Ungdomsfixering

Vår tid är ungdomsfixerad sägs det. Alla vill vara högst 25, eller åtmintone se ut så. Så var det minsann inte förr, sägs det. Men försök att hitta gamla kvinnor på målningar från 1600-talet. Då inser man att ungdomsfixering ärl ångt ifrån en ny företeelse, åtminstone när det gäller kvinnor. 
 
De äldre kvinnor som förekommer på målningar är lätt räknade och de flesta är inte ens speciellt gamla. Den populära bildkompositionen Anna själv tredje, visar Jesus och hans mamma och mormor. Men mormor är väl knappt ens 40 på målningarna. Här Leonardo da Vincis berömda tolkning av Anna själv tredje-motivet där Anna ser ut att vara Marias storasyster trots att hon i legenderna sägs vara en gammal kvinna redan när Maria föds:
 
File:La Vierge, l'Enfant Jésus et sainte Anne, by Leonardo da Vinci, from C2RMF retouched.jpg
 
Några få äldre kvinnor syns i det nederländska borgerliga porträttmåleriet, som denna medelålders kvinna porträtterad av Jacob Jordaens:
 
Men oftast får de äldre stå tillbaka för de yngre även här, som i denna målning från mitten av 1500-talet av Johann van Hemessen där de gamla föräldrarna står i en dunkel bakgrund bakom en samling porträtt av sina telningar medan barnen står i rampljuset. Denna bild påminner för övrigt om "födda"-bilderna i Kirunatidningen där det ofta är väldigt stora familjer som får barn och även här försvinner föräldrarna i en avlägsen bakgrund för att alla barnen ska synas:
 
 
Här syns kvinnor som passerat tonåren i ytterligare en nederländsk interiör. Mor och dotter och kanske mormor som vaktar lillbebisen medan mor och dotter går ut och gör ärenden. De håller golvet skinande blankt också. Jag misstänker starkt att det inte är männen i hushållet som sköter den biten.Även här är det Johann van Hemessen som målat:
 
Men dessa är några exempel på undantag från regeln: kvinna på målning=ung kvinna. Målningen av den heliga Ursula av Giovanni Lanfranco, italiensk barockmålare, är betydligt mer representativ för gamla tiders måleri; inte en mogen kvinnas ansikte inom synhåll:
 
Därför presenterar barockbloggen stolt denna fina bild av farmorsmor Berit 60+ och lilla Signe 1+ som en motvikt:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars

mäster eckhart (mystiker) menade att man blir ju äldre, men han hade märkt att själen blir yngre och yngre ;)

2012-08-29 @ 19:50:51
Postat av: Alma-Lena

Ja du Lars, han hade kanske rätt även om jag ofta känner det som om min själ är äldre än kroppen.

2012-08-29 @ 22:25:45
Postat av: Lars

Hahaha :) ja ibland känner man sig nog rätt sliten..

Antar att det mest var välbeställda män som hade råd att köpa sådan fin konst förr och var husfar som höll i pengarna. så det blev väl rätt mycket unga kvinnor att vila ögat på tror jag ;)

Svar: Du förstår mig precis! Männens blick har alltid varit den rådande, så ungdomsfixeringen är inget nytt under solen det heller.
barockbloggen.blogg.se

2012-08-30 @ 00:45:50
Postat av: ulla fredriksson

Äntligen en glad kvinna med sitt barnbarn.För visst finns de .

Svar: Visst, men ack så osynliga. Inte konstigt att folk inte vill bli äldre när de bara ser gamla som sjuka vrak.
barockbloggen.blogg.se

2012-09-12 @ 05:13:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0