Läsning som livskunskap

Det finns en likhet mellan mig och Maria; vi läser-mycket och när vi väl kommit in i boken är det med nöd och näppe som ens änglabesök kan väcka oss ur bokens underbara värld

Den kategori som blir absolut vidast av alla min vidsträckta kategorier är nog Barockens litteratur. Där kommer allt från Bibeln  till nutidslitteratur in, för Barockbloggen hyllar ju ständigt barockens motto: More is more. Inspirerad av Minervas mycket vackra och intressanta inlägg om Dante måste jag bara blogga om läsningens betydelse-igen.

Inget kan som läsandet få mig att reflektera och fokusera. Jag minns allt jag läser för då är min koncentration på topp.

Inget boostar språkinlärning som läsning gör för mig. Filmer funkar inte alls lika bra, även om film intresserar mig enormt får det inte igång min hjärna på samma sätt som läsande. Inget inspirera på samma sätt som läsning av riktiga böcker-känslan och bekvämligheten-en dator i sängen funkar bara inte. Hörböcker fungerar nästan lika bra för mig-jag minns allt jag lyssnar fokuserat till också och språkinlärning med bok och inläsning tillsammans är oslagbart.

Men viktigast av allt-inget kan få mig att förstå mig själv och tillvaron som läsandet gör. Den gångna hösten har La Princess de Clèves varit min ledstjärna, hon har lärt mig så mycket om integritet, egenvärde och sann självkänsla. Ja, egentligen är det ju Madame de Lafayette som lär mig detta, hon som skrev boken. Men till skillnad från den moderna fixeringen vid författaren är mitt skönlitterära läsande nästan sjukligt fixerat vid själva texterna, de lever sitt eget liv i mitt huvud. Karaktärerna blir mina vänner; Dorothea Brooke*, Sam Gamgi**, Beatrice*** och Anne på Grönkulla****, bland hundratals andra litterära gestalter har lärt mig att leva och förstå andra människor jag möter.

Hur skulle jag ha klarat när storsonen flyttade hemifrån om jag inte läst Nefertiti i Berlin*****? Hur skulle jag orka med all elakhet i världen om jag inte kunde trösta mig med Middlemarch? Städning blir djupt meningsfull mot bakgrund av Mina drömmars stad-serien******. Varje kväll blir ett spännande äventyr när barnen nattas i Narnia********, i Bullerbyn******** eller på Ture Sventons********* flygande matta. Livet får sammanhang av de flertusenåriga skrifterna i Bibeln. Där står bland annat att läsa:
För övrigt, min son, ta varning:
det myckna bokskrivandet tar aldrig slut,
och flitiga studier gör kroppen trött. Predikaren 12:12

Därför säger jag nu: God natt!
Maria läser kanske en aftonbön vid sin uppslagna bok

* Huvudperson i George Eliots roman Middlemarch
** Världsberömd trädgårdsmästare i Sagan om ringen av JRR Tolkien
***Dantes ledsagare till paradiset i Komedin
**** Huvudperson i LM Montgomerys bokserie om den självständiga fosterhemsflickan Anne Shirley
*****Diktsamling av Bodil Malmsten
****** Per-Anders Fogelström
*******CS Lewis
******** Astrid Lindgren
********* Åke Holmberg




Kommentarer
Postat av: Bråddjup

Att läsa kloka människor som lägger ut texten på ett sätt som gör att man plötsligt förstår det man tidigare bara anat är helt magiskt.

Det skrivna ordet är en bra uppfinning kort sagt.

2012-01-17 @ 23:35:29
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Bråddjup: precis! Tänk att små tecken på ett pergament, papper eller skärm kan betyda så mycket. Det är verkligen det stora i det lilla.

2012-01-18 @ 09:58:01
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0