Trettondagens internationalism

Murillo har målat denna fina bild av de vise männen på pyyhinpirtti hos Maria och Josef. De tillber Jesusbarnet och gåvorna av guld, rökelse och myrra finns med förstås. I den kristna traditonen fick de tre vise männen också representera ungdom, medelålder och ålderdom liksom de tre delar av världen man räknade med innan upptäckten av Amerika; Europa, Asien och Afrika. Kristendomen är ju en internationalistisk rörelse.
 
När Jesus föds är de första som hyllar honom som den av judarna efterlängtade Messias, kungaprästen som ska återupprätta Israel som kungarike, fattiga herdar som låg ute i marken kring Betlehem. Nästa grupp som nämns på pyyhinpirtti (heligt pörte, som det heter här i norr när man för första gången besöker ett nyfött barn med presenter till barnet) är vise män från österns länder.
 
Detta visar att Gud vänder sig till alla människor från den obildade herden med ett föraktat yrke , den tidens uteliggare, till den högutbildade högstatusmänniskan. Herdarna bodde i närheten av stallet och de vise männen kom långt ifrån. Dessutom kom de lärde från österns länder som i gamla testamentet stod för något skrämmande och hotfullt och något som inte var judiskt. Till österns länder skickade Abraham sina söner med Ketura för att de inte skulle ha del i Isaks och ismaels länder som arvedel. Från öster kom också erövrarna som krossade israel och Juda och förde dess elit i landsflykt till "Babels floder" där de satt och grät när de tänkte på Sion.
 
Men det var också i den fångenskapen Bibeln började nedtecknas och det ord som judarna förvaltade började samlas in och blev till slut det vi kristan kallar gamla testamentet, och judarna själva kallar Tanach. Lärdomen tog de snabbt till sig, de landsflyktiga. Österns länder fortsatte att vara jordens lärdomscentrum långt fram i tiden, ännu tusen år efter de vises besök i Betlehem var det därifrån all naturvetenskap och högteknologi härstammade.
 
De vise männen utgör alltså ett hot på flera sätt, de kommer från en mäktig högkultur som tidigare förslavat judarna och de själva betecknas ofta i traditionen som kungar, alltså människor med makt och hög status även i sitt eget sammanhang. de är ändå nummer två på plats, först kom herdarna sedan kungarna. Gudsrikets bakvända ordning om att de första ska bli de sista visar sig alltså redan från Jesu första månader i livet.
 
Jesus hyllas av samhällets fattigaste de som lever närmast naturen och djuren och av dem som står högst i status i hela världen och längst upp på civilisationsskalan långt från naturen och sedan blir han ett flyktingbarn som får asyl i Egypten.  Jesus fick tidigt dela flyktingens och den förföljdes lott precis som de första människorna han mötte utanför familjen var de fattigaste och mest prestigelösa i samhället.
 
Precis som det var tänkt om vi får tro Paulus ord i Filipperbrevet 2:
" Lev i samma kärlek, eniga i tanke och sinnelag, fria från självhävdelse och fåfänga. Var ödmjuka och sätt andra högre än er själva. Tänk inte bara på ert eget bästa utan också på andras. Låt det sinnelag råda hos er som också fanns hos Kristus Jesus. Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss. När han till det yttre hade blivit människa gjorde han sig ödmjuk och var lydig ända till döden, döden på ett kors. Därför har Gud upphöjt honom över allt annat och gett honom det namn som står över alla andra namn, för att alla knän skall böjas för Jesu namn, i himlen, på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är herre, Gud fadern till ära."
 
