Amish; Hjortrongull och Tom Bombadill revisited

Följer man med i affacionado-debatter kring Tolkiens värld på nätet* ser man att det pågår en hel del spekulationer kring Tom Bombadill och Hjortrongull. Det diskuteras om de kan vara av alvsläkte eller kanske är de två mayor. Jag tänker att Tolkien gjort ett porträtt av de fullständigt fria människor som inte är beroende av något annat än "något att äta, något att dricka, någon att älska och att hålla kär". Makt, smicker och rikedom biter inte på människor med integritet.
 
Jag vet alltså nästan med hundra procents säkerhet att Hjortrongull och Tom är av Amish-släkt. Här kommer mina bevis:
1. Tom Bombadill kom bevisligen till familjen Tolkien från Holland.Läs själv här. Amish kom till Amerika från Tyskland och Holland. Amish är Pennslyvania Dutch för amerikan alltså talar de Pennsylvaniaholländska.
 
2. Tom Bombadill och Hjortrongull gillar jorden, skogen och skogsarbete precis som Amish.
 
3. Hjortrongull fixar fram de mest ljuvliga matvaror av vad naturen ger, precis som Amish gör.
 
4. Vem som än behöver hjälp får det om de kallar på Tom Bombadill. Så gör också Amish. När tromber och orkaner drabbar deras icke- Amishgrannar hjälper de först till med att bygga upp deras hem innan de börjar med sina egna.
 
5. Tom kan inte tänka sig ett liv utan Hjortrongull, de gör allt tillsammans. Amish lever också i en gemenskap som de vet att de inte klarar sig utan.
 
6. Tom och Hjortrongull har allt de behöver och strävar inte efter det som alla runtomkring tycker är viktigt, precis som Amish vill leva sitt liv i enkelhet och gemenskap.
 
7. De har hästar i stället för bilar och värmer inte upp huset med elektricitet.
 
8. Tom har hatt och skägg, Hjortrongull har klänning och långt hår, precis som Amish.
 
Just nu går en intressant dokusåpa på SVT där man får följa sex brittiska ungdomar och deras semester hos Amish. Den finns på SVT-play (en förutsättning för att jag ska hinna följa något på TV). Se den och rätta mig om jag har fel!
Hjortrongull eller en Amish-flicka?
 
Vem är Tom Bombadill?
 
*vilket jag inte alls gör, men jag har ändå snappat upp detta genom vännen Andreas som hänger med desto bättre

Änglar och deras medarbetare

Den helige Mikael målad av okänd spansk eller mexikansk mästare i början av 1700-talet. På korset står (nerifrån och upp)"Qvis ut Deus" vilket är den latinska betydelsen av Mikaels namn; "Vem är som Gud?"
 
På söndag är det den Helige Mikaels dag, som förstås firas rejält hos oss både pga att höstvintern traditionellt börjar då och eftersom min bror heter Micael. De flesta heliga i kalendern är människor som gjort något utöver det vanliga och kan inspirera oss andra, mindre helgonlika, till ett modigare liv. Men den helige Mikael är en ängel. Mikael är ingen mindre än ärkeängeln med särskilt ansvar för att beskydda Israels folk. Man kan tycka att Mikael stått overksam under stora delar av historien och speciellt under Förintelsen, men kanske ändå inte. Jag tänker då på alla som gömde judar med risk för eget liv, kvinnorna som gick till Rosenstrasse och tvingade polisen att släppa deras judiska män och så räddade dem från förintelsen och alla som likt Schindler och Wallenberg ledde ett helt team av medarbetare som gjorde en hel del för att göra Hitlers drömmar om en judefri värld om intet.
 
Kanske är det så skyddsänglarna jobbar, precis som helgonen, kanske de arbetar med att inspirera vanliga människor till att bli skyddsänglar åt varandra. In spirera betyder andas in Ande, änglarna kanske andas in en god ande i oss vanliga dödliga. Nog har jag av trovärdiga källor hört om änglaingripanden av mer påtaglig natur och en gång såg jag en ängel stå på vakt utanför en behövande väns dörr, men en ängel verkar vara en ganska skrämmande syn för de flesta så det är nog ett smart drag att oftast låta oss vara varandras änglar och göra det synliga jobbet.
 
För min del gäller det bara att lyssna på de impulser till goda gärningar min ängel viskar i mitt öra. Alltför många gånger har jag inte gjort det trots att jag vet att varje gång jag lyssnar och låter inspirationen driva mig i rätt riktning aldrig någonsin får ångra mig. Medan jag också vet att jag grämer mig för alltid över de gånger jag av någon orsak, oftast blyghet (!), inte gjort vad min ängel viskat till mig.
 
