"Vägen, du ska följa den"*

Dagens söndag, den trettonde efter Trefaldighet/i Pingsttiden har som tema "Medmänniskan". Därför passar det så bra att just denna dag minns de minnesgoda som var med 1961 Dag Hammarskjöld och vi andra får möjlighet att stifta bekantskap med denna fascinerande människa. Han dog nämligen för 50 år sedan just idag. Han verkar ha varit så genomhederlig och helt annorlunda mot det mesta man hört talas om i maktens högsta kretsar. Dag Hammarskjöld var generalsekreterare för FN från 1953 tills hans plan störtade över Nordrhodesia, idag Zambia, 18 september 1961.



Svenskarna var stolta över denna FNs mest kände och inflytelserike generalsekreterare tills hans bok "Vägmärken" kom ut 1963. Sverige har aldrig varit mer hatiskt mot all religion och andlighet än just då och denna bok är en andlig bok på alla sätt så media förpassade honom in i historiens glömskedimmor med en generad rodnad på kinderna.



Numera är Dag Hammarskjöld mer erkänd igen, just på grund av sin bok "Vägmärken", Sverige är mindre hatiskt mot andlighet idag. Nu finns en pilgrimsled i Kirunafjällen uppkallad efter Dag Hammarskjöld, som själv var en hängiven fjällvandrare "mountaineer" som han själv sa i en intervju jag nyss hörde här, där han jämförde mountaineering med att leda FN. Citat från "Vägmärken" finns på de olika rastplatserna. Ett citat som speciellt passat in i mitt liv de senaste åren är:
"Du kan aldrig återvända, en annan man kommer till en annan stad."



Men kanske behöver jag just nu mest höra:
Att aldrig låta framgången dölja sin tomhet, insatsen sin intighet, arbetslivet sin ödslighet, och så att bevara sporren att nå vidare – den smärta i själen som driver oss själva. Se dig inte om. Och dröm ej om framtiden: den skall ej återskänka dig det förgångna eller tillfredsställa andra lyckodrömmar. Din plikt och din belöning – ditt öde – är HÄR och NU.
Leta upp "Vägmärken" på ditt bibliotek eller ännu hellre på ett antikvariat, det är nämligen en bok att ständigt återläsa.
*citat ur Vägmärken

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0