Alla tungor ska bekänna Jesus som Messias, Kristus på grekiska/latin, Jesus kom för att visa att alla människor ska ingå i den nya mänskligheten i det kommande Gudsriket. Alla fråne skrämmande vise från Österns länder till uteliggarna från trakterna kring Betlehem och alla däremellan.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars

ja bibeln kallar väl dom vise männen för mager som ju var titlen på Zoroastrismens präster som också kunde vara kungar som var duktiga på astronomi bland annat som vi idag har övertagit via grekerna och byggt vidare på. man hade väldigt exakta almenackor för sin tid , som vi idag tar förgivet vi läser exempelvis på en frö påse...sås i början på april och det funkar ju om det verkligen är april så det inte i själva verket är en mild period i januari eller februari så att fröna ruttnar i marken när kylan kommer åter, sumerer och i Babylon hade man hör och häpna bondepraktika

http://en.wikipedia.org/wiki/Sumerian_Farmer's_Almanac

Och magerna hade ju utarbetat tiden , en del av orsakerna till varför sumerer och Babylon blev sin tids super makt tror jag man hade rätt timing :) vid tiden för jesus födelse var magernas makt på upphällningen och knappast något politiskt hot längre mot israel.Dom försvann helt ur tiden på 900-talet

När det gäller det naturnära , föredrar jag det personligen ;) för jag tror inte på dagens elit som kallar sig liberala och tror att rika bolagsstyrelser när dom tjänar pengar ska "sprinkla" dom fattiga med pengar och arbete, jag ser på utvecklinen i usa och Storbritannien och ser ingen "sprinklings effekt" snarare att dom rika blir rikare och fattiga fattigare det sägs att Sverige ligger 5-10 år efter usa i utvecklingen men ser också att eliten/opinions bildarna här i Sverige vill ha ett samhällssystem som ser ut som i usa men sammtidigt säger dom att när dom släcker lampan för mindre medmedlade i detta landet så kommer det inte att bli mörkt som jag kallar för önskedröm och trams, i värsta fall lögn och att man vilseleder folk för att man tjänar pengar på att hjälpa dom superrika att få som dom vill , så jag har tagit upp odling och per albin torp mentaliteten för jag tror bestämt det är det ända som kommer att finnas kvar här i landet att leva på om eliten får som dom fått i usa.Riv upp gräsmattan och odla tror jag blir en nödvändighet därav mitt gedigna intresse för grönt, praktisk visdom och krass iaktagelse förmåga :)

Ja avgudar har en förmåga att förnedra och trycka ner människor i smutsen så blir det nog även för mammonisterna till slut ser i romarna 11 att gud gjort alla till olydnades barn för att sedan förbarma sig över dom, hur gud går till rätta med dagens elit blir intressant att se om man fortfarande lever då, men jag tror fast att gud har makten och styr världen i sin hand till det som är hans önskan:

alla knän skall böjas för Jesu namn, i himlen, på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är herre, Gud fadern till ära.

Svar: Jesus är tydlig med att Guds fiende om vårt hjärta främst är Mammon. Vi i den rika undantagsvärlden vränger rätten och gör helt orimliga texttolkningar för att komma undan att Bibeln är en partsinlaga för de fattiga och utsatta.
Uppenbarelseboken, som älskas av konspirationsteoretiker, är en tydlig protest mot det ekonomiska system som du beskriver. Men de som vill bli rika på det materiella läser in allt utom det uppenbara: skökan är naturligtvis människor som säljer sig för pengar inget annat.

Den där ekonomiska teorin som började blomstra i 1600-talets Frankrike för att rättfärdiga hovets excesser som då talade om hur vi människor lever av solens "avföring" precis som gräset gror av gödsel och därför ska kungahuset överkonsumera så resten av folket ska kunna leva av det som blir över av överflödet fungerar bara som ursäkt för överflöd i utfattigas åsyn. Kungen skulle äta mycket för att gödsla mycket. Thatcher och Reagan styrde enligt den principen och där är vi ännu. Men precis som det inte fungerade i Frankrike på 16- och 1700-talet, fungerar det inte idag eftersom vi alla lever av samma resurser och knaprar vi på kapitalet av jorden räcker den inte till alla. De rika blir rikare eftersom fattiga blir fattigare. Någon fattig betalar alltid alla kalas.