Läs om en som inte tvekade när hon inspirerades till att vara den Helige Mikaels utsträckta arm i många bemärkelser under andra världskriget och efteråt. Hon hette Corrie ten Boom och dog 1983 men hon fortsätter ännu att inspirera, så påstå inte att Mikael är maktlös!
 

För att fira den Helige Mikael delar jag en av min brors favoritartister, och namne, fransiscanermunken John Michael Talbot, som är så stor i den undergroundkultur där vi nordliga kristna lever att han har en sida på samiska  Wikipedia.
 
 
 
 

Tömkörning


 
Numera är det så lätt att sela på Smilla, man gör det lätt alldeles ensam. Här är det Linnea som fått den äran.
 
 
 
 
 
Första gången var Smilla så irriterad av svanskappan men nu är hon hur lugn och avslappnad som helst.
 
Vi kan till och med ta promenader runt byn med allt vad det innebär av möten med hundar, motorfordon och små inlinesåkare eller sparkcykelåkare. Hela tiden lika avspänd, men rakriktningen kräver en hel del av kusken. Linnea var också helt trött efter turen runt byn.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ridtur i älgjaktstider

Nu vågar jag absolut inte låta Smilla ha sina lösgaloppturer eftersom hon på många sätt påminner om en älg och jag vill ju inte få henne vådaskjuten så här under älgjakten. Vanligtvis finns det inga bilder på när jag är ute med henne som handhäst av naturliga skäl men i går följde Hr. Bråddjup med och dokumenterade:
 
 
Vi har inte haft regn på över en månad så jag hade glömt hur jobbigt det är att rengöra leriga hästar, helt bra blev det inte ändå, nu måste de bada så fort regnet gett med sig.
 
 
Elva och Kapten hjälper förstås till att hålla reda på Smilla. Här syns också vem som är mest intresserad av mat av mina två hästar. Trots att  Smilla får massor med extrahö, unghästfoder och morötter är hon modernt slank. Chateu bara gnager i sig höstgräs och grenar och är ändå en kopia av seriefiguren Mulle formmässigt.
 
 
Hr. Bråddjup tog över en stund så Chateau fick jobba lite och Smilla får träna på att gå för sig själv även när Chateu galopperar iväg. Det är inte kul med hästar som drabbas av panik om kompisen försvinner bakom en vägkrök. Allt kan hända på en ridtur och om en måste rida i förväg för att till exempel hämta hjälp får det inte bli en paniksituation med hästen som måste stanna kvar.
 
Bra att träna sig att gå över broar också.
 Direkt efter bron kommer en sandhög som grävts upp av mannen som gillar att gräva kanaler. Det är värdefullt med alla möjligheter vi har till varierad träning här.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

fasters gåva

 
Jag fick inte bara Min häst av min härliga faster, hon är faktiskt värd en egen bloggpost bara hon, så ni har något att se fram emotunder rubriken Barockpärlor! Förutom denna perfekta present till en evig hästtjej fick jag också  träd och buskar från Granåns handelsträdgård. Det ösregnade så mobilbilderna är inte de bästa. Men här ovan syns ett prydnadsäppelträd, Malus baccata. 
 
Svartaronia, ett "superbär" och väldigt vackert nu på hösten.
 
Vit vresros, en härdig sort som dessutom får fina nypon nu på hösten. Nyponen här är större än äpplena ovan!
 
Vit Ölandstok.
 
Planteringsvädret var idealiskt så jag hoppas de alla trivs och tar sig i vårt Eden.
 
 
 
 

vattenkraft

Vatten kan verka vänligt och vekt. Vatten är mjukt mot huden. Vatten märks knappt i ett stilla regn men en fors är en naturkraft som kan döda. Snart nog insåg människan hur den kraften kunde tas till vara i kvarnar och sågar som drevs av skovelhjul placerade i strömmande vatten. Sedan kom upptäckten av hur man kunde tämja elektriciteten och leda den dit den inte gjorde skada. Världsberömt är Benjamin Franklins drakflygsexperiment i åska. Men elektricitet är inte som vatten, den är aldrig vänlig och ofarlig. Den var inte ens till någon nytta i början av 1800-talet, bara en mystisk naturkraft, den store guden Hora-Galles ljungande blixtar som satte eld på stora skogar eller väckte monster till ett olycksaligt liv.
I slutet av 1800-talet hade innnovationerna på det elektrotekniska området lett till att elektricitet var en kraft som kunde vara till nytta. Nyttan var malmbrytningen i nordligaste Lappland. Väglöst land långt från närmsta hamn skulle bli farbar för tunga järnmalmstransporter. Då behövdes den enorma energi som elektriciten utvecklar för att driva lok på järnvägar över myrar och tundra och genom fjäll.
 
