Lydia

Den första europé som blev en kristen var Lydia från Filippi, som trogna bloggföljare vet. Men hon var inte grekinna utan föddes i Thyatira i nuvarande Turkiet. Hon var purpurhandlare och verkade styra sitt hushåll helt på egen hand, kanske var hon änka? Hon var i alla fall "gudfruktig" det betyder i detta sammanhang en kvinna som trodde på judiskt vis utan att vara jude, en sk proselyt.
 
Hon var alltså både invandrare och tillhörande en religiös minoritet vilket kan förklara hur modig hon är, man måste tuffa till sig i ett sådant läge. Så fort hon får höra om Jesus döps hon och hela hennes hushåll med henne. Detta hushållsdop är det första av många sådana som nämns i Nya testamentet och det innebär att hennes hus antagligen också blev den första kyrkolokalen, församlingslokalen, i Europa. Sedan, när Paulus och Silas fängslas pga sin undervisning om Jesus och  befrias av en jordbävning är det hos Lydia de bor,  trots den risk det måste ha inneburit för henne eftersom de romerska myndigheterna beordrat Paulus och Silas att lämna Filippi.
 
Lydia gör alltså sällskap med andra bibelkvinnor som levt lite vid sidan av samhället och tagit på sig rollen att rädda gudsmänniskor undan förföljelse och faror. På så sätt fullföljer hon en tradition och för den in i den nya tiden. Hon är också en brygga mellan Asien och Europa, mellan judendomen och kristendomen. Dessutom är Lydia ett av de helgon som är gemensamma för kyrkan både i öst och väst, hon vördas både av katoliker och ortodoxa. Ju mer jag läser om Lydia desto mer imponerad blir jag av henne.
 
Här finns en blogg som tillägnas enbart Lydia, tyvärr på engelska, men för den som läser engelska kan det vara roligt att läsa om Lydia ur en litet annorlunda vinkel. Flickan som gör bloggen heter nämligen Lydia själv och har därför bestämt sig för att ta reda på allt hon kan om sin namne.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0