Tamar och de andra

Berättelsen om Tamar ställer frågor men ger också intressanta upplysningar om sin tid och vår. Tamar måste absolut få barn för att klara sig och trots upprepade löften sviker de fega männen henne. Onan utnyttjar hennes utsatta position till att få gratis sex, men vägrar ge henne barnet som ska ta hand om henne när hon blir gammal. Juda betalar visserligen för sig, men tvekar inte att bränna henne till döds när han upptäcker att hon är med barn, trots att hans beteende tre månader tidigare borde stämma till eftertanke.

Tamar är också intressant som en av flera prostituerade kvinnor i Bibeln som blivit hjältinnor i den bibliska historien. Tvärtemot vad de tror som aldrig läst denna märkliga skrift behandlas just prostituerade som en förlaga till Julia Roberts karaktär i Pretty Woman. De är inte bara smarta, som Tamar, de gör också det rätta, precis som Juda sa att Tamar gjorde.

Skökan Rahab nämns i boken som bär Josuas namn och- i Jesu stamtavla. Förutom dessa två, Tamar och Rahab nämns Rut, som visserligen inte var prostituerad, men särskilt blyg och återhållsam var hon inte, dessutom var hon liksom de övriga kvinnorna som nämns vid namn i Jesu stamtavla; utlänningar, icke-judar.

Det är ganska intressant att bibeln, som så återhållsamt berättar om kvinnor, pekar ut just dessa i Jesu stamtavla. Att dessa berätelser över huvud taget finns nämnda i en skolbok är ju anmärkningsvärt i sig. Men även om det bara varit en religiös urkund  är det märkligt. Det är ju inte bara i Gamla testamentet prostituerade kvinnor nämns. Jesus, bibelns centralgestalt, umgicks med prostituerade och en av dem nämns som ett föredöme för alla troende i alla tider.

Fördomarna om vad en religiös skrift ska innehålla stämmer inte alls med bibelns skildring av dessa kvinnor. De är dessutom långt ifrån de enda prostituerade kvinnorna som nämns i positiva ordalag i bibeln trots att kulturen där den skrevs var redigt misogyn och inte drog sig varken för att stena eller bränna osedliga kvinnor till döds.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0