 
Porjus kraftsstation byggdes för att elektrifiera Malmbanan. Också det i väglöst land. Närmast övermänskliga prestationer utfördes av unga män och kvinnor med framtidstro och livsvilja. På bilden ovan kan man läsa vittnesbörd från två av dem som var med. Den forsande jokken ovan är Abiskojokk som dämdes upp medan malmbanan byggdes för att förse borren som öppnade tunneln genom Nuolja med elektricitet. Sedan togs vattenkraftverket bort och vattnet faller nu  fritt utan någon ekonomisk vinstmaximering. Men jag känner en lyckomaximering en frihetsberusning när jag studerar vattnet. Levande vatten, fritt vatten och förstår varför Psaltaren använder metaforen om en flod när man ber Gud låta rätten flöda fram i den psaltarpsalm som Martin Luther King citerade vid Lincoln memorial för lite mer än 50 år sedan:
Let justice roll down like waters and righteousness like a mighty stream.”("Låt rätten flöda fram som vatten. Rättfärdigheten likt en flod som aldrig sinar.") Det känns på något sätt mäktigare än två små hål i väggen, men i grund och botten är det samma energi.
 

födelsedagspresent

Min faster är underbar! Hittar alltid de roligaste presenterna som verkligen gör mig glad och visar på hennes omtanke. Min häst med en mobilstrumpa med Mulle på, bättre kan det inte bli!
 

sommarmorgon i september

15 grader varmt  20 i 5 på morgonen den 10 september.
Vitt blågull lyser mot den grå graniten.
Soluppgång 10 september. Frukost utomhus en vanlig vardag. Sådan är denna sensommar.
 

prinsämne

Alla dessa söta amfibier denna fantastiska sommar! Måste bara dela med mig av denna rara mini-padda som dottern hittade, men hon lät bli att pussa på den, den är ju så liten.
 
Måste bara dela med mig av barockpärlan Peter Gabriel  i samband med denna post:
 
 
 

Morgonstund

Morgonstund har alltid haft guld i mun för mig. Jag är född early bird och det för med sig oräkneliga fördelar. En av de mest uppenbara är att djuren är morgonpigga av sig. Gosestunder med katterna blir det just på morgonen. Innan stängseljobbet igår myste jag och Modesty i soluppgången.
 
Modesty och jag möter dagen tillsammans och ser solen gå upp.
        Det är  så bäst att börja dagen med en spinnande kisse i famnen och Naturmorgon på P1.
 
 
 

Bygga hagar

Vi har byggt hage, ny hage och nygammal vinterhage. Tur som var assisterade Linnea och Elias dagen till ära, då de avslutade arbetet med att bjuda på fika och eklatera sin förlovning. Ja, denna bloggpost kom i det närmaste enbart till för att jag äntligen fick användning för detta ord :eklatera! För en ordnörd är detta ett tillfälle att jubla åt. Men för mig personligen är det ju underbart att Elias och Linnea nu valt att ta ett allvarsamt steg mot att ytterligare fördjupa sin relation och ge offentlighet åt denna strävan.
 
Medan vi flyttade stängsel fick hästarna klippa gräset, här syns hur praktiska hästar är jämfört med gräsklippare. De når dit varken klippare eller trimmer når.
 
Jag plockade ner hagen medan de övriga sov och generöst lämnade en ljuvlig morgon helt åt mig och mina djur.
 
Om man känner sig i behov av att gnälla är det perfekt att bygga hage eftersom man får knorra helt ohämmat.
 
 
 
 
Här börjar nya hagen ta form 
Fästfolket pustar på brunnslocket tillsammans med Aron innan de sätter upp banden i vinterhagen som behöver ha stor ledningsförmåga när snön kommer, den snö som känns så avlägsen denna sommar som aldrig vill ta slut.
På kvällen hade hästarna jobbat klart i trädgården och utforskade sin nya hage som till allas glädje nu ligger helt nära huset igen.
 
Suddig bild av Chateau i nya hagen, suddig pga mina tillkortakommanden när det gäller att ställa in kameran i skymningsljus, det är ju trots allt september nu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

huskatt

Modesty är vår huskatt, Nemi och Tyson bor i stallet och Chili är ute på vift; vår rara gamla stray cat. Men Modesty hon håller sig till huset.
 

