Änglar

Änglar är advents- och jultidens populäraste dekorationsfigurer, skulle jag tro. De slår nog till och med tomten. Men de änglar vi ser hela tiden liknar inte mycket de varelser som beskrivs av människor som har mött änglar. I Bibeln blir alla, utom mamma Maria, dödsförskräckta när de möter en ängel.

Vi läser, som varje jul, Julmysteriet av Jostein Gaarder, där vi får följa Elisabeth från Norge i en märklig färd genom tid och rum "mot Betlhem, mot Betlehem" med på färden har hon änglar som alla inleder sina bekantskaper med människor med orden "Var icke förskräckta!" för alla de möter blir annars helt skräckslagna.Vi brukar annars läsa "En ängel vid din sida" av Ulf Nilsson en helt fantastisk nattningsbok där ängeln inte heller liknar en juldekoration, men har makt att förändra och stärka det barn som hon fått i sin vård.

Av detta kan man sluta sig till att bokmärkesänglar är föga porträttlika de änglar som sjöng för Herdarna på marken. Julänglarna skrämmer knappt en lus.

Dagens lucka innehåller en mäktig änglasång, sjungen av en mäktig stämma, jag föreställer mig att Mahalia Jacksons enorma röst ger det bästa intrycket av en ängel. Späda flickkörsröster passar inte för att illustrera dagens namnsdagsbarn, Angelika, om vi ska tro dem som mött en riktig ängel.


Kommentarer
Postat av: EH

Det var ett fint dekorerat "Julfönster" du avbildat.

Jag hade velat att denna person som har dekorerat detta julfönster, hade gärna fått komma hem till mej också på "besök". Hade gärna bjudit något gott för besväret.

2010-12-07 @ 23:27:18
Postat av: Bråddjup

Denna julskiva är nästan den enda man behöver. Tio oöverträffade julsånginsatser på en och samma skiva.



Noterar också att den gamla julbocken dykt upp om än i förklädd form.

2010-12-08 @ 10:33:23
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Barock-Olga

Ja det är den julskiva man inte kan vara utan.



2010-12-08 @ 20:18:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0