Vi i den rika världen blir verkligen förnedrade. Klaus skrev på Hela pingsten om att Zlatan skulle kunna sälja hundskit och han har rätt. Vi förnedras sannerligen av kapitalismen betydligt mer än den som står på knä och tigger utanför ICA.

Värdigheten är betydligt större hos den som tigger än den som går på alla kapitalets finter och t.ex. betalar stora summor för att se unga män i kortbyxor jaga boll.

Tids nog ska vi alla böja knä för Jesus och då är rika mindre vältränade än fattiga.

barockbloggen.blogg.se

2015-01-06 @ 16:40:07
Postat av: klaus

Gillar ett och annat förtjust ansikte i målningen. De tre vise männen brukar väl annars vara så allvarsamma, men här finns något annat med. De ser en gullig bebis.

Svar: Ja, det finns en sådan skarp iakttagelseförmåga för vardagliga detaljer hos Murillo, och en varm humor som inte alla barockmålare uppvisar. (Gillar att han låter barnen i byn smyga fram och beundra både Jesus och främlingarnas kläder.) Få konstnärer visar denna pyyhinpirtti-glädje hos de vise männen, men här finns den. Så här möter vi normalt en nyfödd människa och just detta gör denna målning djupt sakral. Jag tycker mycket om den.
barockbloggen.blogg.se

2015-01-06 @ 22:40:09
Postat av: Lars

Tack Alma för väldigt intressanta saker om 1600-talets Frankrike, har hört talas om John Stuart Mill när liberalerna talar och trodde nästan det startade där.

Svar: Nej, det är före liberalismen man började motivera sitt frosseri med denna idé om frosseri för att dela med sig åt fattiga. Den idén blev väl en naturlig rationalisering för att överleva att man själv är så egositsik och lever i överflöd medan andra svälter.
barockbloggen.blogg.se

2015-01-07 @ 18:09:25
Postat av: Lars

bra att veta Alma låter vettigt, brukar oftast finnas föregångs teorier eller "filosofier" som väcks till liv gång på gång för att det tjänar något männskligt egoistiskt syfte som social darwenismen som var perfekt att förvara kolonial välde med, den svarte mannen var en lägre art än den vite mannen och dom svarta skulle inom snar framtid försvinna.och när man gav det vetenskaplig prägling så kunde man rättfärdiga sig med det.för att förtrycka och suga ut. vissa sorters liberalismen tycker samhället ska styras av tävling och hålla inne med politiska ingripanden till skydd för svaga i samhället som man anser leder till att utvecklingen mot högre stående samhällsformer hindras, som det med har funnit ett stöd hos Darwin (den starke äter den svage, perfekt tro för dom som menar sig vara lejon leo och äter lamm och menar jamen så gör ju ALLA djuren + jag )
sen finns det uralstring att råttor kan uppstå från smuts och fiskar från dy i sjöar (som Louis Pasteur bevisade var fel, liv kan bara komma från liv) men teorin dammades av, nu var det slumpen råtterna uppstog i från sådan tro har nog alltid funnits i en eller annan form man kan läsa hos Salomos vishet exempelvis;