Framtidstro

En resa genom Sveriges största industriminne från Porjus kraftstation till Malmfälten talar om framtidstro. Vid början av förra seklet vågade man sig på stora investeringar och folkhemstanken började gro. Från att bara ha försvarat kungahuset blev nu försvarets viktigaste uppgift att försvara elkraftverk och malmtransporter. Detta och mycket mer fick vi veta av vattenkraftsguiden Sonja i Porjus. Själv föddes hon i en by några kilometer från dammarna som genererar 25% av Sveriges elkraft. Men i hennes by fanns ingen el förrän hon var tio år. Och Sonja var inte 100 år gammal.
 
I själva kraftverket hade man förstås el indraget. Vacker marmor i två färger; vit och rosa och undersköna jugendarmaturer pryder det gamla verket. Framtidstron hörde ihop med detta; grå betong är trist, marmor är vackert och båda materialen leder el dåligt så de valde att göra det vackert. Dyrt men fortfarande som nytt. Fönstren i nygotisk spetsbågestil fullbordar intrycket av att ha byggt ett tempel för den nya tidens religion: Framtidstron.
 
 
En nymodighet var 24-timmarsdygnet och för att inte göra fel på eftermidagarna hade man en eftermiddagsklocka mitt emot fönstren.
50 meter under älven ligger maskinhallen från 1914. Turbinerna jobbar inte längre men älven brusar högt  ovanför våra huvuden. Min klaustrofobi blev inte bättre av alla säkerhetsåtgärder och andningsmasker. Jag fick träna mycket på denna plats. Men inte ens min höga panikpuls hindrade mig från att se skönheten även i denna maskinhall med blanksvarta turbiner från Trollhättan där Sverige hade sitt allra första vattenkraftverk. Porjus var inte först, men är fortfarande störst.
 
 
Till och med golvet var vackert och knappt slitet trots att människor sprungit på det i snart hundra år.
 
Efter 250 branta trappsteg i en trång trappa var det skönt att komma upp i prakthallen vid ingången till kraftverket och mötas av ytterligare skönhet i jugendarmatur och nygotiska fönster med djupa fönstersmygar. Inte för att spara energi utan för att tegelbyggnaden skulle hålla värmen, är väggarna tjocka. Energi var inget man behövde snåla med, tänkte man sig 1915. Porjusverken ansågs räcka för varje tänkbart energibehov i framtiden .
 
Probemet var bara att "behoven" ökade med tillgången till billig el och senare byggdes hela Luleälven ut och gjorde Jokkmokks kommun till en jättelik kraftdammspark och står som sagt var för 25% av Sveriges elenergi. Av dessa rikedomar av energigenererande får dock Jokkmokk intet. Sveriges största nettovinstgivare till staten är en av Sveriges fattigaste kommuner. Framtidstron nådde liksom aldrig runt Porjusverkets stugknut. Fortfarande är det mest inkomstgivande eventet i Jokkmokk marknaden i februari med rötter från medeltiden.
 
 
 

Kartor

Jag älskar kartor och att vandra. Att planera vandringen med en karta är en fröjd i sig och för mig är det dessutom en enkel sak att få tag i kartor eftersom Hr. Bråddjup arbetar på Lantmäteriet. Kartor är ju visserligen offentliga handlingar och tillgängliga för alla, men jag är så dålig på att leta i databaser och Hr. Bråddjup har förstås inga problem med det så han gör det jag hatar; letar upp kartorna medan jag kan sitta hemma i lugn och ro och hitta den bästa leden för skolresan till kirunafjällen, vilket är ett sant nöje.
Vår vandring gick till Rissajávri, den sk.Trollsjön, den kortare och mer varierade leden från Låktastationen. Där kommer man bland annat till en härlig äng som när vi kom dit var nyss färdigbetad och täckt med en frodig återväxt; förutom gräs fanns hur mycket kvanne som helst, blåklockor, stora stånd av spjutbräken, fjällviol och praktbinka. 5,5 kilometer tar tid när det finns så mycket intressant och vackert att studera. Vädret var också perfekt. Först solvarmt, sedan storm och regn i några minuter sedan sol med en svag bris på denna äng och i den Sagan om ringen-liknande dalen strax innan Rissajávri/Trollsjön snöade och haglade det en kort stund och snåla vindar blåste. Ja, eleverna fick verkligen lära sig att fjällvädret växlar snabbt. Inget av detta kan man se på kartan så kartor räcker inte till en komplett upplevelse, men utan kartan hade vi kanske aldrig kommit dit.
 
 

RSS 2.0