Andersmäss


Detta är en stor dag i mina hemtrakter. Vid Andersmäss brukade man ha stora sammankomster och firade gudstjänst inför den mörkaste tiden på året, skàbma/kaamos, som sägs börja idag vid Andersmäss och avslutas 19 januari när biskop Henrik, Finlands skyddshelgon, har sin helgondag.

Anders är en svensk form av Andreas ett grekiskt namn som betyder människa. Andreas var en av Jesu allra första lärjungar och på bilden syns han tillsammans med Petrus när de precis fått höra Jesus säga, följ mig. Ottavio Vannini har visat de blivande apostlarna som lite tveksamma. Andreas: "Det är han som Johannes Döparen talade om.Kom!" "Ska vi gå?" "Du först!" " Men vad ska vi säga därhemma?" "Det löser sig!" säger Andreas och resten är, som man säger, historia.

Efter Jesu död och uppståndelse sägs Andreas ha grundat kyrkan i Grekland. Denna dag för snart 2000 år sedan dog han genom att korsfästas, enligt traditionen, på ett kryssformat kors. Romarna var inte så noga med formerna, huvudsaken var att folk dog på ett plågsamt, offentligt och utdraget sätt.

På oklara vägar kom en del av hans reliker till Skottland och blev därmed inte bara grekisk-ortodoxa kyrkans främsta helgon utan också Skottlands skyddshelgon. Därav är skotska flaggan försedd med ett Andreas-kors, krysset i Union Jack är alltså ett Andreas-kors.

Skottland är inte känt som ett de stora kompositörernas land, det är poeterna som gjort sig kända där. Men de har underbar musik också, mycket av det vi idag uppfattar som irländskt är sådant som skottarna tog med sig när de flyttade till den gröna ön i väst under 1600- och 1700-talen.

Här en sång från tidig barock på skotsk luta; underbart är kort!


Kommentarer
Postat av: Johanna

Det är ju helt otroligt hur påläst du är!

2010-12-01 @ 08:39:36
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Tack, Johanna! Man snappar upp en del under åren. Det är för att skona mina närmaste från alltför många föreläsningar som denna blogg kom till.

2010-12-01 @ 23:14:08
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Andreas

Namnet betyder inte människa,det betyder " den manlige "

2010-12-23 @ 11:19:48
Postat av: Barock-Olga

Jo, Andreas kan tolkas också som den manliga. Men anthropos som är grundordet till detta namn och andros(=man)betyder människa, andro- är ju saker som har med män att göra medan antro- har med människor i allmänhet att göra. (tex antropolog=kännare av mänsklig kultur, filantrop=människovän)



Grekiskans ord för människa är maskulint fast det på svenska är feminint. På samma sätt som "man" på engelska betyder både människa och man och därför kan Andreas betyda både människa, man och manlig. Jag tycker det är intressant att Jesu första lärjunge heter just "människa" jag tror inte det är en slump- Därmed inte sagt att du är en i bästa bemärkelse manlig man, men också mänsklig! God jul!

2010-12-25 @ 10:53:12
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma_lena

Okej men roten till namnet andros=man är faktiskt på grekiska anthropos=människa och brukar också översättas just med människa. Ord brukar hänga ihop på detta sätt och sällan kan ett ord bara betyda en enda mycket specifik sak. Ju äldre ordet är och ju större semantiskt nätverk ordet har desto fler betydelser kan vi utläsa ur det.



Min tolkning av namnet Andreas är på intet sätt unik eller ovanlig, som så ofta är det mycket som är rätt i språk, det är därför det är så intressant att studera-och svårt.

2010-12-25 @ 15:11:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0