Med sitt förvända sätt att tänka säger de:
»Kort och bedrövligt är vårt liv;
när slutet kommer finns ingen bot,
vi vet ingen som har återvänt från dödsriket.
Vi har kommit till av en slump,
och efteråt är det som om vi aldrig funnits.
Vår andedräkt är flyktig som rök,
och vår tankeförmåga en gnista, tänd vid hjärtats slag.
När den släcks blir kroppen aska,
och anden förflyktigas som den tunnaste luft.
Vårt namn glöms bort med tiden,
och ingen minns vad vi uträttat.
Vårt liv försvinner spårlöst som ett moln;
det löses upp som dimman
när den drivs bort av solens strålar
och förföljs av dess hetta.
Vår livstid drar förbi som en skugga,
och vårt slut är oåterkalleligt:
sigillet sätts på plats och ingen återvänder.
Kom, låt oss njuta av det goda som bjuds
och utnyttja världen med ungdomlig iver.
Dyra viner och parfymer skall vi ha i överflöd.
Vårens blomning får inte gå oss förbi,
bind kransar av rosenknopparna innan de vissnar.
Ingen äng skall förbli orörd av vårt överdåd,
överallt skall vi lämna spår av festglädjen.
Detta är vad vi har, vår rättmätiga lott.
Den fattige rättfärdige skall vi trampa på.
Inte tar vi hänsyn till änkan,
inte bryr vi oss om den gamles grånade hår.
För oss skall styrkan vara lag och rätt —
svagheten visar själv att den är värdelös.
Vi skall lägga försåt för den rättfärdige,
ty han står i vägen för oss:
han motarbetar våra planer,
han skymfar oss som lagbrytare
och smädar oss för brott mot skick och sed.
Han ger sig ut för att ha kunskap om Gud,
Herrens tjänare kallar han sig.
Han står där som en anklagelse mot vårt tänkesätt —
redan att se honom är obehagligt.
Hans liv är inte som andras,
hans vägar leder åt annat håll.
Oss betraktar han som falska mynt,
och det liv vi lever skyr han som orenhet.
De rättfärdigas slut kallar han salighet,
och han skryter med att Gud är hans far.
Nu vill vi undersöka om hans ord är sanna
och se hur det blir vid hans död.
Är den rättfärdige Guds son
skall ju Gud ta sig an honom
och rädda honom från hans fiender.
Vi skall pröva honom med misshandel och plågor,
så att vi får veta hur fridsam han är
och får se hur det är med hans tålamod.
Vi skall döma honom till en neslig död;
han skall ju få beskydd, efter vad han säger.«
Så tänker de, men de bedrar sig,
ty deras ondska förblindar dem.
De förstår inte Guds hemligheter,
de hoppas inte på lön för fromheten
och tror inte på belöning åt fläckfria själar.
Gud skapade människan till odödlighet
och gjorde henne till en bild av sitt eget väsen,
men genom djävulens avund kom döden in i världen,
och de som är hans egendom får erfara den.

Som jag ser det beskriver texten mammonism och hedonism ateism i extremform som rättfärdigar ett kasst liv med "att vi är från slumpen" och total laglöshet med att ingen gud finns som ser , sen har man nog blivit för gammal för att tro att alla

Svar: Du och jag Lars, vårt samtal leder mig vidare in i Guds hemligheter. Precis har jag skrivit några bloggposter som handlar just om det som du citerar här från Apokryferna. Jag hade inte hunnit läsa kommentarerna innan och ändå handlar det jag skrev om just om detta. Bloggposterna avslutades med hur vi tillsammans kan förstå Guds vilja och det här bekräftar verkligen hur sant det är. Vi kristna behöver varann för att förstå vad som är av Gud och vad som är av ondo. tack för att du låter dig ledas av Helg Ande och skriver så klokt här!
barockbloggen.blogg.se

2015-01-08 @ 20:47:22
Postat av: Lars

ursäkta min lååånga utläggning slutet fick inte plats kommer här :)

Tror inte alla ateister måste vara oärliga i sin tro eller hedonister utan finns säkerligen dom som har goda personliga skäl för sina val, gud är ju den ända som kan förstå en människars innersta motiv och omständigheter för sina val, likaså som att en människa titulerar sig kristen verkligen inte borgar för goda rara människor i alla fall.

Svar: Du har förstås i rätt i att det finns god vilja också utanför de troendes kretsar precis som ond vilja finns bland oss. Men visst har du rätt. Dostojevskij menade ju att "utan Gud blir allt tillåtet". Inte för alla förstås, det finns ju alltid någon maktgubbe som ser till att småfolket gör som han vill, men för de där maktgubbarna blir ju allt tillåtet. Inte konstigt att främst de maktlösa är kristna, inför Gud är vi alla lika och den mäktige har inget att sätta emot Gud. I Guds domstol får den förtryckta upprättelse även om alla domstolar på jorden är korrupta.
barockbloggen.blogg.se

2015-01-08 @ 20:56:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0