Tomas fylletunna

Tomasdagen, en dag att se fram emot för då får jag en ursäkt att visa en bild av den käre Caravaggio; här förstås Tomas som för att veta att Jesus verkligen uppstått vill undersöka hans ärr.

På den gamla onda tiden före arbetar-nykterhets- och väckelserörelsen kallades denna årets mörkaste dag "Tomas fylletunna" vilket syftade på att julölet skulle vara färdigbryggt denna dag-och därmed avsmakas. Av namnet på dagen att döma, var det inte något läppjande det handlade om.

Allt var  alltså inte bättre förr. Exempelvis är julen för det stora flertalet bättre och vitare nu. Om man läser Jan Öywind Swahns Stora Julboken, vilket jag gör varje år vid denna tid, får man intrycket att julen mest var en ursäkt för att få supa sig mer redlös än det vanliga lulliga tillståndet som i stort sett hela den svenska befolkningen befann sig i. Nykterhets-och väckelserörelserna behövdes verkligen!

Utan dem hade barnen i ALLA familjer måst stå ut med konstiga personlighetsförändrade föräldrar och väldigt lite glädje och mycket ont om pengar till jul. En alkis väljer ju i alla händelser alltid alkoholen framför allt annat; barnen inräknade. Lina Juuso och Marcus Birro skriver så bra om den valfrihet vi har idag.

En sak till som barn i alla åldrar kan glädja sig åt denna märkesdag är julmustens existens. Hade vi inte haft nykterhetsivrande föreningsmänniskor i detta land, hade julmust inte funnits och vi  hade alla måst dricka öl, snaps och annat illasmakande och bedövande för smaklökarna till julmaten. Jan-Öywind Swahn delar ju sin samhällsklass förakt för arbetarklassens nykterhetsivrare så han raljerar lite över julmusten-men inte finns det många svenskar som vill vara utan den och inga slagsmål eller skräck i barnahjärtan skapar den. Bara härligt skum-egentligen bättre än själva drycken.

Denna adventskalenderlucka hyllar alltså det faktum att vi numera talar om Tomas som den dag då julefriden börjar och inte en "fylletunna". Hoppas alla familjer får en jul med julmust på bordet som jag och Lina Juuso alltid haft det. Det är en jul att se fram emot.


Kommentarer
Postat av: Lars

isch ja hoppas så många föräldrar som möjligt håller sig nyktra måste vara trist att vara liten och ha en trist jul med föräldrar som sluddrar/slåss och sover. Inte för jag tror det är mycket hopp om det enligt vad jag läst är sprit försäljningen på uppgående, jag tror det har sammband med ny fattigdommen och att människor allmänt har ett trist liv, med flaskans hjälp blir det väl lite roligare för en stund misstänker jag. Vid medeltids kyrkan där jag är var nykterhetskämpen peter wieselgren kyrkoherde några år på 1800-talet.



http://sv.wikipedia.org/wiki/Peter_Wieselgren



Postat av: Alma-Lena

Lars: Åh, jag älskar gamla nykterhetskämpar! Min favorit är Carrie Nation-så tuff. Här kan du läsa om henne: http://en.wikipedia.org/wiki/Carrie_Nation

2011-12-21 @ 20:16:59
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

En riktig krut tant tydligen :D

Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, hon var en äkta barockpärla och återigen har du inspirerat mig. Du får skriva in i ditt CV; "Barock-Olgas musa"=)

2011-12-21 @ 21:10:35
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

Gillar Marcus Birro. Han är inte buskablyg precis.

2011-12-21 @ 21:38:58
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Bråddjup: Japp, en andlig son till Carrie Nation!

2011-12-21 @ 22:23:48
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0