Akvariet-en barockmöbel från Kina


Drakfisk i saltvattensakvarium

Den trogna följaren har nog förstått att Barock-Olga gillar djur och natur. Inget sätt att studera naturen är mer bekvämt och rogivande än att ha ett akvarium. Akvariets historia börjar i Kina. Där hade man karpdammar i trädgården och när vintern kom tog man in fiskarna och förvarade dem i stora porslinsurnor tills det var dags att flytta ut i trädgården igen. Desaa fiskar var de hos oss så välbekanta guldfiskarna och koi, som vi numera också har i dammar i södra Sverige.

Clownfisk


När borgarskap och aristokrati i Europa fick smak för kinesiska vanor i allmänhet och det skira kinesiska porslinet i synnerhet, under 1600- och 1700-talen skeppades också tåliga guldfiskar med de stora porslinsurnorna till Europa. Dessa urnor var i Kina tillverkade just för att hålla guldfisk i dem och 1611 kom den första sk. Drakurnan med guldifiskar till Europa. Guldfiskar var länge sällsynta rariteter och en oerhörd lyx för samhällets elit. Madame de Pompadour, Louis XVs mest berömda offentliga älskarinna/maîtresse fick guldfiskar genom det franska ostindiska kompaniet 1750 och det var en säregen händelse som väckte stort uppseende.


Carl von Linné fick en guldfisk 1740 av svenske ambassdören vid danska hovet och han beskrev den som "detta märkvärdiga husdjur". Där hade Linné rätt, visst är akvariedjur husdjur, men ändå inte. De lever sina liv ganska likt det vilda livet i sina små mikrokosmos där balansen mellan växter, ljus, temperatur och fiskantal är så viktig att upprätthålla-en daglig påminnelse om vår vackra planet och dess behov.


Dagens fastetips: Ät mindre kött för djurens och planetens skull! Läs denna krönika av Lina Norberg-Juuso.

Clownfisk och gul kirurgfisk

Det mesta jag kan om akvariefiskar och dess historia har jag lärt mig genom Gun-Britt Sundström. Hennes Akvarieboken ICA förlag kan jag rekommendera för den personliga stilen hon framför sitt gedigna kunnande med.


Kommentarer
Postat av: Bråddjup

En Kirurgfisk. Knivigt.

2012-03-06 @ 08:40:32
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Okej!

2012-03-06 @ 13:17:20
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0