Cordon-kraftskapande ridkonst revisited



Cordon är en gammal kämpe som för många år sedan var med på en kurs med Inga i kraftskapande ridkonst. Där upplevde Kärstin, hans ägare, för första gången en instruktör som kände igen Cordon som den lugna och kraftfulla häst han är. En connemara av den gamla typen är inte en racinghäst, utan vinner på kraft och balans.



Tyvärr har hans senare ryttare åter fallit i "driva på honom" -diket och han är nu en sk "seg" häst på ridbanan och "framtung" och  "stark" i skogen med en välutvecklad underhals och svagare muskler kring mankammen.

Jagad häst kastar upp huvudet och sänker ryggen som här i denna obalanserade galoppfattning-har du en häst som Cordon , känn in hans rytm, hans egen energi, jaga honom inte.

Linn red honom under påsken och vi passade på att träna på hans gamla kunskaper. Och se, de kom tillbaka och med detta energin. Han var inte det minsta "seg". För kraftskapande ridkonst heter inte så för att heta något utan för att den samlar upp energin hos varje ekipage. Det specifika ekipagets egna energi, inte drömmen om en nervös europeisk sporthästs energi, utan hästens egen energi och personlighet ska komma till sin rätt.



Cordons egen energi är kraftfull och långsam, inte seg. Den erfarenheten fick Linn och den vill hon nu förvalta när hon rider Cordon i framtiden.



Från galoppfattningar där han jagas in i galoppen till den här mycket trevligare galoppen på två lektioner. Så effektivt är det med kraftskapande ridning där man får kontakt med hästens egen energi och vilja att göra det du vill. På det sättet får man en häst med mycket energi både uppåt och framåt. Rid med ett öppet sinne, precis som Linn gör så får du uppleva samma härliga energi.


Här har Elis pausat från jobbet som fotograf (Mauris tre bilder gjorde att han fick sparken och ersattes av Elis) lägg märke till hur Cordon speglar Elis rörelser, som hästar gör. Tänk på det när du leder din häst, gå avspänt om din häst är spänd. Lyft på knäna om din häst behöver hjälp med energin.

Kommentarer
Postat av: Johanna

Vilken fin häst!

2012-04-10 @ 17:15:23
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Johanna: Visst är han fin. Det är så ovanligt med denna gamla typ av connemara. Han är så vacker i färgen också, riktig bork, det ser man sällan.

2012-04-10 @ 17:36:33
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0