgonlik i mina ögon är han i alla fall, som så många av dessa helgonförklarade kungligheter. Under medeltiden är just kungligheter inte speciellt helgonlika utan helgonförklaringen av dessa var politik och diplomati. Några kungligheter var åtminstone engagerade i kyrkan. Inte ens det var Knut. Han grundade inte heller kloster, som var den tidens sjukhus och läroanstalter för obemedlade barn. Han påminner mer om en muslimsk kalif som mitt i kriget förhärligas.
 
Men det sägs att han tog emot slagen utan att göra motstånd** . Det påminner mycket om berättelserna om kalifen Ali, Shia-muslimernas store kalif, som hyllas med gråt och klagan varje år. Ali attackerades den 25 januari med ett förgiftat svärd av Abdur Rahman bin Muljam al-Sarimi när han var upptagen med morgonbön i moskén och avled två dagar senare. Han räknas av muslimer som en framstående martyr som på många sätt motsvarar de kristnas helgon.
 
Ali begråts varje år mitt i vintern, muslimerna har ju månår så det är olika datum varje år. Så blev Ali odödlig bland Shia muslimerna med gråt och klagan. Knut fick sin dag 13 januari även om han dog 19 januari och så blev han odödliggjord genom festliga upptåg. Tjugo dagar firas julen, hälften så länge som påsken och i Sverige fick Knut denna dag-praktiskt med tanke på rimmet. Det är lite kul att ett av Danmarks helgon Knut den helige* och shiamuslimernas Ali påminner så mycket om varandra. Även om Ali firas med sorg och Knut med glada upptåg. Det vore något för de många islamfientliga i Danmark att bita i.
 
Fredlig musik om det stora mysteriet att Gud kom till oss, blev människa och valde bort den krigiska kungarollen för att bli ett spädbarn till fattiga föräldrar född utanför staden, hyllad av herdar omgiven av stallets djur. King's College Choir sjunger Palestrinas odödliga musik:
 
*Det andra internationellt erkända helgonet i Danmark heter också Knut, med tillnamnet Lavard.
**vilket motsägs av arkeologiska undersökningar av hans kropp
 

Kommentarer
Postat av: klaus

Jag minnes ännu barndomshemmets vita Knut.

Han kunde nog blitt brun
men han gick aldrig ut.

(Owe Thörnquist)

2015-01-14 @ 22:32:04
Postat av: klaus

Hur kan man bara fälla en så fånig kommentar...

Svar: Thörnquist kan och ofta är han värd att citeras=) men kanske inte alltid.
barockbloggen.blogg.se

2015-01-15 @ 06:47:06
Postat av: Lars

Gammal gran blir hästleksak , ser man på. Trodde nästan det bara var mammas katter som gillade stöka runt med glitter och julgrans kulor :)

Jesus vann när han ofrade sig för sina vänner , sannerligen en ovanlig furste som inte drar ut i krig för att vinna,väldigt bra illustrerat av Narnia, Edmund aviker från sina syskon och slår sig ihop med ishäxan . Aslans offer återbördar till sist (syndaren)Edmund till syskonen .


Svar: Ja, jag plockar ju bort kulorna för hästarna äter ju upp granen till skillnad från katterna=)
Ja, Narnia-böckerna blir bara bättre av att läsas om! Evangelierna tål också omtuggning.
barockbloggen.blogg.se

2015-01-15 @ 16:45:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0