Gud välsigna Afrika

Sydafrika är ett märkligt land på många sätt. Med sin fruktansvärda historia kunde man vänta sig ett land i kaos och inbördeskrig, men så är det inte. Det är Afrikas rikaste land, med en hög brottslighet och skrämmande mordstatistik, i klass med USAs. Orsaken till det är naturligtvis de stora klyftorna mellan fattig och rik-så blir det ju när klyftor är stora.


Men det mesta är ändå mer bra än dåligt.Låt oss för en gångs skull inte hamna i det svenska gnällträsket där vi så ofta befinner oss och fokusera på det som faktiskt är riktigt bra.

Sydafrika kunde alltså ha störtat in i inbördeskrig efter apartheidregimens fall. Men då kom Mandela, som väl är den politiker i tiden som alla kan sägas respektera på mycket goda grunder. Utan hans moraliska resning och integritet hade Sydafrika inte blivit en sådan uppvisning i försoning. Sydafrikas väg blev också vägen för andra drabbade länder exempelvis Rwanda, efter folkmordet. Mandela är värd en egen bloggpost eller bok eller allt! Vi nöjer oss så här nu.

När Sydafrika blev en demokrati bytte man nationalsång och flagga. Flaggan är en av världens vackraste och grafiskt mest tilltalande, tycker jag. Den ska symbolisera regnbågsnationen där alla ska leva sida vid sida i harmoni.

Men ännu bättre är Sydafrikas nationalsång, Gud välsigna Afrika. Den är för det första verkligen vacker, sångbar och pampig. Den är en blandning av den gamla nationalsången på afrikaans The Call of South Africa och metodistpsalmen Gud välsigne Afrika. Psalmmelodin används som nationalsång av många afrikanska länder men i Sydafrika  har texten behållits från den ursprungliga kristna psalmen och blandats med The Call of South Africa. Från början var psalmen ANCs sång men nu är den hela nationens. Ändå är det inte en nationalistisk dänga utan tar med hela Afrika i sin text. Den proklamerar inte högmodigt att vi är bäst, den ber om Guds välsignelse över hela denna stora vackra kontinent där mänskligheten först såg dagens ljus. I översättningen nedan har Nkosi sikelele översatts med bevara, men det kan också betyda välsigna. En vacker dubbelbetydelse i denna dubbla nationalsång.

Jag är, som sagt var, mycket svalt intresserad av fotboll, men jag hejar på Bafana bafana, Sydafrikas lag. Då får världen höra denna vackra nationalsång många gånger under de veckor VM varar. Det kan världen behöva. Lyssna, njut och ta emot som bonus slutet på en konsertfilm med Paul Simon och Ladysmith Black Mambasu och Children of Africa:



Originaltext Svensk översättning
Nkosi sikelel' iAfrika
Maluphakanyisw' uphondo lwayo,
Yizwa imithandazo yethu,
Nkosi sikelela, thina lusapho lwayo.
Gud bevare Afrika
må dess ära lyftas högt
Hör våra böner,
bevare oss Gud, dina barn.
Morena boloka setjhaba sa heso,
O fedise dintwa le matshwenyeho,
O se boloke, O se boloke setjhaba sa heso,
Setjhaba sa South Afrika - South Afrika.
Vi ber dig Gud, bevara vårt land,
hjälp oss att lösa alla konflikter.
Skydda oss, skydda vårt land,
landet Sydafrika – Sydafrika.
Uit die blou van onse hemel,
Uit die diepte van ons see,
Oor ons ewige gebergtes,
Waar die kranse antwoord gee,
Ur det blåa i vår himmel
ifrån djupet i vårt hav
över våra eviga berg
där klipporna ger svar
Sounds the call to come together,
And united we shall stand,
Let us live and strive for freedom,
In South Africa our land.
ljuder ropet att förenas
och enade skall vi stå.
Låt oss leva och verka för frihet
i Sydafrika vårt land.



Kommentarer
Postat av: Johanna

Det är en vacker flagga.

2010-06-12 @ 17:43:08
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

Sydafrika mot Kamerun i finalen - det vore väl något?!?

Och så får vi hoppas att Mr. Mandela, vår tids mest helgonlika gestalt, uppmärksammas på något sätt under VM. Snart finns han inte längre bland oss.

2010-06-12 @ 18:43:07
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Alma

Johanna: Visst är den!

Bråddjup: Jag hörde att Mandela skulle varit med vid invigningen men då dog ett av hans barnbarnsbarn i en trafikolycka och då kom han förstås inte dit. Ja världen och universum blir ekande tomt utan Nelson Mandela.

2010-06-12 @ 18:50:36
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0