Stretch

Så här brukar jag stretcha hästar efter ett träningspass, tricken har jag lärt mig av Dennis som jobbat i travstall och hade ett eget varmblod, Astro, som han travtränade men vad jag vet startade han aldrig i någon tävling. En del är också hämtat från Linda Tellington-Jones TTouch–metod.


Först drar jag upp knät och räknar till 20 sedan sträcker jag ut frambenet helt rakt med lite stöd under framknäet. . Med andra handen tar jag tag i tån och håller medan jag räknar till 20. Sedan böjer jag mjukt och långsamt upp knäet igen och släpper sist lugnt ner benet.



Bakbenen stretchas rakt fram och rakt bakåt, åt sidan är visst inte bra att stretcha för det är inte ett naturligt rörelsemönster för en häst.





När man släpper ner benet igen har man stretchat lagom när hästen släpper ner och vilar benet på tå:



Sedan stretchar jag ryggen genom att dra i svansen, det tycker hon är jätteskönt. Man ska dra mjukt men ordentligt, man kan liksom hänga bakåt i svansen och man kan dra lite åt sidorna också, men långsamt och mjukt. Man släpper inte svansen tvärt utan drar den först neråt och sedan släpper man gradvis och mjukt.

Se här hur hon myser av svansstretchen:



Sedan avslutar vi stretchen med lite yoga för hästar:

Jag knackar Chateau på insidan av hasen, då lyfter hon upp benet och vrider sig så hon kan ta en godisbit ur min hand under bakbenet. Det gör vi förtstås på båda sidor så hon får sträcka ut båda sidorna:



Sedan får hon buga och sträcka ut nacken:



Som avslutning får hon räcka vacker tass med båda frambenen och just idag ville hon buga mer, hennes sätt att tigga morötter, vi faller för det varje gång.


Kommentarer
Postat av: Lars

Va snäll hon är Chateau som finner sig i övningarna :)



Undrar om riddarna gjorde svansstrech funderar Lars för sig själv....

Postat av: Alma-Lena

Lars: Jo Chateau är van, jag har gjort så här med hennes edan hon var 4 år. Men hon har alltid varit en sådan häst som litar på oss och tycker det är kul att göra trick.



Ja riddare var mycket med sina hästar så varför inte? Det är också ett gammalt trick som romska hästhandlare använder för att bli kompis med sina hästar snabbt.



Fick du hästskötarjobbet så kan du ha nytta av dessa trick.

2011-04-18 @ 21:54:45
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: ulla

Skickar en "stilla-veckan-hälsning" till dig och de dina.Har lyssnat på musik och det grekisk-ortodoxa var riktigt riktigt vackert.Alltid så givande att återvända till din blog.

2011-04-18 @ 22:46:52
URL: http://www.textilejoy.blogspot.com
Postat av: h-f

åh, vad hon myser vår tjej ^^ Hon är så fin (:

2011-04-18 @ 23:02:14
URL: http://ishav.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Ulla: Tack för stilla veckan hälsningen. Jag önskar dig allt gott och vilsamt denna vecka också!



Det här lovet blev verkligen stillsamt för mig med dunderförkylning.



Vad roligt att du gillade den här ortodoxa musiken, jag är ganska så förtjust i bysantisk kyrkomusik.

2011-04-18 @ 23:32:00
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

H-f: Jo hon gillar verkligen att stå i solen och bli ompysslad vår tjej, en riktig livsnjutare är hon. Jag behöver inte ens ha henne fast trots att det ligger fullt av hö utanför höladan bredvid.

2011-04-18 @ 23:34:16
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Jo jag tror att riddarna var duktiga på hästar :)



Stalljobbet blev tyvärr inget en av tjejerna på kyrkogården var släkt med dom som hade hästgården och det handlade nog tyvärr mest om att få gratis praktikanter från arbetsförmedlingen och pengar från kommunen inte om ett fast jobb, dessutom är jag inte 100 % med ryggen efter 20 år som grovstädare. 70 boxar med hästar som står på halm som ska mockas är ingen höjdare då ;) åker man sedan dessutom ut efter 6 månader när praktiken tar slut, då är det läge att säga nej tack :)

Postat av: Alma-Lena

Lars: Jo de hade sina hästar länge och levde nära dem. Dessutom måste de kunna rida dem i balans utan tyglar eftersom de hade sköld och svärd att ta hand om med händerna. De kände nog till allehanda knep för att bli kompis med sin häst och få den att hålla för sitt tunga jobb.



Trist med hästgården. Det är ju tyvärr snarare regel än undantag att företag utnyttjar praktikanter och fas3:are till betald arbetskraft, det är nog ytterst få som har någon som helst avsikt att verkligen anställa någon.

2011-04-19 @ 20:38:27
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

yup tror du har rätt där Alma, trivs bra med tjejerna på kyrkogården vid den fina medeltidskyrkan så jag försöker hålla mig kvar så länge som möjligt där, känns så meningslöst att bli runt flyttad till ingen mening till nya platser och ingen man känner där.



Ja det måste vara besvärligt att rida med sköld och svärd, tycker dom här killarna som rider i väldig fart med en fana i ena handen och en hand på tyglarna verkar svårt, jag hade nog hängt runt halsen på hästen och försökt hålla mig kvar :)men det verkar väldigt kul tycker jag.



http://www.youtube.com/watch?v=QyM__fsd5sg

Postat av: Alma-Lena

Lars:Ja som arbetslös får man arbeta jämt utan semester eller möjlighet att planera sitt liv och åka runt på "praktikplatser" det är naturligtvis en stor gradskillnad mot medeltidens trälar och dagens daglönare i Indien- men det är bara en gradskillnad ingen artskillnad. Ovärdigt ett rikt land som Sverige är det hur som helst.



Du borde naturligtvis leta upp någon förening för ridare eller likannde där du får lära dig att rida Lars, ridning kan du börja med som 70-åring det är den perfekta allåldersporten.

2011-04-19 @ 21:44:10
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Lars: Riddare ska det stå förstås, har inte lärt mig att trycka hårt nog på denna dator ännu.

2011-04-20 @ 07:25:40
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Lars: Riddare ska det stå förstås, har inte lärt mig att trycka hårt nog på denna dator ännu.

2011-04-20 @ 07:28:13
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0